
Ο Πύργος είχε βάλει τα καλά του για το 20ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Ολυμπίας. Η πόλη γεμάτη από πολλούς ξένους.
Άλλοι επισκέπτες άλλοι επίσημοι καλεσμένοι και ορισμένοι, όπως εγώ, εκεί για επιτόπιο ρεπορτάζ. Έντονη η συμμετοχή της Ολλανδίας και άλλων χωρών της κεντρικής Ευρώπης.
Μεγάλος ο ενθουσιασμός των παιδιών του Πύργου.
Παιδιά κυρίως αλλά και έφηβοι, δημοσιογράφοι Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι και επισκέπτες από όλη την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα έδωσαν το παρών στο 20ο Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Όλα έγιναν από τις 2 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2017.
Πάνω από 400 αυθεντικές ταινίες παρουσιάστηκαν ενώπιον κοινού και κριτικής επιτροπής και ενώπιον αμέτρητων ματιών που διψούσαν για θέαμα σε 35 πόλεις της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα 40 εργαστήρια και 80 παράλληλες εκδηλώσεις χαρακτήρισαν το φεστιβάλ.
Οι στιγμές που ξεχώρισαν πολλές.
Η πρόκληση ήταν μεγάλη.
Είχα πολύ καιρό να πάω στον Πύργο. Πήρα την απόφαση να κλέψω λίγο χρόνο για να πάω να δω από κοντά το επετειακό 20ό Φεστιβάλ Ολυμπίας. Εκεί μαζί με μικρούς και μεγάλους φίλους της έβδομης τέχνης ανακάλυψα μερικές ψαγμένες ταινίες και έζησα ωραίες στιγμές.
Δεκάδες τα πιτσιρίκια που συμμετείχαν στο 17ο Camera Zizanio που εξελισσόταν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Τα πιο πολλά από αυτά με μια κάμερα στο χέρι κινηματογραφούσαν καθημερινά όσες περισσότερες στιγμές μπορούσαν από το φεστιβάλ για να τις περάσουν στην αιωνιότητα όπως έλεγαν χαρακτηριστικά ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι προσπάθειες που έκαναν για «επαγγελματικό» μοντάζ για τις ανάγκες των «Zizanio Νews», που προβάλλονταν στο σινεμά Απόλλων.
Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ έγιναν ποικίλες δράσεις. Μια από αυτές αφορούσε στην επίσκεψη των κέντρων φιλοξενίας του Σχιστού και του Ελαιώνα όπου δόθηκε η ευκαιρία με μια κάμερα σε μικρούς πρόσφυγες να καταγράψουν και να αναδείξουν τις πρωτοβουλίες και τις δημιουργίες τους.
Βόλτες που έμοιαζαν με must
Το να πας στο φεστιβάλ χωρίς να κάνεις μια βόλτα σε όλα τα περίχωρα είναι εγκληματικό. Ειδικά αν ευνοεί ο καιρός. Πέρα από το γραφικό Κατάκολο που έχει απίθανες εικόνες να σου χαρίσει μέσα στο χειμώνα εξυπακούεται ότι η βόλτα στην Αρχαία Ολυμπία είναι κάτι σν must. Σε κοντινή σχετικά απόσταση από τον Πύργο με απίθανες εκπλήξεις να σε περιμένουν να τις ζήσεις. Καταπράσινο τοπίο μοναδικά μνημεία μουσείο με ανεκτίμητα κομμάτια. Δίπλα σε όλο αυτό το σκηνικό και οι μαγικές παραλίες του Ιονίου όπου το μάτι σου χάνεται στην απέραντη θάλασσα. Ήταν ένα απαραίτητο διάλειμμα πριν από την κάρτα που έπρεπε να χτυπήσεις στο χώρο του φεστιβάλ και στην αίθουσα του Απόλλωνα.
Στρατηγείο
Το στρατηγείο του τύπου ήταν στημένο έξυπνα σε ένα τμήμα στο χώρο του φεστιβάλ. Εκεί έπρεπε να περάσεις για να πάρεις μια μυρωδιά από το τι παίζει.
