10/06/2023

Εξάρχεια: 4 μέρες στο φως με το «Αναψυκτήριον»! Μουσική και βιβλία στην πλατεία (μας)


Να φωτίσουν την Πλατεία Εξαρχείων κόντρα στα σκοτάδια των καιρών μας επιθυμούν μουσικοί, συγγραφείς, ποιητές και εκδοτικοί οίκοι.

Για ένα τετραήμερο από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και μέχρι την Κυριάκη (29/8-1/9) η ιστορική γειτονιά γεμίζει ήχους, χρώματα και ζωντάνια και δηλώνει ότι τα Εξάρχεια είναι… ωραία.

Για τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές του φεστιβάλ «Αναψυκτήριον τα Ωραία Εξάρχεια», η γειτονιά του κέντρου είναι ένας πολυχώρος πολιτισμού, δραστηριοτήτων, τέχνης, πολιτικών και κοινωνικών ζυμώσεων και συναντήσεων. Είναι η γειτονιά που μεγάλωσαν, που συνάντησαν σημαντικούς ανθρώπους και ήρθαν σε επαφή με τα κινήματα. Ο χώρος που τους γεμίζει χαρά…

Θέκλα Τσελεπή: Τα Εξάρχεια είναι ένα νησάκι που ταξιδεύει στο χάος «Θέλουμε να δείξουμε, εμείς μέσα από τη μουσική που αυτό είναι το πεδίο μας, ο καθένας αγωνίζεται μέσα από αυτό που κατέχει καλύτερα, ότι τα Εξάρχεια δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται. Αυτό το απεχθές κυρίως τηλεοπτικό σόου που παρουσιάζει τα Εξάρχεια σαν μία γειτονιά ανομίας, προκειμένου να περάσει η σκούπα του νόμου και να σαρώσει ό,τι κινείται μας καλεί με την παρουσία μας να προστατεύσουμε τα Εξάρχεια»,

δηλώνει στη Μηχανή του Χρόνου η ραδιοφωνική παραγωγός, Θέκλα Τσελεπή, εκ μέρους της διοργάνωσης.

Μέσα από το φεστιβάλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλλιτέχνες έχουν την ευκαιρία να στηρίξουν τη γειτονιά των Εξαρχείων και να αναδείξουν το ρόλο που θα μπορούσε να έχει το κέντρο της Αθήνας, να παραμείνει δηλαδή ένας χώρος πολιτισμού, χωρίς χαρακτηριστικά ανομίας που όλοι αναγνωρίζουν.

«Δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε δεν είναι κάτι που χρειάζεται να αποφεύγουμε, αλλά μπορούμε όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας να το χρωματίσουμε, να γίνει πιο όμορφο. Θέλουμε να γεμίσουμε τις ζωές μας χρώματα και ήχους και να βυθίσουμε το σκοτάδι στην άβυσσο, εκεί που ανήκει», σημειώνει ο τραγουδοποιός Νίκος Γιακουμάκης.

Η ανάγκη των καλλιτεχνών να δώσουν το παρόν Το Αναψυκτήριον τα Ωραία Εξάρχεια ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό τρεις μέρες μετά την αστυνομική επιχείρηση, που πλέον κάνει διοργανωτές και συμμετέχοντες να θεωρούν επιτακτική ανάγκη να δώσουν το παρόν.

«Ασφαλώς και υπάρχει ένα κομμάτι οργανωμένης παραβατικότητας. Αυτό όμως το κομμάτι επειδή δρα ίσως και με την ανοχή ή τη συμμετοχή της αστυνομίας δεν το αγγίζουν. Χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο την οργανωμένη παραβατικότητα, θέλουν να σαρώσουν και να σκουπίσουν τα κινήματα της αλληλεγγύης, τα κινήματα που στα Εξάρχεια έχουν ψηλά αντανακλαστικά και προστατεύουν πάντα τον αδύναμο, είτε αυτός είναι πρόσφυγας, είτε μετανάστης, είτε διωκόμενοι αγωνιστές, είτε ομοφυλόφιλοι. Αυτό είναι το πρόσχημα τους», συμπληρώνει η Θέκλα Τσελεπή.

«Με τη συμμετοχή μας δείχνουμε ότι είμαστε αντίθετοι απέναντι σε αυτό που συμβαίνει. Δηλαδή να γίνει η εκκαθάριση των Εξαρχείων από τα ναρκωτικά, νομίζω κανείς δεν μπορεί να πει όχι σε αυτό και από ό,τι άσχημο αλλά το να εκκενώνουμε χώρους οι οποίοι ουσιαστικά φιλοξενούν ανθρώπους που έχουν περάσει πόλεμο αυτό δε λέγεται εκκαθάριση. Νομίζω χωρίς να το θέλουμε, γιατί δε θα θέλαμε να είχε γίνει αυτό το συμβάν, το φεστιβάλ αποκτά πιο βαρύ πρόσημο», σημειώνει ο Νίκος Γιακουμάκης.

Για τον τραγουδιστή Βασίλη Ράλλη, τα Εξάρχεια είναι ο χώρος που γέννησε τον Σιδηρόπουλο και τον Άσιμο, ενώ για τον Νίκο από τους Their Methlab που συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι η πιο ελεύθερη και παράλληλα η πιο επαναστατική γειτονιά. Δεξιά ο Βασίλης Ράλλης, αριστερά οι Their Methlab Αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες γιατί θεωρούν ότι η μουσική είναι ένα όπλο «που σε κάνει να ξεσηκώνεσαι, να παίρνεις δύναμη και να συνεχίζεις». Η κινητήρια δύναμη……

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

https://www.facebook.com/vassosi/posts/10214621184579173

mm
About Γιάννης Καφάτος 2083 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*