17/01/2022

Εντολές και παράδειγμα-Ο Κυριάκος έβγαλε φιρμάνι! Επιθεώρηση Επικαιρότητας #172


Η φετφά του Κυριάκου και πώς πήρα την πρώτη μου αποβολή

 • Το 1987 ήμουν μαθητής της τρίτης λυκείου και κάπνιζα σε ένα κενό στο περίφημο «τζούρα κλαμπ», μια πεζούλα στην μάντρα της Κοψαχείλας, του 2ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου. Ξαφνικά, εμφανίζεται ο Λυκειάρχης Κρεμμυδάς, αδελφός του εξαίρετου ιστορικού (τον έμαθα αργότερα) Β. Κρεμμυδά, – μακαρίτες και οι δύο πια – με ένα τσιγάρο στο χέρι επίσης και μου λέει: Καφάτε, δεν ξέρεις ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στο σχολείο. Χαριτωμένα έσβησα το τσιγάρο, και είπα μα είμαι στην έξω πλευρά. Τότε ο σκληρός Λυκειάρχης, τράβηξε μια τζούρα από το δικό του τσιγάρο και μου είπε: Αποβάλλεσαι έως το τέλος της ημέρας γιατί κάπνιζες στο σχολείο.
 • Αυτή η μαθητική ανάμνηση μου ήρθε όταν διάβασα τη φετφά του Πρωθυπουργού μας προς τους Υπουργούς του περί διορισμών συγγενών κλπ κλπ.
 • Βλέπεις στο γραφείο του έχει τον ανιψιό του, όπως η Ντόρα, η αδελφή του, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών είχε το γιο της, τον ανιψιό του Πρωθυπουργού μας, σύμβουλο.
 • Ο γιος του πρώην Πρωθυπουργού έχει κάθε δικαίωμα στο όραμα  – και μακάρι για όλους μας να του βγει, αν τελικά αφορά όλους μας ό,τι σκέφτεται να εφαρμόσει και όχι μόνο το δικό του σινάφι – έχει και κάθε δικαίωμα να θέλει να σταματήσει το θλιβερό φαινόμενο του νεποτισμού.
 • Έχει όλα τα δικαιώματα του κόσμου αλλά δεν τον βοηθάει το αγέρωχο στιλ του «προσγειώθηκα σήμερα στον πλανήτη σας και ήρθα να σας αναμορφώσω».
 • Όπως λένε και για τους γονείς που λένε και λένε και λένε στα παιδιά τους για να τα νουθετήσουν: Αν λες άλλα και το παιδί βλέπει άλλα από αυτά που λες, τα άλλα θα κάνει. Αυτά που βλέπει εγγράφονται πιο έντονα από συμβουλές!
 • Όταν δεν υπάρχει συνέπεια λόγων και πράξεων ε… οι πράξεις είναι αυτές που γίνονται ορατό παράδειγμα.
 • Πώς δηλαδή προεξοφλεί ότι ο γιος, μπατζανάκης, ανιψιός, κουνιάδα, συνυφάδα του «χ» δεν θα είναι τόσο άξιου βιογραφικού όπως ο ανιψιός του για τις ανάγκες του γραφείου της αδελφής του – και μητέρας του …ανιψιού. Ο Μπακογιάννης και η Ντόρα, γιος και μάνα για να το κάνω πιο λιανά!
 • Θέλω να πω ότι καλά είναι τα λόγια αλλά όλοι κουβαλάμε το όνομά μας, την ιστορία μας, και το παράδειγμα από τις πράξεις μας!
 • Θα μου πεις: Καλά δεν έχει δικαίωμα να βάλει όρους στους υπουργούς του ο Πρωθυπουργός;
  Φυσικά και έχει! Αλλά… Όλοι κρινόμαστε.
 • Επίσης να πω κι ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση από την πρώτη του ομιλία στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο: Μίλησε σαν μάνατζερ σε υπαλλήλους – έστω μεγαλοστελέχη – και όχι ως πολιτικός σε πολιτικούς που επέλεξε για τις ικανότητες και το χαρακτήρα τους να κάνουν πολιτική.
 • Θα μου πεις πάλι: Δεν πρέπει να λειτουργεί με τέτοιους όρους το κράτος ώστε να είναι πιο χρήσιμο στον πολίτη;
 • Πολλά «αλλά» συνοδεύουν το «ναι» μου. Βασικότερο είναι ότι τα στελέχη των εταιρειών κοιτάζουν μόνο νούμερα, ενώ ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί είναι υπεύθυνοι με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους για ζωές ανθρώπων. Τις δικές μας, των παιδιών μας, των γονιών μας.
 • Και τέλος δε μ’ αρέσουν οι φετφάδες και οι θρησκευτικής ευλάβειας εντολές! Πάντα κρύβουν κάτι από πίσω που δε μου γεμίζει το μάτι.
 • Μακάρι να διαψευστώ και να φανώ ασεβής, όπως τότε που κάπνιζα έξω από το σχολείο και ο φουμαδόρος Λυκειάρχης μου έδωσε την πρώτη μου (και τελευταία) αποβολή!

Γιάννης Καφάτος

(Συνολικές Επισκέψεις 214, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1956 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*