01/10/2023

Γιόλα Αργυροπούλου: Η ντροπαλή φιλόζωη συγγραφέας

Γιόλα
Τα 24 κλειδιά της ζωής

Με τη Γιόλα Αργυροπούλου γνωριζόμαστε χρόνια. Ένα μεγάλο διάστημα συνυπήρξαμε στο αγαπημένο μου από τα 90’s περιοδικό, το ΤΗΛΕΡΑΜΑ.

Χαμηλών τόνων κυρία ήρεμη ήπια χαμογελαστή έγραψε τη δική της ιστορία στο χώρο ως δημοσιογράφος. Οι αποστάσεις από τη δημοσιογραφία μέχρι τη συγγραφή είναι μηδενικές συνήθως. Μια λεπτή γραμμή είναι το σύνορο. Αρκεί να μην έχεις στεγανά και να μη δίνεις μεγάλη σημασία στα φρένα που θα σου βάζουν διάφοροι καθωσπρεπισμοί στους οποίους είχες συνηθίσει να υπακούς ως δημοσιογράφος.

Όταν γράφεις ένα δικό σου βιβλίο το παιχνίδι αλλάζει. Είσαι συνήθως πιο κοντά στην αληθινή εικόνα σου. Έτσι συνέβη και με τη Γιόλα. Δεν θα μπορούσε να γράψει λόγω χαρακτήρα και ύφους και ήθους τίποτα άλλο ως συγγραφικό ντεμπούτο πέρα από ένα βιβλίο για ζώα. Και το έκανε. Ο τίτλος του βιβλίου της είναι Τα 24 κλειδιά της ζωής και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις.

Πρόκειται για μια πολύ καλή ιδιαίτερα ευαίσθητη και γεμάτη ρομαντισμό γραφή που έχει σα στόχο της να αναδείξει τα βασικά σημεία που αφορούν στη σχέση των τετράποδων με τους ανθρώπους αλλά και να καλλιεργήσει τις σχέσεις ανάμεσα σε δυο τόσο διαφορετικούς κόσμους. Όταν της πρότεινα να κάνουμε μια συνέντευξη κοκκίνισε από ντροπή. Δεν το είδα. Το διαπίστωσα. Από τις απαντήσεις της στα μηνύματα που της έστελνα. Σκέφτηκα τον τίτλο. Η ντροπαλή συγγραφέας. Της τον αποκάλυψα. Μου λέει λοιπόν «είμαι σίγουρη ότι έχεις αρχίσει να γράφεις τη συνέντευξη»… Έ κάπως έτσι την έπεισα να μου μιλήσει ως συγγραφέας για τη δουλειά της αυτή. Της φάνηκε πρωτόγνωρο γιατί έχει συνηθίσει όλα τα χρόνια να κάνει ερωτήσεις ως επιτυχημένη δημοσιογράφος. Ας γνωρίσουμε λοιπόν αυτή την ευγενική Αθηναία κυρία λίγο περισσότερο μέσα από τις γραμμές που ακολουθούν.

-Δημοσιογράφος η συγγραφέας;

20 χρόνια δημοσιογραφία και..ένα βιβλίο, και αυτό ούτε καν μυθιστόρημα. Η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει προς τη μία μεριά. Όμως η αλήθεια μάλλον είναι πως είμαι ένας ‘εμποράκος των λέξεων’ , που όταν τις παίρνει έτοιμες και τις μεταποιεί κατά έναν τρόπο βαφτίζεται δημοσιογράφος και όταν τις βρίσκει ξέμπαρκες απο κάπου και τις βάζει σε ένα βιβλίο-όπως καλή ώρα στο βιβλίο της Γκούφη- ‘μεταμορφώνεται’ σε συγγραφέα. Έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν αντιμετώπιζα πρόβλημα με τις..ταυτότητες, τους ορισμούς και τα..δεδηλωμένα

Γιόλα
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις

-Πώς αποφάσισες να γράψεις αυτό το βιβλίο

-Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τη νοημοσύνη κανενός, η αλήθεια είναι πως το έγραψα ουσιαστικά ‘καθ’ υπαγόρευσιν’ της Γκούφη, που λίγο πριν φύγει αποφάσισε να μοιραστεί, αρχικά με μένα και μετά με πολλούς, 24 αλήθειες ζωής, έτσι όπως τις κατανόησε στα αδέσποτα χρόνια της και στα μετέπειτα πιο ήρεμα. Καθώς αναρωτιόμουν τι άλλο θα μπορούσα ίσως να κάνω γι’ αυτήν, με πλησίασε και δίνοντας μου το δεξί της ποδαράκι, ακούμπησε πάνω σε ένα βιβλίο που τυχαία διάβαζα για σκυλιά. Για κάποιο λόγο ένιωσα πως..αυτό ήταν η απάντηση της και πως μάλιστα συμπλήρωνε: Και να δίνονται χρήματα από αυτά κυρίως για τις ανάγκες των σκυλιών στο δρόμο.’. Τα 24 κλειδιά της ζωής ήταν η τήρηση μιας υπόσχεσης.(που έδωσε άνθρωπος σε σκύλο)

