
Παιδί υιοθετημένο κι η ίδια – ένα από τα πάμπολλα που δόθηκαν μαζικά για υιοθεσίες στις ΗΠΑ από την κατεστραμμένη μεταπολεμική Ελλάδα, η Μαρία Καρδαρά συγκεντρώνει σε αυτό το βιβλίο τις πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες των «χαμένων παιδιών» που αναζητούν εναγωνίως την ταυτότητά τους.


«Γεμάτες αυτοπεποίθηση ή δισταγμό, θυμό ή αποδοχή, συχνά θλιμμένες και με μια απερίγραπτη σοφία, αυτές είναι οι ιστορίες των παιδιών που ξεριζώ- θηκαν από τον κόσμο τους σε ηλικία που τους ήταν αδύνατον να το κατα- λάβουν, και παλεύουν για από δεκαετίες σιωπής και θλίψης να λύσουν τον γρίφο της ζωής τους, όσο υπάρχει ακόμη καιρός».
Νίκος Κωνσταντάρας, Η Καθημερινή
«Σπάνια έχει κανείς την ευκαιρία να ακούσει τη φωνή των υιοθετημένων από το πρώτο μεταπολεμικό κύμα διακρατικών υιοθεσιών. Τα ξεχασμένα παιδιά της Ελλάδας ορθώνουν τη φωνή τους και μιλούν με τρομακτική ειλικρίνεια για το ζήτημα του ξεριζωμού, της αμφισβήτησης του ίδιου τους του εαυτού, τη χαρά και τον πόνο».
Gonda Van Steen, κάτοχος της έδρας Κοραή, King’s College
«Η λέξη Νόστος, η οποία χρησιμοποιείται στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία για να περιγράψει την επιστροφή του ήρωα στα πάτρια εδάφη, συνιστά το επαναλαμβανόμενο μοτίβο σε αυτό το βιβλίο-διαμάντι, που αφηγείται τις ιστορίες 14 ηρώων: 14 υιοθετημένων ελληνικής καταγωγής».
Mia Dambach, Executive Director, Child Identiy Protection, Zurich
Η Μαρία Καρδαρά είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας του California State University στο Ιστ Μπέι της Καλιφόρνιας, όπου διδάσκει πολιτική επικοινωνία, δημοσιογραφία και ντο- κιμαντέρ.
Είναι δημοσιογράφος, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και βραβευμένη με Emmy παραγωγός ντοκιμαντέρ, με εμπειρία που ξεπερνά τα 40 χρόνια. Σήμερα, εργάζεται σε μια σειρά για νέους ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο που αναλαμβάνουν δράση για να προλάβουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Διευθύνει το Κέντρο Demos, για τη μελέτη της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας, στην Αθήνα.
Leave a Reply