σειρήνες

Γερμανικές σειρήνες

Το υπό ασφυκτική πίεση που είχαμε γράψει προ ημερών αρχίζει να γίνεται πράξη από πλευράς Γερμανίας, η οποία προσπαθώντας να διεκδικήσει τον τίτλο του ειρηνοποιού και εγγυητή της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο μπροστά στην Γαλλική επέλαση, πιέζει για διάλογο Ελλάδα και Τουρκία. Ο «αυθόρμητος» διάλογος Μπορέλ-Καρενμπάουερ που βγήκε στη δημοσιότητα, καθώς όπως λέγεται, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας και η Γερμανίδα υπουργός άμυνας δεν είχαν αντιληφθεί τα ανοιχτά μικρόφωνα, έχει μία και μόνο στόχευση… Την πίεση προς την Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται ως το κράτος που ασκεί «μυστική» διπλωματία εις βάρος «συμφωνηθέντων» για αποκλιμάκωση υποτίθεται και τορπιλίζει κάθε διάθεση για «ειλικρινή» διάλογο ωθώντας την Τουρκία στα άκρα εξαιτίας της αναξιοπιστίας της.

Η στόχευση είναι σαφέστατη. Η Ελλάδα να βγει ο φταίχτης και ο αδιάλλακτος και να κάτσει σε τραπέζι ΜΟΕ με το ζόρι και στο βάθος τραπέζι «επίλυσης». Οι Γερμανικές σειρήνες συνεχίζουν το έργο τους φτάνοντας στο σημείο να θεωρούν την σύναψη οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο σχεδόν ως μυστική διπλωματία εις βάρος του διαλόγου που επιχειρείται, την ώρα που η Τουρκία εκδίδει τη μία παράνομη NAVTEX μετά την άλλη και μετά τις άκρως προκλητικές και επικίνδυνες ναυτικές πρακτικές της. Μυστική διπλωματία το δικαίωμα ενός κράτους σε μια καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία με ένα άλλο, που μάλιστα κατέληξε μερική από άποψη οριοθέτησης, για να μην δώσουμε εντελώς την εντύπωση πως δεν υπολογίζουμε τις περιστάσεις και τη στιγμή.

Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί ο αποκλεισμός του Καστελόριζου και η μειωμένη επήρεια νησιών; Είναι σίγουρο πως και τα δυο μέρη συμβιβάστηκαν για αν επισπεύσουν τη συμφωνία μπροστά στην Τουρκική απειλή, με την Ελλάδα να βιάζεται περισσότερο, οπότε και να υποχωρεί περισσότερο λόγω του τραβηγμένου από τα μαλλιά Τουρκολιβυκού συμφώνου που έπρεπε να «ακυρωθεί» με βάση μια νόμιμη συμφωνία.

Δηλαδή τι ήθελε να κάνουμε η Γερμανία; Να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιμένουν τη θεόσταλτη διαμεσολάβηση της που κατά κανόνα υπονομεύει τα συμφέροντα μας, μπροστά στα ανοίγματα της Γερμανικής οικονομίας στην Τουρκία; Σωστά και έξυπνα λοιπόν η Ελληνική κυβέρνηση κώφευσε στις Γερμανικές προτροπές (μακάρι να το έκανε και στην περίπτωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία) και έφτασε σε συμφωνία σε μια στιγμή που και η Αίγυπτος πιέζεται. Ιδανική η «συγκυρία» που μόνο συγκυρία δεν είναι. Η Τουρκική επιθετικότητα και ο αναθεωρητισμός οδηγούν μία μία τις χώρες τη περιοχής και της ευρύτερης Μεσογείου σε πράξεις αντιμετώπισης της.

Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τώρα που συμβαίνει. Δεν θα κρατήσει για πάντα. Κάποια στιγμή είτε θα «αποστρατευθεί» με συνοπτικές διαδικασίες ο Ερντογάν εξαιτίας της κατρακύλας της Τουρκικής οικονομίας, είτε θα αποκαθηλωθεί σε βάθος χρόνου. Όταν συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε στα χέρια μας συμφωνίες οριοθέτησης με όλα τα όμορα κράτη αν είναι δυνατόν. Τότε ας αρχίσει ο διάλογος για οριοθέτηση και με την Τουρκία εάν βέβαια το επιδιώκει σοβαρά και όχι με θέμα αποστρατιωτικοποιήσεις νησιών πχ. Μέχρι τότε και μέχρι η ΕΕ να αποκτήσει κοινή και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, η Ελλάδα οφείλει να κοιτάει αποκλειστικά τα συμφέροντα της, όταν αντιμετωπίζει εκβιασμούς και άτυπους πολέμους. Η συγκυρία που διανύουμε αποτελεί ίσως την ιδανικότερη ευκαιρία που μπορεί να μην ξαναπαρουσιαστεί, για το άνοιγμα προς αυτή την κατεύθυνση.      

Χάρης Φιλιππάκης             

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top