22/09/2023

Γίνεται δρώμενο ο βιασμός;


Η εικαστικός Sophia Hewson παρουσιάζει μία έκθεση,με ένα μικρό  film, που γύρισε η ίδια και στο οποίο φαίνεται το πρόσωπό της και το χέρι ενός άνδρα, ενώ την… «βιάζει».

βιασμος -αυστραλια2

Στόχος της δημιουργού  είναι να αμφισβητήσει την εξουσία που έχουν οι άνδρες πάνω στο γυναικείο σώμα και χαρακτηρίζει το νέο της έργο ως ένα μαχητικό, φεμινιστικό κομμάτι. Στο βίντεο  πρωταγωνιστεί η ίδια και φαίνεται  σαν να κακοποιείται με αληθοφανή τρόπο, έχοντας κατεβασμένο το βλέμμα της και βουρκωμένα, ανέκφραστα μάτια.
“Κεντρικό ρόλο σε αυτό το έργο είναι η ιδέα ότι ο βιασμός είναι κάτι περισσότερο από μια ανεπιθύμητη σεξουαλική πράξη, η οποία οδηγεί στην αποδόμηση της ανδρικής δύναμης και του μοντέλου του πατριαρχισμού.” συνεχίζει η Hewson.

βιασμός -αυστραλία
Το μόνο που φαίνεται από τον “βιαστή Bob” είναι τα χέρια του, ενώ τα κοινωνικά ερωτήματα που απασχολούν την Σοφία και τους θεατές μέσα από το έργο της είναι πολλά.
Η Hewson έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από εκθέσεις, και ήταν φιναλίστ για το βραβείο Archibald το 2014 και το 2015.
Αυτά συμβαίνουν στην μακρινή Αυστραλία ,αλλά  η απόσταση καθόλου δεν μας εμποδίζει να σκεφτούμε δύο πράγματα :Πρώτον γίνεται δρώμενο ο βιασμός; Και δεύτερον , τι θα  συνέβαινε αν παρουσιάζονταν η έκθεση στην Ελλάδα;


mm
About Έλσα Παπαιωάννου 117 Articles
Είμαι πρώτα απ΄όλα η μάνα της Coco. Δημοσιογράφος κυρίως τηλεοπτική και ραδιοφωνική. Πρίν λίγο διάστημα έγινα και blogger, το καινούργιο μου παιδί είναι το FabToday.net. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιες ιδέες,καινούργια πράγματα και κυρίως δημιουργικούς ανθρώπους. Γελάω εύκολα και δεν αντέχω τη μιζέρια

1 Comment on Γίνεται δρώμενο ο βιασμός;

  1. Η γνώμη μου είναι ότι ο βιασμός δεν γίνεται δρώμενο. Είναι πολύ παρακινδυνευμένο και πρόσφορο για λάθος ερμηνείες και παραλείψεις. Me no like. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*