17/08/2022

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΙΝΑ ΕΙΧΕ ΑΓΓΕΛΟ της Ρέας Σταθοπούλου-Βιβλιοπαρουσίαση 

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΙΝΑ ΕΙΧΕ ΑΓΓΕΛΟ της Ρέας Σταθοπούλου-Βιβλιοπαρουσίαση 

“Η αστυνομικίνα είχε άγγελο”: Ένα μυθιστόρημα που μας πηγαίνει πίσω, ως τον Αύγουστο του 2004 και το καλοκαίρι των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Μέσα από το κείμενο βλέπουμε μια ανάπλαση του κλήματος της εποχής αλλά και των ημερών των ολυμπιακών αγώνων. Η προετοιμασία, ή τέλεση της διοργάνωσης και όσα ακολουθούν σαν απόηχος (κάθε κεφάλαιο του βιβλίου ξεκινάει με ένα απόσπασμα από τον ημερήσιο τύπο της εποχής) μπλέκονται με τον μικροαστικό περίγυρο της πόλης την ζέστη αλλά και την ελληνική αστυνομία την στιγμή ακριβώς που στις πλάτες της πέφτει το βάρος της ασφάλειας του όλου εγχειρήματος.

Συνδετικός κρίκος αυτών των περιστάσεων είναι η πολύ νεαρή αστυνομικός Εύη. Άτομο καλών προθέσεων, έρμαιο  όμως πολλαπλών καταστάσεων. Καταπιέζεται από την Αγάπη της μητέρας της, προσπαθεί να ξεφύγει και κάνει επιλογές που την καταπιέζουν περισσότερο.  Έχοντας το πλεονέκτημα της χρονολογικής απόστασης από τα γεγονότα βλέπουμε πλέον πως πέρα από την άριστη τέλεση των αγώνων και την όποια αισιοδοξία φέρνει ένα τέτοιο γεγονός, υπάρχουν έντονα τα σημάδια που προμηνύουν την εποχή που θα ακολουθήσει, τα επόμενα χρόνια,  ήδη ορατά μέσω κυρίως ενός αισθήματος ασφυξίας αλλά και της πλήθυνσης του φαινομένου των προσωπικών αδιεξόδων. Έτσι και τα στερεότυπα  που χρησιμοποιούνται στη γραφή βοηθούν μάλλον προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και η αστυνομική πλοκή, μπαίνει σε δεύτερο πλάνο και βοηθάει  στην πραγματικά καλή ανάπτυξη των χαρακτήρων του έργου. 
Μια μοιραία γυναίκα με παρελθόν στην τρομοκρατία, ένας κλεισμένος στον εαυτό του έφηβος, που για να τραβήξει την προσοχή θα επιχειρήσει να επαναλάβει  ένα έγκλημα που περιγράφεται στο << έγκλημα και τιμωρία>> του Ντοστογιέφσκι, ένας άστεγος που προσπαθεί να δώσει ένα βαθύτερο νόημα στην ζωή του καθώς αυτή φτάνει στο τέλος της, ένας ιατροδικαστής και ένας συντηρητικός καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες ψυχογραφούνται με  επιτυχία. Όταν οι ετερόκλητοι αυτοί χαρακτήρες διασταυρώνουν τις ζωές τους υπό τη βαριά σκιά μια δολοφονίας – που τα ΜΜΕ της δίνουν ‘’άρωμα τρομοκρατίας’’ ( εν μέσω αγώνων) – οι διάλογοι είτε εσωτερικοί, είτε αυτοί που αναπτύσσονται μεταξύ τους αποκτούν μια ενδιαφέρουσα δραματική αλλά και σαρκαστική χροιά.

Ένα βιβλίο που θέλει  να καταδείξει την τρυφερή αλλά και την απότομη όψη που μπορεί να  λαμβάνει η ζωή, τα ψυχικά χάσματα που ανοίγει η συγγεκριμένη εποχή αλλά και το πως συμπλέκονται  με μεγάλες δόσεις ιδιορρυθμίας οι βιογραφίες των ανθρώπων. 

Εκδότης: ΩΚΕΑΝΙΔΑ, Έτος έκδοσης: 2011, Σελίδες 400
Ο Ανδρέας Χατζηνικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι συγγραφέας. Έχει πίστη στην αγνότητα του Αττικού ουρανού και είναι λάτρης του πάλαι ποτέ Αθηναϊκού ρομαντισμού. Γράφει και για κάποια από τα βιβλία που διάβασε, του άρεσαν και θέλει να μιλάει σε σχέση με αυτά.
(Συνολικές Επισκέψεις 433, 1 επισκέψεις σήμερα)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*