Το Νεανικό Πλανό ο μοναδικός πολιτιστικός και καλλιτεχνικός οργανισμός που λειτουργεί επί 20 συνεχή χρόνια στην Ελλάδα με αντικείμενο τη νεανική οπτικοακουστική επικοινωνία και έκφραση ήταν εκεί.
Τα πρόσωπα πολλά. Η Μάντη Αργυροπούλου η Ευάνα Βενάρδου ο χαμογελαστός Αντώνης και η ευγενέστατη Θέτις ήταν για μένα τα πρόσωπα κλειδιά της διοργάνωσης.
Το παιχνίδι βέβαια παιζόταν και στα πιο πριβέ «στρατηγεία» που βρίσκονταν σε εκείνα τα ξενοδοχεία που φιλοξένησαν εκπροσώπους τύπου από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο μοναδικό Althea appartments λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο. Εκεί στο σαλόνι του ξενοδοχείου με την υπέροχη θέα και κυρίως στο πλαίσιο του πρωϊνού καφέ αλλά και του απογευματινού καφέ άκουγα ποικίλες εκμυστηρεύσεις των ξένων εκπροσώπων του τύπου.
Παράλληλα μάθαινα τα προγνωστικά τους για το τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει να μιλήσω και για τα κορίτσια του ξενοδοχείου. Ειδικά για την Αλεξάνδρα και την Κωνσταντίνα. Απίθανες κυρίες. Όπως και όλη η παραμονή μου εκεί. Σκηνικό κινηματογραφικό. Ωραίοι καφέδες μοναδική θέα στη παραλία του Κατάκολου και μια σειρά από έξυπνες μαντεψιές σχετικά με την πρωτιά στο φεστιβάλ. Σε κάτι κουβέντες που έκανα στη παραλία με ορισμένα πιτσιρίκια του χωριού αλλά και με παιδιά των διπλανών περιοχών είδα τι σημαίνει πάθος για το σινεμά από τρυφερές ηλικίες αλλά παράλληλα διαπίστωσα πόσο μπροστά από την εποχή τους είναι αυτά τα παιδιά. Μιλάμε για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου που έχουν μέσα τους το μικρόβιο της έβδομης τέχνης και ψάχνουν πως θα το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.
Η μεγάλη βραδιά
Έξω καταρρακτώδης βροχή. Μέσα στην αίθουσα μια όαση. Το τελικό αποτέλεσμα επι σκηνής. Μετά απο μια ολόκληρη εβδομάδα ο Πύργος η Αμαλιάδα και 33 πόλεις της δυτικής Ελλάδας γιόρτασαν.
Το Σάββατο 9/12/2017 ο κινηματογράφος Απόλλων που βρίσκεται στη καρδιά της πόλης του Πύργου έσφυζε από ζωή. Η καρδιά του φεστιβάλ χτυπούσε εκεί. Η φετινή επετειακή διοργάνωση έλαβε τέλος και η σεμνή τελετή που έγινε έδωσε την ευκαιρία σε φανατικούς φίλους της τέχνης να δουν ποιοι κέρδισαν τα φετινά βραβεία.
Την παράσταση έκλεψαν όπως ήταν φυσικό όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Άλλα σε κριτικές επιτροπές άλλα σε βραβευμένες ταινίες και τα πιο πολλά στη μεριά των θεατών.
Τα βραβεία πολλά.
Οι ταινίες που βραβεύτηκαν από τις κριτικές επιτροπές (αλλά και τις κριτικές επιτροπές παιδιών) έθιξαν καυτά θέματα της επικαιρότητας αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας: εκμετάλλευση παιδιών, προσφυγάκια, συνθήκες διαβίωσης Ρομά, παιδιά θύματα του Ολοκαυτώματος, ρατσισμός, ξενοφοβία.
Ιδιαίτερη στάση κάνω στο «Ροκ Συγκρότημα του Χωριού» που είχε την υπογραφή της Ινδής Ρίμα Ντας. Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ερμηνείας για τη μικρή Μπανίτ.
Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήραν «Μέρες της Φράουλας».
Η ταινία του Βίκτορ Έρικσον ήταν μια συμπαραγωγή Σουηδίας – Πολωνίας και αναφέρεται στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε μια φάρμα συγκομιδής φράουλας στη Σουηδία.
