24/02/2024

Εξάρχεια [όταν σε «φλομώνουν» στα ψέμματα και τα δακρυγόνα]


Το άρθρο του Βάσου Γεώργα στην Κυριακάτικη Αυγή.
Ο Βάσος Γεώργας σε πείσμα των καιρών άνοιξε και διατηρεί το βιβλιοπωλείο / εκδοτικό οίκο Bibliotheque στην πλατεία Εξαρχείων

Δεν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα ψεύδη που σπέρνονται στη κοινωνία χωρίς κάποιο απώτερο όφελος. Γι αυτούς που ζουν στα Εξάρχεια και δεν εννοούν να κλειστούν φυλακισμένοι στα διαμερίσματα τους μπορούν να συλλάβουν το νόημα αυτής της πρότασης.

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά για το περίφημο “άβατο” όπως ήδη γράφονται και λέγονται κυρίως από ανθρώπους που ελάχιστη σχέση έχουν με τη περιοχή, κάνοντας το άσπρο μαύρο και το τίποτα αφορμή για ένα επώδυνο αφήγημα μισαλλοδοξίας.
Εδώ και πολλά χρόνια τα πάντα ανακατεύονται γλυκά στο μίξερ των τηλεοπτικών ειδήσεων αναρχικοί – παράνομοι – τρομοκράτες – μπάχαλοι – χούλιγκαν – μαφίες – σωματεία – μη κυβερνητικές οργανώσεις – μπίζνες με πρόσφυγες – ναρκέμποροι – παραβατικοί – αναρχοτουρίστες – rbnb. Όλα ταιριάζουν ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να δημιουργεί ανασφάλεια προκατάληψη και τύφλωση [δες πέρσι το καλοκαίρι αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δήθεν σοβαρής πρωινής εφημερίδας]

Το τι συμβαίνει στα Εξάρχεια δεν είναι κάτι διαφορετικό απ΄ό,τι συμβαίνει σε άλλες εξαθλιωμένες συνοικίες – απλά είναι η φύση και η ιστορία της συγκεκριμένης γειτονιάς που ενοχλεί και που προσφέρεται σαν εύκολος στόχος για να γραφεί το αφήγημα της επιβολής της έννομης τάξης απ΄αυτούς που ευαγγελίζονται πως δήθεν έχουν σχέδιο και όραμα για την “επιστροφή στη κανονικότητα” ενώ τους λείπει η εβάνθυση και η δυνατότητα κατανόησης της πραγματικότητας.

Είναι μερικές εβδομάδες τώρα που διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει στους πέριξ της πλατείας δρόμους – όμως επί της πλατείας οι ναρκέμποροι κινούνται πια εντελώς απροκάλυπτα βέβαιοι πως ο νόμος δεν ενδιαφέρεται γι αυτούς. Κι αυτή είναι η αλήθεια.

Η αστυνομία δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για τη δράση τους. Μερικές εξορμήσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να προειδοποιούνται και να διαφεύγουν τρέχοντας. Όσοι συλλαμβάνονται μετά από…. λίγες ώρες είναι πίσω στο πόστο τους. Η δε συμπεριφορά των ντελιβεράδων μετά την “επέλαση” του νόμου και την άγρυπνη “αστυνόμευση” της περιοχής έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας.

Μαχαιρώματα, πολυεθνικές συμμορίες, ληστείες, εκβιασμοί, λεηλασίες, σπασίματα αυτοκινήτων, απειλές, πορνεία, βανδαλισμοί και ένα απέραντο διανυκτερεύον σουπερμάρκετ ναρκωτικών [όχι μόνο μαλακών αλλά και σκληρών], ξετυλίγονται καθημερινά, ενώ η προστασία του πολίτη εξαντλείται στην αντιμετώπιση των κατά την άποψή των αρχών των “ταραχοποιών” στοιχείων. Κι ενώ θα έπρεπε όλη τη κοινωνία να τη συγκλονίζει η βία και τα έργα της βυθίζεται στη σιωπή, στην αφασία και στη μακαριότητα της εποχής παραδομένη στον χείμαρρο της ψευδολογίας και στη διαστροφή της αλήθειας απ΄τα τηλεοπτικά κανάλια γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να ζήσουμε ένα δήθεν “καλύτερο αύριο” μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα.

Άντρες με στολή μάχης με κράνη και ασπίδες σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα, αδειάζουν καταλήψεις μεταναστών, ρίχνουν δακρυγόνα στα τυφλά, σε αμέριμνους πολίτες που παρακολουθούν φιλήσυχα πολιτιστικές εκδηλώσεις [εναντίον των ναρκωτικών] ή μέσα στο κλειστό χώρο σε μπαρ κατάληψης, σπάνε τζαμαρίες με πρωτοφανείς ύβρεις και απειλές, τρομοκρατούν με ελικόπτερα να πετάνε χαμηλά πάνω από τις πολυκατοικίες εν είδει “Αποκάλυψης Τώρα” και κάνουν μπούλινγκ σε περαστικούς επειδή τους ενοχλεί η εμφάνιση και η διαφορετικότητά τους, ξεχνώντας πως εδώ ζούν οικογένειες με μικρά παιδιά.

Είναι πια ξεκάθαρο πως κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, διακαώς επιθυμούν αίμα “αθώου” και αλίμονο αν συμβεί κάτι τέτοιο – γιατί αυτός που κρίνει και πράττει τα πάντα κατά πως τον συμφέρουν είναι ικανός να σε σκοτώσει για να σου αποδείξει πως πήρε τη σωστή απόφαση.

Ξέρουμε το στόχο – ξέρουμε τι θέλουν να πετύχουν – αλλά ξέρουμε και σε ποιόν ανήκει αυτή η γειτονιά – ορθά κοφτά και ξεκάθαρα στους κατοίκους της και μόνο, στο όνομα των οποίων δεν επιτρέπεται να διαπράτονται τέτοια κοινωνικά έγκλήματα

Αλλά τώρα αρχίζουν για όλους τα δύσκολα και το πιο δύσκολο απ΄όλα είναι να μην φοβάται, να μην μένει κανείς, ούτε να νιώθει μόνος του ..

[Δημοσιεύτηκε στα “ενθέματα” της κυριακάτικης αυγής – 15/09/19]


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*