Εργαζόμενη μάνα τις γιορτές

Εργαζόμενη μάνα τις γιορτές

Μία εργαζόμενη μητέρα, για να είναι εργαζόμενη, πρέπει πρώτα να έχει  «τακτοποιήσει» τα παιδιά της τις ώρες που δουλεύει. Η λύση συνήθως είναι μια γιαγιά ή μια γυναίκα επί πληρωμή ή ο βρεφονηπιακός σταθμός όταν είναι μικρά, γιατί ακόμα και κοντά να είναι η δουλειά ένα εννιάωρο έξω από το σπίτι το χαλάς.  

Όταν πάνε σχολείο, ο χρόνος προς «τακτοποίηση» μειώνεται και με τη βοήθεια και του ολοήμερου σχολείου, πολλές φορές δεν χρειάζεται τρίτο πρόσωπο αν οι δύο γονείς μπορούν να το μοιράσουν δηλ. ο ένας πάει  τα παιδιά το πρωί ενώ ο άλλος ήδη δουλεύει και είναι αυτός που τα παίρνει το μεσημέρι. 
Και μετά… έρχονται οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές οι οποίες κρατάνε δύο εβδομάδες τυπικά αλλά ουσιαστικά τουλάχιστον ένα εικοσαήμερο γιατί μια μέρα γιορτή , μια μέρα  βαθμούς (το δημοτικό), άλλη μέρα μια εκδήλωση ή εκκλησιασμός , ένα bazar  και η γιορτή των αγγλικών ή της ρυθμικής, θεατρική παράσταση με την ομάδα θεάτρου και παράσταση με τη  χορωδία και άλλο bazar και νέα γιορτή στην κολύμβηση και χοροεσπερίδα στο γυμνάσιο κι όλα αυτά πολλαπλασιασμένα με τον αριθμό των παιδιών φυσικά.
Α! να μην ξεχάσω οι παραπάνω συμμετοχές  στις παραστάσεις σημαίνουν και πρόβες τις προηγούμενες μέρες και ψάξιμο για τα απαραίτητα ρούχα και  αξεσουάρ που απαιτούνται και η  συμμετοχή στα bazar σημαίνει πολλές φορές μαγειρέματα ή κατασκευές τα προηγούμενα σαββατοκύριακα. 
Επειδή , με τόσα στο κεφάλι σου,  κινδυνεύεις να πας στην πρόβα της ρυθμικής τον ποδοσφαιριστή που εκείνη την ώρα πρέπει να πάει σε αγώνα, οι γονείς προσπαθούν να συντονιστούν μεταξύ τους λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους: παιδί –ώρα αναχώρησης –επιστροφής- τόπος –εκδήλωση.
Οι εργαζόμενες  όμως έχουν και μία επιπλέον παράμετρο: ποιος πάει το παιδί πού και ποιος το επιστρέφει. Επιστρατεύονται παππούδες, γιαγιάδες, θείες, εμείς έχουμε επιστρατεύσει και νονά, γίνονται επίσης συνδυαστικά προγράμματα π.χ. μία μητέρα πάει τρία τα παιδιά στην πρόβα της παράστασης , έναν πατέρας τα επιστρέφει, ελπίζεις το σωστό παιδί στο σωστό σπίτι .
Πάζλ για δυνατούς λύτες , γιατί τα περισσότερα από αυτά προγραμματίζονται ώρες που οι εργαζόμενοι … εργάζονται. Πόσες μέρες γονικής άδειας να ανεχτεί και ο εργοδότης;  
Πώς να πάρεις άδεια για την πρόβα της παράστασης αντί για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς; Γιατί  ο μέσος εργαζόμενος μπορεί να πάρει το πολύ 5-6 μέρες άδεια και αυτό αν δεν δουλεύει σε μαγαζί  λιανικής, σε κομμωτήριο, εστιατόριο, ξενοδοχείο κ.α.   που δεν μπορεί να πάρει ούτε ώρα και παίρνει μόνο τις … τύψεις του να  βλέπει την παράσταση του παιδιού  του στο video. 
 
Πες μου τώρα τι προλαβαίνεις να κάνεις σε αυτές τις 7-8 μέρες μαζί με τις αργίες που τις «κολλάς». Να βγεις;  Να διασκεδάσεις με φίλους; Να πας  για ψώνια; Να οργανώσεις  μία συνάντηση για φαγητό στο σπίτι;  Να πας  θέατρο, σινεμά, μπουζούκια, club, (ότι κάνει κέφι ο καθένας); ίσως μια εκδρομή;  Να χαρείς ένα νέο μέρος ή να χαρείς  το σπίτι σου  και την οικογένεια; Και βέβαια πρέπει και να ξεκουραστείς!!!! 

Γιατί τις υπόλοιπες μέρες που δεν έχεις άδεια αλλά τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, χρειάζεσαι αντοχές και ανοχές. Τις ώρες που δουλεύεις  φυσικά και επιστρατεύεις  πάλι παππούδες, γιαγιάδες , θείες, νονές , γειτόνισσες αλλά τις υπόλοιπες ώρες τα καμάρια μας, που έχουν περάσει τη μέρα τους χωρίς τις συνηθισμένες τους εκτονώσεις, πρέπει να εκτονωθούν.

Με όλη την ενέργεια της ηλικίας τους απαιτούν  και βόλτα και  λούνα-Παρκ και να έρθουν τρεις  φίλοι να καταστρέψουν το δωμάτιο και να παίζουν μαξιλαροπόλεμο πάνω στους καναπέδες και να πλάσουν κουλουράκια ασπρίζοντας τον πάγκο της κουζίνας με το αλεύρι  και να πάνε σινεμά και συ να κουτουλάς από τη νύστα βλέποντας «ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΩΝΩΝ… 45» ενώ σκέφτεσαι τι να προετοιμάσεις για την επόμενη μέρα.

Καλά Χριστούγεννα ευτυχισμένα, με υπομονή , κέφι και καμιά βιταμίνη για ενέργεια δεν βλάπτει!!!

Καλές Γιορτές με Υγεία και Αγάπη για όλους.

Girl on the Spot

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top