Όλοι οι νικητές του φεστιβάλ προέκυψαν μέσα από το διαγωνιστικό μέρος της διαδικασίας. Συνολικά ήταν πάνω από 60 οι ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που πήραν μέρος στο φετινό διαγωνισμό.
Το παρόν στη τελετή λήξης έδωσε η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που ανακοίνωσε το ευχάριστο για τους ανθρώπους του φεστιβάλ νέο. Δεν ήταν άλλο από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του φεστιβάλ για τα επόμενα τρία χρόνια αυξημένης κατά 25% για να καλύψει περισσότερες ανάγκες και δράσεις.
Η μεγάλη λίστα με τα βραβεία
Βραβεία διεθνούς κριτικής επιτροπής
Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους: Μέρες της Φράουλας (Βίκτορ Έρικσον)
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας: Το Μπλουζ της Σχολικής Αυλής (Μαρία Έρικσον)
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων: Από τον Κήπο του (Κουέντιν Χάμπεραμ)
Βραβείο σκηνοθεσίας ταινίας μεγάλου μήκους: Το Ροκ Συγκρότημα του Χωριού (Ρίμα Ντας)
Βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους: Μικρό Λιμάνι (Ιβέτα Γκροφόβα)
Βραβείο καλύτερης ερμηνίας αγοριού σε μεγάλου μήκους: Μακάν Νέιθαν Ντιαρά (Wallay)
Βραβείο καλύτερης ερμηνίας κοριτσιού σε μεγάλου μήκους: Μπανίτα Ντας (Το Ροκ Συγκρότημα του Χωριού)
Πρώτη ειδική μνεία: Λευκή Γέφυρα (Αλί Γκαβιτάν)
Δεύτερη ειδική μνεία: Το Ροκ Συγκρότημα του Χωριού (Ρίμα Ντας)
Κριτική Επιτροπή Kids & Docs (Τμήμα Ντοκιμαντέρ)
Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους: Ακούγοντας τη Σιωπή (Μάριαμ Τσάτσια)
Καλύτερη σκηνοθεσία: Για να γίνω Αυτός που Ήμουν (Τσανγκ – Γονγκ Μουν & Τζιν Τζέον)
Καλύτερη ταινία μικρού και μεσαίου μήκους: Η Αναμονή (Εμίλ Λάνγκμπαλε)
Πρώτη ειδική μνεία: Καγιάγιο, τα Υποζύγια (Μάρι Μπάκε Ρίσε)
Δεύτερη ειδική μνεία: Ανεπιθύμητο Παιδί (Κνούτε Βέστερ)
Τρίτη ειδική μνεία: Life Animated (Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς)
Κριτική Επιτροπή των Παιδιών
Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας: Το Αγόρι στη Γέφυρα (Πέτρος Χαραλάμπους)
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας: Χρυσόψαρο (Γιώργος Αυγερόπουλος)
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων: Δίδυμα Νησιά (Μανόν Σαϊγί, Σαρλότ Σαρφατί, Κριστίν Ζουντουάν, Λάρα Κοστέλ, Ραφαέλ Ουό & Φανί Ταϊσόν)
Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ: Ανεπιθύμητο Παιδί (Κνούτε Βέστερ)
Καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ μικρού και μεσαίου μήκους: Μια Θέση για Μένα (Μαρί Κλεμεντίν Ντουσαμπεγιάμπο)
Ειδική μνεία: Life Animated (Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς)
Ειδικά Βραβεία
Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: Ακούγοντας τη Σιωπή (Μάριαμ Τσάτσια)
Βραβείο Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Συνεργασίας με την Unicef: Λευκή Γέφυρα (Αλί Γκαβιτάν)
Βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ): Μέρες της φράουλας (Βίκτορ Έρικσον)
Βραβείο (certificate & trophy) του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ): Wallay (Μπέρνι Γκολμπλά)
