04/12/2023

Ευτυχία Γιαννάκη: Μπλε για τον ασταμάτητο, ρευστό, φανταστικό κόσμο της παιδικής ηλικίας


 Η Ευτυχία Γιαννάκη, συγγραφέας της γνωστής – πλέον – Τριλογίας της Αθήνας (Στο πίσω κάθισμα, Αλκυονίδες μέρες, Πόλη στο φως)  έχει αποδείξει ότι ήρθε για να μείνει στην Ελληνική λογοτεχνία. Το αστυνομικό είδος που υπηρετεί στα τρία βιβλία της την έχει κερδίσει, όπως η γραφή και το στιλ της έχει κερδίσει τους αναγνώστες που την παρακολουθούν.


Πάντα ανήσυχη, αυτή την εντύπωση έχω αποκομίσει από όσες φορές έχουμε συναντηθεί για να κάνουμε συνεντεύξεις και σε άλλες βιβλιοφιλικές ευκαιρίες, η Ευτυχία Γιαννάκη τολμάει μια βουτιά σε πολύ ιδιαίτερα νερά: αυτά της λογοτεχνίας για παιδιά.
Το εικονογραφημένο βιβλίο  «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» με τον υπέρτιτλο «Πιτσιμπουίνοι – Τα πρώτα μου μυστήρια» είναι το πρώτο της σειράς με παιδικό «νουάρ».  (Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε εικονογράφηση Σοφίας Τουλιάτου)

Το «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» είναι φυσικά παιδικό βιβλίο αλλά μέσα στην παιδικότητα του έχει στο… παιδικό του όλα τα στοιχεία μιας νουάρ ιστορίας.

Ο ήρωας είναι ο Μικρός Μπλε, που είναι περίεργος και δεν μπορεί να μένει χωρίς απαντήσεις – όπως κάθε ντετέκτιβ που σέβεται τον εαυτό του.

Τα παιδιά μου δεν είναι πια σε ηλικία για να με ανεχτούν να τους διαβάζω, αυτό δηλαδή που αναζητούσαν ως μικρά παιδιά, αλλά όσο διάβαζα το βιβλίο της Ευτυχίας Γιαννάκη, ζούσα τη χαρά του μπαμπά που διαβάζει κάτι πολύ όμορφο στα παιδιά του κι εκείνα τον κοιτούν χαρούμενα ανακαλύπτοντας τον κόσμο της συγγραφέως μέσα από τις ολοζώντανες και εξίσου παιδικές (κι αυτό είναι παράσημο) εικόνες της Σοφίας Τουλιάτου.

Μπλε για τον ασταμάτητο

Ζήτησα λοιπόν από την συγγραφέα να μου απαντήσει σε μια ερώτηση, η για να το πω καλύτερα της έθεσα τον τίτλο ενός βιωματικού ποστ:

Όταν ο Χάρης Κόκκινος έγινε ο Μικρός Μπλε – ή όταν τα παιδιά μυούνται στην αστυνομική λογοτεχνία

Και η Ευτυχία Γιαννάκη μας λέει:

«Υπάρχουν τα βασικά χρώματα από τα οποία προκύπτουν όλα τα υπόλοιπα. Το κόκκινο και το μπλε αποδείχτηκε ότι είναι τα βασικά χρώματα και στην δικιά μου μυστήρια παλέτα τα τελευταία χρόνια.

Κατά κάποιο τρόπο ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος, που πρωταγωνιστεί στην Τριλογία της Αθήνας (Στο πίσω κάθισμα, Αλκυονίδες μέρες, Πόλη στο φως) είναι δεμένος με τη ζωή, τα πάθη, τον υπαρξιακό προβληματισμό και την πτώση των ενηλίκων. Είναι το εδώ και το τώρα μας, αλλά το εδώ και το τώρα, κάθε ανθρώπου σε κρίσιμη καμπή. Κόκκινο λοιπόν, για το αίμα, την θερμότητα, την γέννηση και τον θάνατο.

Ο Μικρός Μπλε, από την άλλη φέρνει το φρέσκο, το διαυγές, αυτό που ρέει και διαρκώς ανανεώνεται. Μπλε λοιπόν, για τον ασταμάτητο, τον ρευστό, τον φανταστικό κόσμο της παιδικής ηλικίας. Είναι ο πρωταγωνιστής μου στους Πιτσιμπουίνους, μια νέα σειρά παιδικού μυστηρίου που εγκαινιάζεται με το Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο κι έχει όλα τα χαρακτηριστικά που κουβαλάει και μια ιστορία μυστηρίου για ενήλικες: σασπένς, δυνατούς χαρακτήρες, ανατροπές, εκπλήξεις, ατμόσφαιρα, αλλά και γερές δόσεις χιούμορ και συστατικά που καθιστούν απολαυστική την επαναληπτική ανάγνωση των παιδιών.

Η σημασία της έρευνας, της επαγωγικής λογικής, η σταδιακή αποκάλυψη των στοιχείων της υπόθεσης, οι αντιστοιχήσεις-συζεύξεις με τον πραγματικό κόσμο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα ενός μυστήριου κόσμου και του ιδιαίτερου συναισθηματικού φορτίου που κουβαλάει αυτός ο φανταστικός κόσμος του Πίτσι Πίτσου και των κατοίκων του, είναι ο πυρήνας πάνω στον οποίο δομείται μια συναρπαστική αφήγηση στο πιο μυστήριο, αλλά και το πιο ασφαλές νησί στον κόσμο, την πατρίδα των Πιτσιμπουίνων.

 Το μυστήριο λοιπόν κατεβαίνει στις πολύ μικρές ηλικίες, εκεί όπου όλα είναι με έναν τρόπο μυστήρια και ο μικρός Μπλε μαζεύει στοιχεία, από υπόθεση σε υπόθεση, ώστε ο κόσμος του μυστηρίου να αποκρυπτογραφηθεί στους μικρούς αναγνώστες, μέσα από το χιούμορ, την ρευστότητα και την απαραίτητη μαγεία της παιδικής αφήγησης».

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2165 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Μπλε για τον ασταμάτητο, ρευστό, φανταστικό κόσμο της παιδικής ηλικίας – Ευτυχία Γιαννάκη

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*