30/09/2023

Επιστρέφουν οι αυτοκρατορίες;

Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης

αυτοκρατορίες

Βρισκόμαστε στην εποχή παλινόρθωσης των αυτοκρατοριών όπως φαντασιώνεται η Τουρκική ηγεσία και εν μέρει και η Ρωσική όπως αποδεικνύεται;

Προσωπικά πίστευα πως η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υπερεπέκτασης των ΗΠΑ στην πάλαι ποτέ σοβιετική και τσαρική σφαίρα επιρροής στην ανατολική Ευρώπη. Αυτή η ανάγνωση όμως δεν αποτυπώνει την πλήρη αλήθεια.

Ρωσία και Τουρκία είναι δεμένες μεταξύ τους πολυεπίπεδα και σφιχτά. Άλλη μία απόδειξη πως τις διεθνείς σχέσεις δεν τις καθορίζουν ούτε οι θρησκείες, ούτε οι ιδεολογίες, ούτε η ηθικολογίες, αλλά μόνο τα συμφέροντα. Ένα από αυτά τα επίπεδα σύμπλευσης είναι και τα νεοαυτοκρατορικά οράματα που έχουν, προσαρμοσμένα στην σύγχρονη πραγματικότητα φυσικά. Όχι άμεση άλλα έμμεση επιβολή στους «κατώτερους».

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ρωσική ηγεσία διάλεξε την άμεση επιβολή εξαιτίας της βαρύνουσας σημασίας της χώρας για την Ρωσία και γεωγραφικά και παραγωγικά. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής μέχρι στιγμής είναι μέτριο με τάσεις χειροτέρευσης. Αυτό είναι ένα πρώτης τάξεως «μάθημα» για την Τουρκία.

Την εσχατολογική λύση του πολέμου την επιλέγεις μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες επιλογές. Πλέον μόνο οι «ηλίθιοι» την διαλέγουν εφόσον διαθέτουν άλλες λύσεις. Δεν θεωρούσα αφελή ηγέτη τον Πούτιν, το αντίθετο μάλιστα, αυτή του η επιλογή όμως με έβαλε σε δεύτερες σκέψεις. Κάλο είναι να μην κρίνουμε αν δεν δούμε το τέλος το οποίο αργεί μάλλον. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ρωσία έχει εμπλακεί σε ένα πόλεμο βαριάς κατατριβής από τον οποίο θα χάσει περισσότερο απ’ όσα θα κερδίσει.

Αυτό που συμφέρει την χώρα μας είναι ξεκάθαρο πια. Η ήττα της Ρωσίας θα στείλει τα κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία, όσον αφορά παρόμοιες στοχεύσεις. Τα μεγαλεπήβολα οράματα που εδράζονται στην μεγαλομανία και το κλέος του παρελθόντος ενταφιάζονται γρήγορα στις μέρες μας.  

Γιατί;

Τα έθνη πλέον έχουν τόσο ισχυρά ένστικτά αυτοδιάθεσης και κυριαρχίας που δεν καθυποτάσσονται εύκολα, ειδικά όταν κάποιος το επιχειρεί τόσο απροκάλυπτα και ωμά όπως το έκανε η Ρωσία. Τόσο ανόητα. Δείτε τα αποτελέσματα.

Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αν η ρωσική εισβολή είχε λήξει με μια αστραπιαία νίκη θα μιλάγαμε αλλιώς. Αυτό δεν έγινε και η Ρωσία δρέπει και θα δρέψει τους καρπούς που έσπειρε, καθώς συν τοις άλλοις, μαζί με την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα συντελείται και η ανοικοδόμηση της Ρωσικής οικονομίας και διεθνούς θέσης.    

Χάρης Φιλιππάκης


mm
About Χάρης Φιλιππάκης 105 Articles
Ο Χάρης Φιλιππάκης συχνά αυτοαποκαλείται ιστορικός. Έχει αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας. Συνήθως μιλάει για ιστορία και πιο συγκεκριμένα για το Βυζάντιο και την αρχαία Ρώμη. Προσπαθεί βέβαια να μην κάνει διακρίσεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*