Βραβείο (certificate) του Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ): Αϊνί, το Δεύτερό μου Μάτι
Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA): Μικρό Λιμάνι (Ιβέτα Γκροφόβα)
Βραβείο κριτικής επιτροπής ECFA DOC: Καγιάγιο, τα Υποζύγια (Μάρι Μπάκε Ρίσε)
17η Camera Zizanio
Ελληνικό Τμήμα
Βραβείο Συνήγορος του Πολίτη: Δημοκρατία στα σχολεία (Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Ρεθύμνου) και Το σχολείο για μας είναι χαρά (Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού)
Μνεία Συνήγορος του Πολίτη: Χελιδόνια (Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων)
Βραβείο Νίκου Καβουκίδη: 13ο ΓΕΛ Περιστερίου
Βραβείο εγγραμματισμού στα Μέσα: Γιατί; (6ο ΓΕΛ Καβάλας)
Βραβείο Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου: Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων
Κατηγορία α’ – ταινίες παιδιών έως 12 ετών
1ο βραβείο: Σουπερ Στέφανος (25ο και 27ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου Κρήτης)
2ο βραβείο: Μια μεγάλη μέρα (1ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης)
3ο βραβείο: Πώς θα ήταν η ζωή στη γη αν δεν την είχε χτυπήσει ένας γιγάντιος μετεωρίτης 64 εκατομμύρια χρόνια πριν; (49ο δημοτικό σχολείο Πάτρας)
Κατηγορία β’-ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών
1ο βραβείο: Φίλο(ι)… Ξένοι (1ο ΓΕΛ Κερατσινίου)
2ο βραβείο: Mute (Εκπαιδευτήρια Ευάγγελου Μαντουλίδη)
3ο βραβείο: Ιτς α καιντ οφ ματζικ (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας) και Το παιχνίδι (1ο Πειραματικό ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Μανώλης Ανδρόνικος»)
Κατηγορία γ’ – ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών
1ο βραβείο: Χελιδόνια (Κινηματογραφική Ομάδα λυκείου Κυθήρων)
2ο βραβείο: Καρδιά από πέτρα (Κινηματογραφικό εργαστήρι του 2ου γενικού λυκείου Ηγουμενίτσας)
3ο βραβείο: Το στοίχημα (ΕΠΑΛ Μυρίνας Λήμνου) και Η φυσαρμόνικα (Πελαγία Χατζηνικήτα)
Ειδική μνεία: Είχαν όμως την ευκαιρία (13ο ΓΕΛ Περιστερίου)
Διεθνές Τμήμα
Κατηγορία Α’: Παιχνίδι (Μάζιν Σεραμπαγιάνι)
Κατηγορία Β’: Εκφοβισμός ζώων (Εργαστήριο Κινουμένων Σχεδίων Εσκόλα Πάρκε)
Κατηγορία Γ’: Μπλε (Αρμίν Αχμούντι)
Ευρωπαϊκό Τμήμα
Κατηγορία Α’ – Ταινίες Παιδιών έως 12 ετών: 3ο βραβείο – Κάρμα (Τερέζα Όμπελιτς & Πέτρα Σόκμαν) / 2ο βραβείο – Αίμα, Δάκρυα και Ιδρώτας (Σον Τρέισι) / 1ο βραβείο – Αγαπητέ Πατέρα (Camera Etc)
Κατηγορία Β’ – Ταινίες Παιδιών από 13 έως 16 ετών: 3ο βραβείο – Σύγχρονη Τέχνη: Μπορώ να το Κάνω (Έλι Ίντσαρτ) / 2ο βραβείο – Το Παιχνίδι (Μεϊκεβάν Νέουβαλντ & Τες Σίεγκερτς) / 1ο βραβείο – Ποιοι Είμαστε; (Σελίν ΜακΛέρνει & Λίαμ Ο’Χάλοραν)
Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών: ειδική μνεία – Ο Όρκος της Σκάρλετ (Έλα Σίμπσον) / 3ο βραβείο – Βικτώρια (2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών) και Μαύρες Οθόνες (Τζόσουα Ιντουσόαν) / 2ο βραβείο – Ευδαιμονία (Ρέιτσελ ΜακΓκίλ) / 1ο βραβείο – Δύο Μονοπάτια (Μάιλς Λίλι)
Leave a Reply