23/02/2024

Για όσους λένε ό,τι τους καπνίσει


Δεν υπάρχει χυδαιότερο πράγμα απ' αυτές τις ηθικοπλαστικές παρατηρήσεις των ανθρώπων της εξουσίας, όταν αυξάνουν τους φόρους στα "περιττά". Ατάκες του στυλ "ευκαιρία να κόψεις το κάπνισμα, να μειώσεις τον καφέ ή το ποτό" και άλλες τέτοιες αστειότητες.
Εκτός της βλακώδους λογικής ότι αυτές οι συνήθειες κόβονται με φορολογικά μέτρα, πρόκειται για μια απολύτως υποκριτική στάση, καθώς αν αύριο σταματούσαν όλοι να καπνίζουν και να πίνουν, τα νούμερα δεν θα έβγαιναν και θα επέβαλαν αλλού φόρους, π.χ. στις τυρόπιτες, λέγοντάς σου "και τι την θέλεις την τυρόπιτα, σπίτι δεν μπορείς να φας;"
Είναι επίσης μια στάση που δείχνει πόσο απομακρυσμένοι είναι από την καθημερινότητα.

Το "τσιγαράκι", το "καφεδάκι" ή δυο ποτηράκια με τον φίλο δεν είναι καμια επίδειξη νεοπλουτισμού. Είναι μια παρηγοριά. Μια καθημερινή συνήθεια, που κάνει τη ζωή λίγο πιο υποφερτή. Δεν είναι "λύση", δεν είναι "καλή πράξη" είναι μια φυγή, μια συνήθεια που της φορτώνεις πολλά για να λαφρύνουν λίγο οι ώμοι σου.

Και όσα λιγότερα λεφτά έχεις στην τσέπη τόσο περισσότερο ισχύει αυτό. Τόσο πιο επώδυνο γίνεται το "λίγο παραπάνω" της τιμής του, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η μικρή φυγή. Έχω κόψει το τσιγάρο εδώ και χρόνια, αλλά ξέρω τι παρηγόρια είναι πολλές φορές. Δεν θα κάνω ποτέ ηθικοπλαστικά κηρύγματα σε έναν που έχασε τη δουλειά του και ανάβει τσιγάρο, δεν θα μιλήσω ποτέ απαξιωτικά για έναν άνθρωπο που τον έπνιξαν οι λογαριασμοί και ήπιε δυο ποτήρια παραπάνω.
Όποιος έχει επαφή με τη ζωή δεν μιλά αφ' υψηλού, δεν κάνει κηρύγματα για υγιεινή ζωή, γιατί ξέρει, γιατί μπορεί να καταλάβει, γιατί η ζωή του δεν αποτιμάται μόνο λογιστικά. Γιατί είναι άνθρωπος, γιατί έχει πάθη, γιατί λυγίζει, γιατί έχει ανάγκη έστω από μια στιγμαία "λύση".

(Δημοσιεύτηκε στις 30/05/2016 στη σελίδα του Dimitris Soultas στο facebook)

Φωτογραγία: Γιώργος Κονταρίνης/ Eurokinissi


mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*