γενετήσια

Η γενετήσια αξιοπρέπεια

Τη φράση τού τίτλου την είχα ξεχάσει, στα 76 χρόνια που ζω και κινούμαι, πιστεύοντας λαθεμένα προφανώς πως ό,τι κάνει ο καθένας μας στη ζωή του, καταγράφεται φανερά στην κοινωνία. Αναφέρομαι, φυσικά, σε αυτή τη μικρή φρασούλα που τις τελευταίες μέρες την ακούω όλο και συχνότερα.
«Γενετήσια αξιοπρέπεια»· ομολογώ πως δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα την επικαλούνται νέοι άνθρωποι, κατά κύριο λόγο γυναίκες προς το παρόν, οι οποίες έφτασαν στα έγκατα και στα Τάρταρα τής συναισθηματικής και ψυχολογικής τους ισορροπίας, εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς ανδρών «αφεντάδων» ηθοποιών· χρησιμοποιώντας τη λέξη «γενετήσια» ήθελαν να περιγράψουν κάπως την προσβολή και τη βία που εισέπραξαν από τους θύτες συναδέλφους τους, αφού στη δημόσια σφαίρα δεν τους επιτρέπεται η χρήση άλλης λέξης, όπως εκείνη τής καθημερινής έκφρασης.

Η προσβεβλημένη γενετήσια αξιοπρέπεια των καταγγελλόντων, ανάγκασε τον  Διευθυντή τού Εθνικού θεάτρου σε παραίτηση (τι κατάντια!), διάσημους κι «ασυγκράτητους» στο σεξ ηθοποιούς-σκηνοθέτες  σε νομικά τερτίπια και υποκριτικές υπεκφυγές, ολόκληρη αθλητική Διοίκηση οδηγήθηκε σε παραίτηση (οποία κατάπτωση!), υπολήψεις γκρεμίζονται, οικογένειες καταστρέφονται, παιδιά χάνουν τον ορίζοντα της αναγκαίας πατρικής εκτίμησης κι αξιοπρέπειας, δημοφιλείς πρωταγωνιστές καταλήγουν σε θεραπευτικές κλινικές, κάποιοι άλλοι, κατά τα άλλα «αξιοπρεπείς», βγαίνουν από το… λαγούμι της γεροντικής τους παρακμιακής περιόδου, για να ψελλίσουν το κενό τους, ενώ το ΣΕΗ δεν προλαβαίνει να μετρά τις καταγγελίες μελών του εις βάρος άλλων μελών του (πάνω από 1000 καταγγελίες), την ώρα που η ρυπαρότητα διαχέεται και έπονται καταγγελίες κι από αγόρια· θαρρείς και ήρθε επιτέλους η εποχή της α π ο κ ά λ υ ψ η ς, για τη μικροαστική, συντηρητική, θρησκόληπτη ελληνική κοινωνία, η οποία, με τη δύναμη τού θάρρους των θυμάτων, μπόρεσε να σηκώσει την κουρτίνα τής λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής βιαιοπραγίας, συγκεντρώνοντας το συλλογικό ενδιαφέρον σχεδόν περισσότερο κι από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει καθημερινά νεκρούς και αρκετούς «υποψήφιους» για τον άλλο κόσμο!

Φαίνεται πως αυτό το τεράστιο ελληνικό «μυστικό» απόστημα καλά κρατούσε και σπάζοντάς το θα μας πάει προς άγνωστες ατραπούς, τόσο, όσο η επί αιώνες απόκρυφη σεξουαλική ζωή μας, έστελνε κάτω απ’ το χαλί τόσα «κρυφά» μυστικά· πιο σωστή η διατύπωση «κοινά μυστικά», τα οποία μερικά μόνο θα αποκαλυφθούν από την καταγγελλόμενη προσβολή τής γενετήσιας αξιοπρέπειας.
 Μια χώρα τυλιγμένη στα δίχτυα τής απελπισίας, με κάποιους άνθρωπους τού πολιτισμού και όχι μόνο, να μην αντιλαμβάνονται δυστυχώς και να μην σέβονται την έννοια της ερωτικής συμμετοχής και της συναίνεσης ή να χρησιμοποιούν την όποια εξουσία τους σαν όπλο, για να ασκήσουν σωματική και ψυχολογική βία κατακρεουργώντας όνειρα, ευαισθησίες και προσωπικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα ο πολιτισμός να χτυπιέται και να κάνει χαρακίρι· να αυτοχειριάζεται και να γίνεται έρμαιο της υπεροψίας μιας σαθρής κουλτούρας στην άσκηση εξουσίας επί συνανθρώπων τού χώρου, μέσω της ασυδοσίας και τον αυταρχισμό τής ανδρικής ισχύος…Επιμένω να υποστηρίζω πως η πικρή αλήθεια δεν θα φανεί σε όλο το μεγαλείο και μέγεθος τής πραγματικής της διάστασης.
Οι βιασμοί, οι παιδεραστές, η ενδοοικογενειακή βία, η σωματεμπορία, η επίδειξη ισχύος, οι ξυλοδαρμοί και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να βασιλεύουν, στην πατριαρχική, συντηρητική κοινωνία μας, μια που πολλά από τα παραπάνω στηρίζονται στην απάνθρωπη έννοια της προσβολής προσωπικότητας και γενετήσιας αξιοπρέπειας… Διαβιούμε μέρες σημαντικές, οι οποίες σηματοδοτούν ρήξη, αντίδραση κι ανάγκη να αλλάξουν οι καταστάσεις· να μπει φρένο στην όποια κατάπτωση εκδηλώνεται σε χώρους τού πολιτισμού. Δεν θέλω να ισχυριστώ πως όλα αυτά τα απαράδεκτα είναι πρωτόφαντα. Όχι! Συμβαίνουν και στις καλύτερες «οικογένειες».
Μην ξεχνάμε τα σεξουαλικά σκάνδαλα των Χάρβεϊ Γουάινστιν, Ρολάν Πολάνσκι, Γούντι Άλεν, Κέβιν Σπέισι κ.ά.· δυστυχώς, όσο υπάρχουν σε κομβικές θέσεις προβληματικοί άνθρωποι, τόσο η Εξουσία-Κίρκη  θα τους μετατρέπει στους γνωστούς χοίρους, που θα δαγκώνουν ψυχές και όνειρα ευαίσθητων παιδιών.
Τα ερωτήματα και τα γιατί θα μας στοιχειώνουν. Είναι πάντως, ακριβώς η ίδια νοοτροπία τού «νταβατζή», αυτή που εκφράζουν κάποιοι πρωταγωνιστές, αφού νομίζουν και αισθάνονται πως είναι τόσο «ισχυροί» μέσα στο σύστημα που έχουν στήσει, ώστε να θεωρούν ιδιοκτησία τους και «ξέφραγο αμπέλι», ψυχισμούς, συνειδήσεις, προσωπικότητες και ανθρώπινα σώματα.


Αλλοίμονο! Εάν δεν αντιδράσουμε υπερασπιζόμενοι τα θύματα κι αν δεν απαιτήσουμε να αλλάξουν θεσμοί και νόμοι, τότε η εξέλιξη της κοινωνίας θα είναι να μετατραπούν γυναίκες-άνδρες-ανήλικοι σε εύκολη λεία τέτοιων αδίστακτων βιαστών· σε μια τέτοια περίπτωση να πάμε όλοι μαζί να πέσουμε από το… Ζάλογγο!!


Νότης Μαυρουδής

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top