Εξαγρειωμένος

Εξαγριωμένος όχλος επιτίθεται στο Πακιστάν σε Χριστιανούς με την κατηγορία βλασφημίας

Μήπως η διεθνής κοινότητα πρέπει να στρέψει το βλέμμα στο Πακιστάν και στις παράλογες διώξεις που υφίστανται οι Χριστιανοί;
Στις 26  Μαΐου  η χριστιανική κοινότητα στην περιοχή του Παντζάμπ στο ανατολικό Πακιστάν δέχτηκε επίθεση από έναν εξαγριωμένο όχλο με την κατηγορία της βλασφημίας. Με αυτά που συμβαίνουν όμως εδώ και χρόνια στο Πακιστάν μπορούμε όντως να μιλάμε για κοινοβουλευτική δημοκρατία ή μήπως υπάρχει ένα τόσο απολυταρχικό θρησκευτικό καθεστώς που θυμίζει Βόρεια Κορέα ως προς την τιμωρία οποιουδήποτε ανθρώπου τολμά να εκφράσει μία γνώμη διαφορετική από τη νόρμα;

Η Εφημερίδα Αυγή του Πακιστάν αναφέρει ΄΄Ο όχλος στην πόλη Σαργκόντα στην επαρχία Μουτζαχίντ ισχυρίστηκε ότι ένας εβδομηντάχρονος Χριστιανός άντρας βεβήλωσε ένα αντίγραφο του Κορανιού  και ότι η επίθεση ξεκίνησε από ένα ντόπιο ιερέα.” Ένας ντόπιος κληρικός ήταν ο υποκινητής αυτής της βιαιοπραγίας η οποία οδήγησε σε σοβαρούς τραυματισμούς ανθρώπων και καταστροφές περιουσίων .Εικόνες από τα  social media φέρνουν στο φως σκηνές χάους συμπεριλαμβανομένου του όχλου που περιβάλλει έναν αιμόφυρτο άνδρα και έφηβους που καταστρέφουν έπιπλα.

Η Εφημερίδα Αυγή του Πακιστάν αναφέρει ΄΄Ο όχλος στην πόλη Σαργκόντα στην επαρχία Μουτζαχίντ ισχυρίστηκε ότι ένας εβδομηντάχρονος Χριστιανός άντρας βεβήλωσε ένα αντίγραφο του Κορανιού  και ότι η επίθεση ξεκίνησε από ένα ντόπιο ιερέα..”

Η μανία του όχλου κατέληξε μάλιστα στο κάψιμο μιας μικρής βιοτεχνίας παπουτσιών όπως ανέφερε η Φάρα Πέρβεζ η οποία επίσης μοιράστηκε στο twitter εικόνες λέγοντας  από τις ταραχές αναφέροντας΄΄ Μέλη της εξτρεμιστικής μουσουλμανικής οργάνωσης  Τεχρέκ ε Λαμπάικ επιτέθηκαν σε χριστιανούς στην επαρχία Ματζαχέντ στη Σαργκόντα βανδαλίζοντας εκκλησίες και καίγοντας σπίτια εξαιτίας ενός χριστιανού που επέδειξε ασέβεια στο Κοράνι. Να τονιστεί ότι η εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση Τεχρεκ ε Λαμπάικ που ιδρύθηκε το 2015 με τη δράση της έχει κάνει το Συμβούλιο του Ατλαντικού να επισημάνει για αυτήν ότι το κράτος του Πακιστάν πρέπει να περιστείλει τη δύναμή της αν θέλει να προστατέψει τη δημοκρατία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Σαρίκ Χαν είπε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σώθηκαν από τη βία και πήγαν στο νοσοκομείο επισημαίνοντας ότι οι διαδηλωτές επίσης πέταξαν πέτρες και τούβλα στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να σταματήσουν τη συμπλοκή.Ο διοικητής της αστυνομίας στην περιφέρεια Ιτζάζ Μαχλί είπε ότι η κατάσταση τελικά μπόρεσε να εξομαλυνθεί .Πρόσθεσε ότι το άτομο που κατηγορήθηκε για βλασφημία είναι υπό κράτηση και εξετάζεται αν όντως διέπραξε το αδίκημα. Oι αστυνομικές αρχές παρέμεναν έξω από την επαρχία της Σαρκόντα για να βοηθήσουν να προστατευτεί η χριστιανική κοινότητα.‘’Χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας η Σαργκόντα γλίτωσε μία μεγάλη τραγωδία ΄΄είπε ο αστυνομικός προσθέτοντας ότι εκείνη την ημέρα δύο χιλιάδες αστυνομικοί ήταν σε υπηρεσία προσπαθώντας να διαφυλάξουν ότι η συμπλοκή δε θα έπαιρνε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πλάνα του συμβάντος που δημοσιοποιήθηκαν στα social media δείχνουν μια μεγάλη φλόγα έξω από ένα σπίτι .Ο αρχηγός της αστυνομίας αρνήθηκε την εγκυρότητα αυτών των βίντεο λέγοντας ότι είναι ψεύτικα και επιμένοντας ότι κανένας δεν τραυματίστηκε. Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται σε αντίκρουση με τον ισχυρισμό ενός τραυματία ο οποίος επέμεινε ότι ο θείος του βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο χωρίς μάλιστα να επιτρέπεται στην οικογένειά του να τον επισκεφθεί.

Οι εξτρεμιστικοί νόμοι του Πακιστάν με βάση τους οποίους μπορεί να επιβληθεί ακόμη και θανατική ποινή για βλασφημία απέναντι στο Κοράνι και το Ισλάμ έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε βία του όχλου .Τον Αύγουστο του 2023 στην πόλη Τζαρανλά έγιναν επιθέσεις εναντίον Χριστιανών όπου κάηκαν σπίτια και χριστιανικές εκκλησίες με την κατηγορία της διάπραξης του εγκλήματος της βλασφημίας από δύο ντόπιους χριστιανούς.
Το Δεκέμβριο του 2021 ο όχλος σκότωσε εξοργισμένος πακιστανικός όχλος επιτέθηκε και εν τέλει σκότωσε έναν άνδρα από τη Σριλάνκα που βρισκόταν για δουλειά στο Πακιστάν με την κατηγορία της βλασφημίας στο Κοράνι. Παρόλο που τότε έγιναν συλλήψεις ,δεν έγιναν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ώστε να προληφθούν τέτοια περιστατικά. Οι Χριστιανοί στο Πακιστάν αποτελούν περίπου το 1.6% του συνολικού πληθυσμού.

Πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να χάσουν τη ζωή τους στο Πακιστάν για να ασχοληθεί η διεθνής κοινότητα με τα ανθρώπινα δικαιώματα εκεί;

Δήμητρα Στάικου

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top