– Πόσα κατοικίδια έχεις

-Μόνο ένα! Τη Μπαγιάν-ημίαιμο κοκόνι(το όνομα παραπέμπει στο Ρώσικο ακορντεόν) που όταν της πρωτοχάίδεψα το αυτάκι, ένιωα πάνω του κάτι που μου φάνηκε σαν τσιμπούρι. Την επόμενη μέρα στο ιατρείο διαπιστώθηκε πως ήταν σφαίρα από αεροβόλο. Το θέμα δεν είναι να υιοθετεί ένας όσο πιο πολλά αδέσποτα μπορεί μα να καταφέρνει να ανταποκρίνεται υπεύθυνα στην ‘δέσμευση αγάπης’ που αναλαμβάνει απέναντι τους.

-Πως κρίνεις το νεοέλληνα. Είναι η δεν είναι τελικά φιλόζωος;

-Όλα ξεκινάνε από την παιδεία Το παιδί που σέβεται θα είναι ενδεχομένως και. ο αυριανός φιλόζωος! Από τη μια αυξάνονται οι φιλόζωοι αριθμητικά, από την άλλη η φιλοζωϊα αιμορραγεί εξαιτίας ανεύθυνων υιοθεσιών αλλά και των κακοποιήσεων που αδυνατούμε να καταλάβουμε πως άνθρωπος και δη πολιτισμένος, αντέχει να διαπράττει. Είναι μακρύς ο δρόμος…

-Τι νόμο θα ψήφιζες για τα ζώα;

-Ένα νόμο που θα καταργεί τα καταφύγια, τα περισσότερα από τα οποία ούτε τους νόμους ευζωίας τηρούν, ούτε ασφάλεια και προστασία προσφέρουν στα ζώα που φιλοξενούν καθώς δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και αν δεν υπήρχαν οι φιλόζωοι πολλές ανομίες θα εξακολουθούσαν να σκεπάζονται επιμελώς ή αδέξια ανάλογα τη περίπτωση.

-Δέχεσαι κάποιον που δεν θέλει να συνυπάρχει με ζώα η τον βάζεις στο περιθώριο;

-Η ελευθερία είναι υπέρτατο αγαθό. Είναι σεβαστό δικαίωμα του καθένα να συνυπάρχει με όποιον και ό,τι θέλει ή να μην συνυπάρχει. Είναι καλύτερο να μην προσφέρει κάποιος παρά να προσφέρει με λανθασμένο τρόπο ή για να μην το κατηγορήσουν οι άλλοι ως..αδιάφορο. Πολλοί φίλοι δεν έχουν κατοικίδιο και δεν θα τους άλλαζα με τίποτα…

-Τι πρέπει να γίνει ώστε οι ιδιοκτήτες σκύλων να μάθουν να σέβονται την καθαριότητα στους δρόμους και στις ξένες ιδιοκτησίες …

-Ερώτηση ελληνικής πραγματικότητας! Με το ίδιο σκεπτικό που ο μάγκας Ελληνάρας πετάει το αποτσίγαρο έξω από το αυτοκίνητο ενώ οδηγεί, αφήνει το ‘δείγμα του πολιτισμού΄του εκεί απ’ όπου πέρασε με τον σκύλο του, για να κάνουμε και λίγο..’εκκεντρικό πατινάζ’, οι υπόλοιποι άμα λάχει. Τι ..απομένει; Πρόστιμα. Αστυνόμευση καθαριότητας. Ο φιλόζωος που δεν σέβεται δεν είναι φιλόζωος, απλά θέλει μια παρέα με λουρί για τη βόλτα του.

-Μπορεί να συνυπάρχει ο φιλόζωος με εκείνον που δεν θέλει η φοβάται τα ζώα και πώς;

-Αν ο φιλόζωος σέβεται τα ..όρια του άλλου και ο φοβικός δεν είναι προκλητικά μυγιάγγιχτος, ο σεβασμός θα κάνει τη δουλειά που πρέπει…

-Επόμενο βιβλίο;

-Πάλι με..σκυλιά! Κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, αντίστοιχο, ούτε και στο εξωτερικό, όσο βέβαια μπορώ να γνωρίζω. Είναι λίαν εκκεντρικό πάντως και ιδιαίτερο. Και αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την επεξεργασία βρίσκεται κάπου στη μέση..

