06/12/2021

Οι δύο Ελλάδες


Οι εικόνες με τις δύο Ελλάδες είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Το έχετε παρατηρήσει;

Άνθρωποι σε απόγνωση από την ανέχεια 
 Άνθρωποι με  λυμένα τα βασικά βιοποριστικά θέματα.
Μπαμπά, θα μου πάρεις το Playstation 4 pro;  – Δεν έχουμε τη δυνατότητα παιδί μου
Μπαμπά θα πάμε το απόγευμα να μου πάρεις το Playstation 4 pro;  – Πάμε το Σάββατο γιατί έχω meeting απόγευμα και θ’ αργησω να γυρίσω.
Τα παιδιά χρειάζονται χειμωνιάτικα παπούτσια  αγάπη μου. – Θα δούμε πώς θα βολευτούμε στο τέλος του μήνα. Αφού δούμε τι περισσεύει.
Τα παιδιά χρειάζονται χειμωνιάτικα παπούτσια  αγάπη μου. – Πάμε το απόγευμα στα μαγαζιά να τους πάρουμε ό,τι χρειάζονται. Μπουφάν έχουν;
Έχουν σπάσει τα νεύρα μου από τα συνεχή τηλεφωνήματα της εισπρακτικής, δεν αντέχω άλλο.
Με πήραν από την … και κάνουν προσφορά, τους είπα ναι . Θα μας χρεώσουν από τον άλλο μήνα.
Έψαξα τις προσφορές, αυτή τη βδομάδα πάμε στο … για ψώνια. Στο … που πήγαμε την προηγούμενη δεν έχει τίποτα που χρειαζόμαστε σε προσφορά.
Βάλε στη λίστα του σούπερ μάρκετ και κανά δύο κρασιά κι ένα Τζιν που μας τέλειωσε, α και  ξηρούς καρπούς – να έχουμε κάτι για μασούλημα.
Ξέρεις από το φροντιστήριο είπαν ότι πρέπει να τους δώσουμε τα λεφτά, είμαστε τρεις μήνες πίσω.
Ζήτησαν από το φροντιστήριο να αγοράσουμε κάτι βιβλία, πήγα και τα παρήγγειλα στο βιβλιοπωλείο.
Είδα κάτι παπούτσια, πολύ ωραία μποτάκια, 60 ευρώ είχαν. – Τώρα προηγούνται τα παιδιά. Άστα για τις εκπτώσεις και βλέπουμε.
Κοίτα κάτι ωραία μποτάκια που πήρα! Έχω και τα παλιά μου αλλά ήταν πολύ καλά, μου γυάλισαν όπως πέρναγα έξω από το μαγαζί και τα χτύπησα! 
Ένα κομμωτήριο το χρειάζομαι, η ρίζα έχει φτάσει στη μέση μου – Δεν τα βάφεις μόνη σου ρε κορίτσι και πας όταν είναι να πάμε στο γάμο. Αφού ξέρεις…
Αχ σήμερα στο κομμωτήριο μου έκαναν μια περιποίηση με μια καινούργια μάσκα. Σαν της κόρης μας μωρό έγιναν τα μαλλιά μου! – Έκανα και τα νύχια μου!
Να παραγγείλουμε μια πίτσα; – Άσε μωρέ να τη φτιάξουμε μόνοι μας να γλυτώσουμε ότι μπορούμε, πώς θα βγει ο μήνας;
Λοιπόν αύριο μην κάνεις τίποτα έκλεισα να πάμε στο καινούριο ιταλικό που άνοιξε στην πλατεία.
Πάλι τίποτα! Από τα τρία ραντεβού που είχα για δουλειά, στο ένα μου είπαν “είστε πολύ μεγάλος”, και στα άλλα δύο ότι είχαν κλείσει οι θέσεις.
Μού ήρθε σήμερα για την αγγελία για τη θέση στην εταιρεία ένας 49 ετών. Τον έδιωξα, τι να τον κάνω τόσο μεγάλο, εγώ θέλω έναν πιτσιρικά – να μην ζητάει πολλά να μην ξέρει πολλά να τον στρώσω όπως θέλω εγώ. 
 
Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ και τις βλέπω αυτές τις δύο Ελλάδες και τις  ζω. Μέσα από τη δική μου ζωή και των φίλων μου. Πού είναι και στις δύο όχθες.
Ελπίζω αυτή η παρατήρηση της πραγματικότητας να μην με κάνει να συνηθίζω. 

Ξέρεις, αυτό είναι το χειρότερο: να συνηθίζεις. Τότε σταματάνε όλα! Και δεν πρέπει. 

για την διαπίστωση,
Γιάννης Καφάτος
 
Υ.Γ. "Η κατάσταση της Ελλάδας είναι φρικαλέα. Η πατρίδα πηγαίνει στον γκρεμό. Νιώθω αηδία και θυμό. Σίγουρα υπάρχουν δύο Ελλάδες και η συγκόλληση δεν έγινε ακόμα, ίσως δε θα γίνει γρήγορα. Είναι δύο ψυχές που διαφέρουν πολύ, όχι η μία καλή και η άλλη κακή, μια η μια κακή και η άλλη χειρότερη. Θλίψη μεγάλη να βλέπεις με τι ηλιθιότητα και πάθος και κακία ρίχνεται η μία Ελλάδα στην άλλη.
(Νίκος Καζαντζάκης – από επιστολή που έστειλε στην Ελένη Καζαντζάκη μετά την απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου στην Αθήνα)
(το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Κώστα Αρκουδέα "Το χαμένο Νόμπελ" – σελ 288, εκδ. "Καστανιώτη")
(Συνολικές Επισκέψεις 610, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1943 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*