06/12/2023

Γιατί βλέπω Master Chef

Γιατί βλέπω Master Chef

Όταν οι διαγωνιζόμενοι στο Master Chef είχαν για δοκιμασία να κάνουν Μαγιονέζα, η κόρη μου είπε με στόμφο: Στο είπα ότι έπρεπε να πας, αφού κάνεις πολύ καλή μαγιονέζα!

Από τα τρέιλερ που έλεγε "δηλώστε συμμετοχή" η Μαρίνα μου με παρότρυνε να πάω. Καταλαβαίνεις ότι εγώ τον "τίτλο" τον έχω κερδίσει οπότε είπα να αφήσω τους ειδικούς να διαγωνιστούν. 

Ως τηλεθεατής όμως, αλλά και ως άνθρωπος της τηλεόρασης αισθάνομαι πολύ καλά βλέποντας μια τέτοια παραγωγή. 
Ξέρω, λόγω της δουλειάς ποσό απαιτητική είναι. Και ως τηλεθεατής βλέπω τους κόπους της ομάδας παραγωγής,της συντακτικής ομάδας και των αρχισυντακτών (Δέσποινα Γρηγοροπούλου και Κατερίνα Πόθα) να γίνονται αυτό που λέμε: Καλή τηλεόραση! 

Βλέπω Master Chef γιατί – μέχρι τώρα τουλάχιστον, άλλα η "καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" – όλη η εκπομπή αποπνέει μια ευγένεια. 
Κι αυτό είναι προφανώς επιλογή! 
Οι κριτές, κύριοι Δημήτρης Σκαρμούτσος, Πάνος Ιωαννίδης, Σωτήρης Κοντίζας, είναι ευγενείς άνθρωποι. Αυτό δείχνουν και αποπνέουν. 

Ακόμη και στις σκληρές κριτικές τους λειτουργούν περισσότερο ως μέντορες και προσπαθούν να δείξουν το λάθος και σε καμία περίπτωση να προσβάλλουν τους παίκτες. 
Λειτουργούν ως δάσκαλοι των παιδιών που ακριβώς επειδή είναι παιδιά μπορεί πολύ εύκολα να τρελαθούν από την δημοσιότητα ή να επιλέξουν να το παίξουν …όπως έχουν "διδαχθεί" από την κάκκιστη τηλεόραση που έχουν καταναλώσει ως τηλεθεατές! 
Οι τρεις κριτές πάντως είναι – ως τώρα, αλλά είπαμε για την καλή μέρα κλπ – κύριοι! Κύριοι και Δάσκαλοι! Και πάντα ισχύει το "με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις"!
Ανάμεσα στους παίκτες υπάρχουν κάποιοι που νομίζω θα βγάλουν τον "κακό" τους εαυτό στην πορεία του παιχνιδιού, όμως ως τώρα το μοντάζ δείχνει ότι η επιλογή των αρχισυντακτών, αλλά προφανώς και της λογικής της ίδιας της εκπομπής είναι να δημιουργήσουν την αγωνία και το συναίσθημα μέσα από τη διαδικασία του ίδιου του "παιχνιδιού" που είναι η μαγειρική, κι όχι να καταφύγουν σε τρικάκια φθηνών συναισθηματικών εκκρίσεων! 
Προφανώς και υπάρχει το συναίσθημα. Τα παιδιά θα τσιτώσουν, θα κλάψουν, θα μαλώσουν ενδεχομένως.

Λέω όμως ότι βλέπω μια εκπομπή, έναν διαγωνισμό, που σέβεται πρώτα απ΄ όλα τους συμμετέχοντες αλλά και εμάς τους τηλεθεατές. 
Είχα ανάγκη από καλή αισθητική και λίγη ευγένεια μέσα στο γενικότερο σκουπιδομάνι και την ευτέλεια των τηλεοπτικών προϊόντων και …υποπροϊόντων που κυκλοφορούν. 

Δεν ξέρω γιατί δεν επέλεξαν να υπάρχει ο "παρουσιαστής" που θα έκανε τον ενδιάμεσο στους κριτές και στους παίκτες. Η εικόνα πάντως της εκπομπής δείχνει ότι μπορούν να υπάρξουν καλές εκπομπές που τραβάνε χωρίς κάποιον άσχετο με μόνο ταλέντο την "αναγνωρισιμότητα" (τύπου Μανωλίδου) να λέει κοινοτυπίες ως παρουσιαστή. Αυτό προφανώς σημαίνει περισσότερη δουλειά για την συντακτική ομάδα, αλλά επιτέλους: έχουμε δικαιώμα ως τηλεθεατές σε νέες προτάσεις και καλές εκπομπές!
Δεν ξέρω ακόμη τα νούμερα τηλεθέασης, ελπίζω να είναι καλά και οι υπεύθυνοι του καναλιού (Star) να κρατήσουν το επίπεδο εκεί που είναι σήμερα. 
Είναι επίσης εντυπωσιακό – για το Star – ότι δεν το έχει πήξει στις διαφημίσεις κι έτσι η αγωνία προκύπτει μέσα από το εξαιρετικό μοντάζ που προμοτάρει τις επερχόμενες σκηνές! 

Γι' αυτό βλέπω το Master Chef, και γιατί είμαι λιχούδης που του αρέσει να μαγειρεύει και να του λέει η κόρη του…"εσύ έπρεπε να πας"!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2167 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*