-Τι περιμένεις από το μέλλον και τι θα ήθελες να σου συμβεί;

-Να γράψω πολλά βιβλία φιλοζωίας ώστε να δοθεί ένα πολύ μεγάλο ποσόν κάποια στιγμή για τις ανάγκες της Π.Φ.Π.Ο (Πανελλαδική Φιλοζωίκή & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία) που κάνει αυτό το τεράστιο έργο Όσο μεγαλώνει κανείς, νομίζω τα προσωπικά όνειρα γίνονται πιο πλατειά, περικλείοντας περισσότερους. Σαν να σε πιάνει μια υπαρξιακή αγωνία και να λες..θα φύγω, τι έχω κάνει γι’ αυτόν το κόσμο; Τι έχω προσφέρει για να γίνει λίγο πιο δίκαιος; Και τι δεν θα δινα να ξύπναγα ένα πρωί και όλα να μου φαινόντουσαν δίκαια. Όχι σώνει και ντε να μην υπήρχαν ΔΥΝΑΤΟΙ μα να μην υπήρχαν ΑΔΥΝΑΜΟΙ που θα εξαρτιόντουσαν από αυτούς. Και μόνο που το θέτω στο αόριστο ωστόσο σημαίνει πως, δυστυχώς το θεωρώ ουτοπία.

-Πόσο καιρό σου πήρε το γράψιμο του βιβλίου σου;

-Το γράψιμο μου πήρε σχεδόν τρείς μήνες..Κι αν υπήρχε χρόνοςπιθανόν να χρειαζόταν ακόμα πιο λίγο. Αυτό που μου πήρε αρκετό χρόνο ήταν το να’ στίψω τον πόνο’ και να ξεκινήσω από το γράμμα ‘Α’. Και το ακόμα πιό δύσκολο να φτάσω στο ‘Ω’, το ΤΕΛΟΣ, τον θάνατο, που έγινε αφορμή γ’ αυτό το βιβλίο ( είναι μια ακροστοιχίδα με κάθε ένα από τα 24 γράμματα να αντιστοιχεί σε μια λέξη-κλειδί). Ώσπου, μια φίλη με συμβούλεψε να μη σκέφτομαι ότι θα τελειώσει μα ότι θα ολοκληρωθεί. Το επόμενο πρωί το ‘Ω’ μου χαμογέλαγε με μια.. Ωριμότητα, άκρως συγκινητική..

-Οδηγίες προς φιλόζωους και συμβουλές σωστής συμπεριφοράς.

-Ουδεμία σχέση έχω με συμβουλές και κατευθύνσεις προς..αποφυγή λαθών, πόσο μάλλον δε όταν αυτές απευθύνονται σε φιλόζωους. Παρόλα αυτά θα τολμήσω να πω ότι η υπερβολή, ακόμα και στην αγάπη ενδεχομένως να καταλήξει καταστροφική. Θέλει γερές αντοχές και κότσια όταν φροντίζεις περισσότερο απ’ όσο μπορείς και είναι καλό να γνωρίζεις κάθε φορά το πόσο. Έχω όμως μια απορία. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως, αφού οι φιλόζωοι  θέλουν όλοι υποτίθεται ακριβώς το ίδιο πράγμα, ήτοι, ζώα ευτυχισμένα, ζώα υιοθετημένα, καταλήγει να μαλώνουν μεταξύ τους και να ανταγωνίζονται για προεδριλίκια και άλλα τινά στους συλλόγους που βρίσκονται, μπαίνοντας σε διαδικασίες ανταγωνισμού και σύγκρισης της προσφοράς του καθένα. Έχω κι άλλη μία. Με ποια λογική στους νόμους που αφορούν στα ζώα αναφέρεται η λέξη ‘ιδιοκτήτης’ ,αντί ‘κηδεμών’.  Όσο νιώθεις ότι είσαι ιδιοκτήτης’ -κάτοχος ενός ζώου, όπως δηλαδή είσαι ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου ή όποιου άλλου πράγματος , τόσο πιο δύσκολο είναι να αποδεχθείς τις ανάγκες του και να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα του. Καλώς ή κακώς, οι λέξεις ορίζουν τη στάση μας απέναντι στα πράγματα και τις καταστάσεις ασκώντας τέτοια δύναμη επάνω μας κι επάνω τους που καταλήγει να μας καθοδηγούν και να μας κατευθύνουν. Και για να κλείσω, ‘Σημασία δεν έχει το τι επιλέγεις. Αν δηλαδή θα επιλέξεις να βάλεις ως μέλος στη ζωή της οικογένειας σου (ή ακόμα και να θεωρήσεις ως οικογένεια σου) μια γάτα ή ένα σκύλο ή περισσότερα ή κάποιο άλλο είδος. Σημασία έχει οτιδήποτε είναι αυτό να ανήκει στη μία και μοναδική ‘κατηγορία’. Αυτή της αγάπης…

Περίληψη

Δεν θα μπορούσε να γράψει λόγω χαρακτήρα και ύφους και ήθους τίποτα άλλο ως συγγραφικό ντεμπούτο πέρα από ένα βιβλίο για ζώα.

Tags


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*