21/02/2024

Φρουτ-Φρουτ, Φροοουτ- Φροοουτ- Φροοουτ  -Ακούγοντας τις πρόβες της παρέλασης

Φρουτ-Φρουτ

Φρουτ-Φρουτ, Φροοουτ- Φροοουτ- Φροοουτ. Ο ήχος της σφυρίχτρας του Γυμναστή: Δύο κοφτοί ήχοι – τρεις μακρόσυρτοι. Αν ήταν σήματα μορς θα ήταν «..- – -» αλλά δε θα έβγαζαν νόημα. Δεν υπάρχει αυτή η ακολουθία στα μορσικά.  Δεν βγάζει νόημα – όπως και πολλά στη ζωή μας.

Τα παιδιά στο γυμνάσιο, δίπλα από το σπίτι κάνουν πρόβες για την παρέλαση. Δίπλα από το γυμνάσιο είναι και το δημοτικό. Κι εκεί κάνουν πρόβες. Τα παιδιά στο γυμνάσιο έχουν και τρεις τέσσερις τυμπανιστές. Κρατάνε τον ρυθμό με τα ταμπούρα τους.

Στο σχολείο κάναμε πρόβες από τις αρχές Οκτώβρη. Έπρεπε να είμαστε καλοί στην παρέλαση. Κι ας ξέραμε ότι θα φάμε πολύ τάληρο στο κεφάλι από τα αλάνια που δε χαμπάριαζαν παρελάσεις, παντελόνι με τσάκιση και  γυαλισμένα μαύρα ή μπλε παπούτσια.

Φυσικά και χάναμε ώρες μαθημάτων. Τι χαρά. Κανείς δεν έχανε πρόβα, κι ας μην πήγαινε τελικά στην παρέλαση προκαλώντας μικροεγκεφαλικά στους αρμόδιους καθηγητές που έπρεπε να ξαναστοιχήσουν μαθητές στη σειρά.

Ήμουν κοντός, σχεδόν πάντα τελευταία σειρά. Μια φορά παραστάτης. Αν και τις πιο πολλές παρελάσεις τις έκανα με τους φίλους μου στους Προσκόπους.  (Ακόμη περισσότερα τάληρα στο κεφάλι, γιατί το κοντό παντελονάκι της στολής ήταν πάντα πιο θελκτικός στόχος για καζούρα).

Τα ταμπούρα στο σχολείο, δίπλα, μπλέκονται με τις σφυρηξιές του γυμναστή και την βαβούρα, την υπέροχη βαβούρα που κάνουν οι μαθητές όταν χαβαλεδιάζουν. Μπορεί αυτοί μεταξύ τους να έχουν να λύσουν πολλά, και να μαλώνουν, σε μένα όμως η βαβούρα τους φτάνει στ’ αυτιά και ξυπνάει γλυκές αναμνήσεις τριάντα και σαράντα χρόνια πίσω – κι ας θυμάμαι πρόσωπα και πράγματα σαν να ήταν χθες που κάναμε πρόβα στην Κοψαχείλα  στο σχολείο, ή στην οδό Σπάρτης δίπλα από την εστία των Προσκόπων.

Η κόρη μου κληρώθηκε παραστάτρια, είναι στην έκτη δημοτικού.  Η φίλη της που ήθελε πολύ να είναι κι αυτή δεν κληρώθηκε κι έκλαιγε. Ευτυχώς οι γονείς της είναι άνθρωποι που ξέρουν να τη στηρίξουν σε μια μαθητική απογοήτευση. Και η δικιά μου, το καλοκαίρι που μάθανε για το θέμα της κλήρωσης τα πήρε κρανίο, κι άρχισε το δεκάχρονο να αγορεύει. (νομίζω) Της εξηγήσαμε. (ελπίζω να) Κατάλαβε.

Η παρέλαση δεν μου αρέσει. Δεν θα πω βεβαίως ποτέ στο παιδί μου να μην συμμετέχει. Λέω τη γνώμη μου, έχει αυτό τη δική του. Η παρέλαση δεν είναι θέμα για να καυγαδίσεις με το παιδί σου! (Υπάρχουν τόσα άλλα…).

Στην περσινή παρέλαση, εδώ στο Παλαιό Φάληρο, ανάμεσα στους ανάπηρους πολέμου, τους γονείς, τους δημοτικούς μας άρχοντες πήγαν και στρογγυλοκάθησαν κάποιοι χρυσαυγίτες. Το μάθαμε μετά, οπότε η όποια αντίδραση ήταν – ελπίζω – μάθημα για την επόμενη. Μόνο αυτό με νοιάζει, να μην παρελάσει το παιδί μου μπροστά από έναν «επίσημο χρυσαυγίτη».

Δε με νοιάζει αν η παρέλαση θεσμοθετήθηκε από τον Μεταξά ή πολύ πριν απ’ αυτόν. Και πιστεύω δεν θα έπρεπε αν γίνονται μαθητικές παρελάσεις. Με νοιάζει όμως καθώς ακούω το Φρουτ-Φρουτ, Φροοουτ- Φροοουτ- Φροοουτ  πριν ή μετά από τις πρόβες οι δάσκαλοι των παιδιών μας να τους λένε δυο πράγματα για την ιστορία, για τον σεβασμό προς τους αγωνιστές της πατρίδας, και τον σεβασμό σε κάθε άνθρωπο γενικότερα.
Δεν φοβάμαι μη γίνει στρατοκαυλάκι το παιδί μου επειδή πάει στην παρέλαση. Σίγουρα δεν είναι αυτός ο λόγος για να λοξέψει ο δρόμος ενός παιδιού.

Όταν βλέπω τα παδιά μου να κάνουν παρέλαση, χαίρομαι γιατί κάνουν κάτι που θέλουν, αλλά είμαι τόσο εγωιστής που θυμάμαι τους συμμαθητές μου, την ανεμελιά, τους απόντες που προέκυψαν με τα χρόνια. Κι εύχομαι το ίδιο και για εκείνα: Να μεγαλώσουν, να είναι γερά και να θυμούνται . Ναι, και γυαλίζουν τα μάτια μου. Δεν χωράει η νοσταλγία στο κεφάλι μου και θέλει να ξεχυθεί.

Φρουτ-Φρουτ, Φροοουτ- Φροοουτ- Φροοουτ!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2205 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*