25/03/2023

Γλυκοπαραμονή γλυκοπρωτοχρονιάς!

Γλυκοπαραμονή γλυκοπρωτοχρονιάς!

Παραμονή Πρωτοχρονιάς! Ένας χρόνος πέρασε από πάνω μου σαν βουνό και με ισοπέδωσε! Ακόμα πονάνε τα κοκαλάκια μου. Θες από την ισοπέδωση, θες από το κρύο και τα ιγκλού στα οποία κατοικούμε οι περισσότεροι; Πάντως πονάνε και μάλιστα πολύ! Πέρασε, λοιπόν, ο χρόνος, πήρε και κανά δυο μεγατόνους ψυχές άσημες ή διάσημες, πήρε κι άλλα πολλά ακόμη που αν κάτσω να τα μετρήσω θα κουραστώ και θα κουράσω! Το μόνο που δεν θα μπορέσει φυσικά να πάρει ο χρόνος είναι το πάθος μου για τα γλυκά! Ναι! Όσο έχω φωνή θα το τραγουδάω αλλά πιστεύω πως και κάτω απ' τα κυπαρίσσια την ίδια αρρώστια θα έχω! Ανίατη ακόμη κι όταν θα βλέπω τα ραδίκια ανάποδα! Το πολύ πολύ να τους βάλω λίγη επικάλυψη σοκολάτας και να μου φανούν άκρως δελεαστικά!

 
Γιορτές, παραμονή Πρωτοχρονιάς και τι άλλο θα μπορούσε να μυρίζει η ατμόσφαιρα στο σπίτι, στο γραφείο, στο πικ νικ; Γλυκά! Ω ναι γλυκά! Από παντού! Γλυκά ολούθε! Φθηνά ή ακριβά δεν έχει πρόβλημα ο καλός ο μύλος που τα αλέθει όλα!
 
Ο ίδιος ενθουσιασμός με ένα απλό μελομακάρονο ή με έναν κουραμπιέ! Με μια τάρτα κάστανο ή μια lemon pie! Με ένα σοκολατάκι Τζοκόντα ή Νουαζέτα αλλά και με μια περιποιημένη πραλίνα Leonidas! Γλυκά! Γλυκά παντού! Σε βιτρίνες, σε σπίτια, σε γραφεία, σε περίπτερα, σε αυτοκίνητα! Περιμένουν να μας γλυκομαστουρώσουν για να μπει όσο πιο ανώδυνα ο νέος χρόνος που, τρομάρα του, τα ίδια σκατά θα φέρει αλλά σιγά μην του κάνουμε τη χάρη να υποκύψουμε!
 
Γλυκά λοιπόν παντού! Δίπλες, κορνέ, τούρτες και πάστες! Το μάτι δεν χορταίνει κι η τσέπη ας χωλαίνει! Για κάτσε τώρα που έχω κάτι ψιλά απ' το δώρο Χριστουγέννων να μπω μέσα να πάρω κάτι!
 
-Χαίρετε και χρόνια σας πολλά!
-Χρόνια πολλά! Τι θα θέλατε;
-Θα ήθελα μια σοκολατόπιτα για το σπίτι. Αααα! Αυτός ο κορμός σεράνο βγήκε μόλις; Α! Βάλτε μου και 3-4 σοκολατίνες για την όρεξη!
 
Η δεσποινίς με κοιτά με κάτι μάτια ορθάνοιχτα και με γλυκό χαμόγελο, μου λεει:
 
-Θα θέλατε να δοκιμάσετε και λίγο τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα;
– Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα! Έχω καιρό να φάω γεμιστό τσουρέκι.
-Αν δεν κάνω λάθος πριν δυο εβδομάδες είχατε ξαναπάρει…
-Ναι, αλλά για μένα ο καιρός σημαίνει το πολύ 15 μέρες! Από εκεί και πάνω είναι αιώνας!
-Επειδή είστε καλός πελάτης θα θέλατε και ένα προφιτερόλ για 6 άτομα;
-Δεσπονίς μου να ξέρατε τι κουβέντα πετάξατε μόλις! Ρωτάνε για προφιτερόλ στον δημιουργό αυτού; Μα φυσικά!
-Ωραία! Έχουμε λοιπόν…χμμμ…πάστες, τσουρέκια, προφιτερόλ, τάρτες, σοκολατόπιτα, κορμούς…χμμμ…σύνολο 227,29 ευρώ κύριε!!
 
Πωπωωωω, τι ήταν αυτό που με χτύπησε; Αυτό είναι ενοίκιο! Όχι λογαριασμός! Όμως από την άλλη σκέφτομαι πως μια φορά το χρόνο, ακόμα και με τα τελευταία μου 200 ευρώ επιβάλλεται να κάνω κι εγώ τη λόξα μου! Αφενός διότι γιορτάζω που φεύγει ο γερο-τράγος χρόνος κι αφετέρου διότι στο φινάλε όλοι δύο μέτρα παίρνουν γη! Κι αφού όλοι θα πάρουμε δύο μέτρα κάποτε, ερωτώ: Είναι κακό να έχουμε μαζί μας και κανα δυο κουτιά γλυκά για το ταξίδι;
 

Μακάβρια πράγματα θα μου πείτε και μάλιστα τέτοιες μέρες! Εντάξει λοιπόν! Πετάμε στα σκουπίδια τα μεγάλα ταξίδια, τα κυπαρίσσια και τα ραδίκια και κρατάμε τα γλυκά! Στο τρίτο κουτί σταματήστε με! Αλλά σας παρακαλώ όχι βιαίως! Απαλά απαλά! Γλυκά γλυκά! Σαν το χάδι μιας Πάβλοβας! Σαν το μασάζ μιας Σεράνο! Σαν τον έρωτα ενός Προφιτερόλ! Σαν μια παθιασμένη Σαρλότ με φράουλες! Τι είπατε; Είναι εκτός εποχής οι φράουλες; Βρε άντε και καλή χρονιά που θα μου πείτε ότι είναι εκτός εποχής! Εκτός εποχής είναι οτι δεν έχουμε πια ανάγκη! Όλα τα άλλα είναι εντός! Και Χειμώνα και Καλοκαίρι και Άνοιξη και Φθινόπωρο! Όμως για την ώρα λέω να σας αφήσω να υποδεχτείτε τη νέα χρονιά! Κι όσα γλυκά είπα κι όσα γλυκά έφαγα, τόσο γλυκό να είναι το 2017! Σας γλυκοφιλώ! Λογικό δεν είναι μετά από τόση ζάχαρη;

 
Βασίλης Κριμπάς

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*