Επιτάφιες

Επιτάφιες σκέψεις – Επιθεώρηση Επικαιρότητας #46

Favorite
  • Το θείο Δράμα κορυφώνεται και οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες για να τιμήσουν τον Εσταυρωμένο Ιησού.

  • Απόψε το ανοιξιάτικο αεράκι θα γίνει ένα με τις πένθιμες αλλά τόσο οικείες μελωδίες του επιτάφιου θρήνου.

  • Οι σκέψεις πλημμυρίζουν κάθε κεφάλι σκεπτόμενου.

  • Αλλά και μέσα σε αυτή την κατανυκτική ατμόσφαιρα οι δόλιες σκέψεις, που μπορείς να τις πεις και βλάσφημες, με έναν τρόπο, κατακλύζουν το κεφάλι μου.

  • Προς τι ο θρήνος για το θείο δράμα όταν δεν έχεις μάτια να δεις και ψυχή να νιώσεις τα δράματα που παίζονται δίπλα σου.

  • Δεν βγάζω την ουρά μου απ’ έξω – κι ας φαίνεται σαν του βελζεβούλη.

  • Σκέψεις κάνω κι εγώ, που ξεκινάνε από τις δικές μου αδυναμίες.

  • Απλώς εγώ δεν έχω εκείνη την διάθεση να αφήσω «θείες» βουλήσεις να μου εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

  • Σήμερα όλοι σκεφτόμαστε υπό το θολό και στρεβλό πρίσμα του «πόσα μας λείπουν», «πόσα μας χρωστάνε» και κυρίως «πόσα χρωστάμε».

  • Σε αυτό το οικονομοτεχνικό κλίμα των ημερών οι επιστήμονες αφού έκαναν το «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι» κατέληξαν ότι τα 30 αργύρια του Ιούδα είναι σημερινά 15.000 ευρώ.

  • Δηλαδή ούτε τα μισά δεν θα του έμεναν του προδότη του Ισκαριώτη. Βγάλε τους φόρους, βγάλε όλα όσα καταδυναστεύουν την τσέπη σου, ούτε να προδώσεις δεν αξίζει.

  • Βεβαίως μια και λέμε για προδότες έχω το «απόφθεγμα» ότι: Προδότες λίγοι, προδομένοι μιλιούνια!

  • Πόσους προδομένους βλέπεις όταν κυκλοφορείς;

  • Προδομένους από την ζωή που ζούσαν, από τη ζωή που λαχταράνε, από φίλους που τους ξέχασαν, από έρωτες που ξέφτυσαν, από σχέσεις της συμφοράς;

  • Πόσα αργύρια είναι η δική σου τιμή, αν υποθέσουμε ότι ο Ιούδας πήρε τα 30 αργύρια που, είπαμε, σήμερα είναι μια δεκαπεντάρα χιλιάρικα;

  • Ή δεν έχεις «τιμή» (δεν πουλιέσαι εννοώ, μην παρεξηγηθώ μέρα που είναι);

  • Πιστεύω ότι όλοι έχουμε την τιμή μας, και αναλόγως την κατάστασή που βρισκόμαστε αντιδρούμε άλλοτε ως Ιούδες κι άλλοτε ως Πέτρος.

  • Γιατί και ο Πέτρος αμάρτησε πριν αγιάσει. Αυτή είναι και η ουσία της αγιοσύνης.

  • Το έλεγε και η συχωρεμένη η Αρλέτα στο «Μπαρ το ναυάγιο»: Αν θες ν’ αγιάσεις πρέπει ν’ αμαρτήσεις…

  • Και τώρα που λέμε αυτό: πόσες «συγγνώμες» μπορείς να αντέξεις, εσύ, κι εγώ και όλοι μας στην καθημερινή μας ζωή.

  • Μπορείς;

  • Κι αν τη δεχτείς τη «συγνώμη» είναι μια ειλικρινής εσωτερική πράξη ή μετά σε τρώει και χαλιέσαι;

  • Γιατί, νομίζω, αν συμβαίνει το δεύτερο δεν μου προκύπτει ότι η «συγγνώμη» έπιασε τόπο – έγινε δεκτή.

  • Σκέψεις λοιπόν με φόντο τον επιτάφιο, την πομπή πιστών, λιγότερο πιστών και απλώς όσων σέβονται τις θρησκευτικές συνήθειες των άλλων.

  • Σκέψεις, που δεν δίνουν πάντα απαντήσεις αλλά τουλάχιστον βάζουν τα ερωτήματα.

  • Καλή ανάσταση σε όλες και όλους – όπως την εννοεί ο καθένας.

  • Και προσοχή στους δρόμους. Ας είμαστε όλοι πίσω την Τρίτη στα πόστα μας.

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top