Εξορία είναι η επιστροφή

Εξορία είναι η επιστροφή , της Μαρίας Τζαρδή – Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Η Μαρία Τζαρδή ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημα. Ήμουν όμως τυχερός να διαβάσω, ως μια καλή εισαγωγή στη γραφή της, τη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Εξορία είναι η επιστροφή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος».

Εννέα ιστορίες, που αν και στη μικρή φόρμα του διηγήματος, είναι τόσο πλήρεις  που μετά το τέλος της ανάγνωσης έχεις πολλές αφορμές για σκέψεις και κουβέντα.

«Για τον καθένα η ζωή που κάνει είναι πολύτιμη. Την έχει κερδίσει, την έχει αγαπήσει, θα την υπερασπιστεί με κάθε τρόπο. Κι αν μπορέσει θα προσπαθήσει κιόλας να την καλυτερεύσει. Όσο μίζερη κι αν σας φαίνεται είναι δική του, η δική τους ζωή». 

(απόσπασμα από το “Προετοιμασία για φόνο”)

Η Μαρία Τζαρδή τοποθετεί τη συλλογή της στο πεδίο της επιστημονικής φαντασίας. Η ουσία των ιστοριών της όμως, κατά τη δική μου γνώμη, είναι πως πρόκειται για ένα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό (ας μη τη φοβόμαστε αυτή την λεξούλα ε!) ανάγνωσμα.
Ναι, το περιβάλλον είναι κάπου στο μέλλον, αλλά οι ηρωίδες της και οι ήρωές της είναι πλάσματα απολύτως αναγνωρίσιμα που ζουν  ή προσπαθούν να ζήσουν και να επιβιώσουν μέσα σε ένα σκληρό περιβάλλον.

Το βιβλίο είναι βαθύτατα πολιτικό γιατί η καταπιεστική εξουσία δρα και λειτουργεί σε βάρος και της ομάδας αλλά και ενός εκάστου προσώπου που όσο κι αν ανήκει σε κάποια ή κάποιες ομάδες δεν  παύει να έχει τη θέληση να διατηρήσει την ατομικότητά του ως το απόλυτο επιστέγασμα της ελευθερίας του.

Στο δεύτερο διήγημα, «Ο ήχος του βιολιού», ο τρόπος που περιγράφει τον τεράστιο φόβο της ηρωίδας να ανακαλύψει τον εαυτό της  έχει τόση μαεστρία που κυριολεκτικά προκαλεί ανατριχίλα!

Κατά πάγια τακτική μου δεν θα αναφερθώ στο περιεχόμενο, αυτό αξίζει να το ανακαλύψει ο φίλος της καλής λογοτεχνίας. Γιατί το «Εξορία είναι η επιστροφή» είναι  ένα βιβλίο πέρα από ταμπέλες: Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε.

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

1 thought on “Εξορία είναι η επιστροφή , της Μαρίας Τζαρδή – Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο”

  1. Pingback: «Η τελευταία πτήση» της Μαρίας Τζαρδή, Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο - viewtag.gr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top