Φεστιβάλ Αθηνών 2018

Φεστιβάλ Αθηνών 2018 – Τι έγινε στην συνέντευξη τύπου – Όλο το πρόγραμμα

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έγινε τη Δευτέρα (5/2) η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

Με προϋπολογισμό και πάλι κοντά στα 10.000.000 ευρώ και σημαντικό πλεόνασμα, το Φεστιβάλ υπόσχεται ένα πλουραλιστικό και άκρως ενδιαφέρον καλλιτεχνικό καλοκαίρι.

Τον Νοέμβριο είχαμε πάρει μια πρώτη γεύση για όλα όσα θα δούμε στην Μικρή και την Μεγάλη Επίδαυρο, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα και όλες οι δράσεις που θα λάβουν χώρα στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο, στο Ωδείο Αθηνών, στον Εθνικό Κήπο στον Πειραιά κ.α

Με το νέο λογότυπο που φόντο του είχε το βαθύ μπλε και τόνιζε με τους κίτρινους αριθμούς τη διάρκεια της διοργάνωσης (1.6-18.8), ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό για πολλούς λόγους και καλλιτεχνικούς και οργανωτικούς να γίνεται από νωρίς η ανακοίνωση του προγράμματος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόγραμμα στοχευμένο :«καθώς ενισχύουμε συνειδητά την ταυτότητα του κάθε χώρου: κλασικός προσανατολισμός με ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες ορχήστρες και τους διάσημους σολίστ στο Ηρώδειο, σύγχρονη αισθητική και νέες τάσεις στο θέατρο και στο χορό με μετακλήσεις ομάδων της διεθνούς πρωτοπορίας και αναθέσεις σε ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες στην Πειραιώς 260».

Το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να μην τιμήσει την πρόσφατα αποθανούσα σπουδαία θεατρική συγγραφέα, Λούλα Αναγνωστάκη, έτσι στην Πειραιώς 260 θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα μεγάλο αφιέρωμα που έχουν αναλάβει η Ρούλα Πατεράκη και ο Γιάννης Μόσχος.

Η πρώτη δήλωσε χαρακτηριστικά όταν κλήθηκε στο βήμα: «Δεν μπορώ να σας πω πολλά, σε τέτοια εγχειρήματα τα περισσότερα τα ανακαλύπτεις στην πορεία. Το είπαν μαραθώνιο εγώ δεν το λέω έτσι…Είναι μια σύνθεση αποσπασματική αλλά σύνθεση που αφορά την Λούλα με άξονα τη Θεσσαλονίκη».

Στον ίδιο χώρο θα απολαύσουμε τις παραστάσεις και άλλων σπουδαίων σκηνοθετών, όπως του Θωμά Μοσχόπουλου, του Κωνσταντίνου Ρήγα, την Αντζελας Μπρούσκου, αλλά και νεότερους δημιουργούς (Violet Louise, Μάρθα Μπουζιούρη, Ελίζα Σόρογκα).

Ξένες παραγωγές θα έρθουν και φέτος στην Αθήνα για χάρη του Φεστιβάλ μεταξύ άλλων θα έχουμε την τύχη να απολαύσουμε  το Nature Theater of Oklahoma, το Proton Theatre – Kornél Mundruczó, το Mapa Teatro, αλλά και τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού Krzysztof Warlikowski (το έργο του θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Βαρσοβία) καθώς και τον Ζυλιέν Γκοσλέν .

Το φετινό λογότυπο είναι εμπνευσμένο από τον ίδιο τον δημιουργό ως οντότητα: «Η οντότητα-σύμβολο της αφίσας αποτελείται από έναν τέτοιο απρόβλεπο συνδυασμό: ένα πορτρέτο μιας πιθανής προτομής, το μάτι-θεατής, και τα τρία πόδια που εκφράζουν τη διαφορετικότητα, τη συλλογικότητα και την κίνηση – αλλά φυσικά, αυτή η ιδιαίτερη σύνθεση παραμένει πολύσημη και ανοιχτή στην ερμηνεία, κι αυτό είναι κυρίως που μας ενδιαφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος.

 Ιδιαίτερα υπερήφανος δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής για το Λύκειο Επιδαύρου που  ξεκίνησε πέρσι: «Το Λύκειο Επιδαύρου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη χρονιά λειτουργίας του με 121 σπουδαστές Δραματικών Σχολών και Ακαδημιών Θεάτρου από 11 χώρες του κόσμου, διευρύνεται φέτος σε δύο κύκλους (2-16 Ιουλίου και 18 Ιουλίου – 1 Αυγούστου) ανταποκρινόμενο στο μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον σπουδαστών και ηθοποιών. Με τη φετινή θεματική “Πολιτεία και Πολίτης” να διαπνέει τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος αλλά και το πρόγραμμα σπουδών και εκδηλώσεων του Λυκείου, τα πρακτικά και θεωρητικά εργαστήρια του Λυκείου θα εστιάσουν στη σημασία του χορού στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, ως στοιχείο κομβικής σημασίας για την έννοια του πολίτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε στο βήμα και τον Πρύτανη στο Πανεπιστημίου  Πελοποννήσου, κ. Αθανάσιο Κατσή. Ο τελευταίο χαρακτήρισε τη συνεργασία με του Πανεπιστημίου με το Φεστιβάλ Αθηνών «εξελικτική».

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος όσον αφορά τα οικονομικά του Φεστιβάλ δήλωσε: «Κάναμε οικονομία δεν κάναμε σπατάλες, είχαμε πραγματικό πλεόνασμα και πέρσι και φέτος. Έμειναν χρήματα στις τσέπες μας».  Ο Πέτρος Σταυριανός, ως υπεύθυνος των οικονομικών του φορέα μίλησε για ένα πλεόνασμα της τάξεως των 700.000 -800.000 ευρώ και διευκρίνισε πως όλο το έργο έχει επιτευχθεί χωρίς να έχουν ζητήσει κάποια έξτρα επιχορήγηση. «Στόχος είναι αυτά τα χρήματα να αξιοποιηθούν για τις υποδομές του Φεστιβάλ και για καλλιτεχνικά προϊόντα», διευκρίνισε.

Είναι σημαντικό, να πούμε, πως πέρα από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, Μεγάλης και Μικρής, όπου υπήρχαν υπέρτιτλοι στα αγγλικά, φέτος θα υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι και σε όλες τις ελληνικές παραστάσεις, ενισχύοντας τον διεθνή χαρακτήρα της Πειραιώς 260. Επίσης, για πρώτη φορά, θα υπάρχουν για όλες τις ελληνικές παραστάσεις υπέρτιτλοι στα ελληνικά για κωφούς.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων του Φεστιβάλ στο Τέχνες-Plus

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top