24/04/2024

Φέρε μου μια πάκορα – Αναμνήσεις από τα 80’s

Φέρε μου μια πάκορα

Το ρολόι γυρίζει πολλά χρόνια πίσω. Η Ελλάδα βιώνει την εντελώς πασοκική εκδοχή της. Τα 80’ς έχουν κατασπαράξει το πρώτο μισό τους και πάνε να αποτελειώσουν και το υπόλοιπο μισό. 

Τα ταξίδια στο εξωτερικό κυρίως με το αεροπλάνο αλλά και με τα άλλα μέσα συγκοινωνίας μοιάζουν με απαγορευμένο καρπό για τον πολύ κόσμο. Οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να μαθαίνουν στην πράξη την δοκιμή της εξίσωσης του πλούσιου με τον μη προνομιούχο.
Πηγαινοέρχομαι τακτικά, σχεδόν μια φορά το μήνα, για να δω συναυλίες στο εξωτερικό με ονόματα μύθους, όπως η Whitney Houston, o James Brown, οι Duran Duran, και για να κάνω κάποιες αξέχαστες για μένα συνεντεύξεις με κορυφαία και πολύ αγαπημένα ονόματα όπως οι Scorpions, o Sting, ο Robert Palmer, η Cyndi Lauper και άλλοι.
Ανάμεσα σε όλα εκείνα που ακούω από τους κολλητούς μου πριν φύγω θυμάμαι μερικές μαγικές ατάκες. 
«Φέρε μου ένα cd player φτηνό», και η παραγγελία αφορά σε επίσκεψη σε κάποιο από τα μαγικά καταστήματα που έχουν ηλεκτρονικά εκεί στα παράλια της Oxford street στο κέντρο της Βρετανικής πρωτεύουσας. «Φέρε ένα τζάκετ από τα Topman», που αποτελούν σημείο αναφοράς στην καρδιά του Λονδίνου. «Φέρε μου το δίσκο του Syd Barrett που δεν υπάρχει πουθενά, κάπου θα τον πετύχεις » και η παραγγελιά με οδηγούσε σε κάτι τρύπες που είχαν πολύ καλά βινύλια στη Γερμανία ή στο τεράστιο Virgin στο Παρίσι ή σε εκείνα τα μαγικά στενά στο Portobello…στο Λονδίνο.
«Αν βρεις κανένα δερμάτινο στο παζάρι στις Κάννες φέρτο… Να σου δώσω Γαλλικά φράγκα ή λίρες;»…  
Κορυφαία βέβαια απαίτηση της εποχής ήταν τα αρώματα. 
Όποιος κι αν έκανε ταξίδι έξω είχε μια λίστα μαζί του. Αν ο προορισμός ήταν κάπου στην Ευρώπη ή στην Αμερική στην κορυφή των απαιτήσεων βρισκόταν ένα άρωμα. 
Κλασσικές και ανεπανάληπτες ατάκες. 
«Μη ξεχάσεις να φέρεις και μια πάκορα. Θα στα δώσω τα λεφτά αν θες έχω και κάτι δολάρια».
Για τους μη μυημένους και όχι ιδιαίτερα πονηρεμένους η πάκορα δεν ήταν άλλη από την all time classic μάρκα Paco Rabane.
Με το τρισύλλαβο «πάκορα» γινόταν τότε ο νεοελληνικός προσδιορισμός της κλασσικής κολώνιας που δημιουργήθηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε μέσα στη δεκαετία του 60 από έναν πολύ ψαγμένο δημιουργό που είχε τη φήμη του οραματιστή…
«Μη ξεχάσεις να μου φέρεις μια πάκορα…»
Πόσο γραφικό και αλλοτινό μοιάζει αυτό σε σύγκριση με την εικόνα σήμερα όπου ζεις και βιώνεις μια άλλη πραγματικότητα. 
Η παρέα των πιτσιρικάδων στο μετρό συζητάει μεγαλόφωνα. 
Γιορτές μέρες χαλάρωσης και η ομάδα γυρίζοντας σπίτι εξομολογείται.
«Ρε συ βρήκα την Paco Rabane σε προσφορά. Τρομερό άρωμα.»
«Καινούριο είναι;»
«Όχι το έβαζε ο μπαμπάς μου από παλιά και από εκεί το θυμάμαι»  

Η σημερινή άνεση του να βρεις ότι θέλεις και να αγοράσεις ότι θέλεις δεν έχει φυσικά την παραμικρή σχέση με την εικόνα των 80’ς που όλα σχεδόν έμοιαζαν με απαγορευμένο φρούτο.

Ακριβά και διάσημα αρώματα, ασύλληπτα πανάκριβα σε σχέση με το σήμερα hi fi, τσιμπημένες τιμές σε φωτογραφικές μηχανές και σε κάμερες, πολύ δύσκολη προσέγγιση προϊόντων hi end, διαφορές στη φορολογία, κυνηγητό στο αεροδρόμιο με τους τελωνειακούς, αγωνία για να περάσεις αυτά που έφερνες αφορολόγητα, παιχνίδι με τις ισοτιμίες, παζάρια με τους πωλητές στο Λονδίνο, βιτρίνες, παζάρια, αξέχαστες μακρινές εποχές… σε σύγκριση με την εικόνα του σήμερα όπου όλα υπάρχουν παντού σε αφθονία και η μόνη, αλλά πολύ βασική και ουσιαστική, δυσκολία σου είναι αν θα καταφέρεις λόγω οικονομικών δυσκολιών και λοιπών προβλημάτων να τα αποκτήσεις…

Άντε να πείσεις τον πιτσιρικά λοιπόν στο μετρό και τη παρέα του ότι αυτό που μπορούν να απολαμβάνουν σήμερα, πηγαίνοντας για ψώνια στην Αθήνα και επιλέγοντας από δεκάδες προϊόντα παλιά δεν υπήρχε στην Ελλάδα. 

Δοκίμασε να πεις σε ένα παιδί του δημοτικού ότι το i pad του ήταν για σένα στα 80’s αλλά και στα 90’s κάτι σαν επιστημονική φαντασία.

Άλλες εικόνες εντελώς διαφορετικές εποχές πράγματα και καταστάσεις που δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ και θα μένουν εκεί στην άκρη του μυαλού να σου θυμίζουν τα καλά και τα δύσκολα της πιο χαρούμενης δεκαετίας, των 80’s.

 
Βασίλης Λούκας
 

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*