20/05/2022

Η μακιγιαρισμένη Ακροδεξιά και η ελληνική “αυθεντικότητα”


Θα πρέπει κάποιος να ζει σε παράλληλο σύμπαν για να μην δει ότι σε όλη την Ευρώπη ο πολιτικός χώρος που έχει την ουσιαστικότερη δυναμική είναι η ακροδεξιά.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Γερμανία, μπορεί να δημιουργεί μια ανατριχίλα, λόγω της ιστορίας της χώρας, αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενο. Και έχει την ίδια ακριβώς πηγή ψηφοφόρων. Αυτούς που θεωρούν ότι αδικούνται, αυτούς που νοιώθουν “απειλή” από πρόσφυγες και μετανάστες, αυτούς πιστεύουν ότι το “σύστημα” τους αδικεί, χωρίς να έχουν τη διάθεση ουσιαστικά να το πολεμήσουν, απλώς θέλουν εύκολους “εχθρούς”

Οι επίσης πλούσιες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν εδώ και χρόνια ακροδεξιά μορφώματα με πολύ υψηλά εκλογικά ποσοστά.

Η ακροδεξιά της Ευρώπης μπορεί να φοβίζει με τη δυναμική της, αλλά η εικόνα της δεν είναι αυτή ενός Φύρερ που μιλά παραληρηματικά και χαιρετά με το δεξί χέρι σηκωμένο. Τα ακροδεξιά κόμματα που σημειώνουν στην Ευρώπη ποσοστά εξαιρετικά υψηλά δεν έχουν ως αρχηγούς τους κάποιους με στολή, αστεία μουστάκια και περιβραχιόνια με σβάστικες. Η εικόνα τους είναι τελείως διαφορετική. Κάποιοι από τους ηγέτες τους μπορεί να είναι ομοφυλόφιλοι ή ακόμα και μετανάστες τρίτης γενιάς. Μπορεί να είναι επιστήμονες, καθηγητές, επιχειρηματίες και κατά κανόνα δίνουν την εικόνα “ενός από μας”. Η ηγέτης του AfD είναι λεσβία οικονομολόγος , παντρεμένη με γυναίκα με καταγωγή απ την Σρί λάνκα.

Αυτό το μακιγιάζ της ακροδεξιάς είναι ένας από τους βασικούς λόγους- αν και όχι ο μόνος- που της εξασφαλίζει διείσδυση στο μεγάλο κοινό, κάτι που ποτέ δεν κατάφεραν ποτέ περιθωριακά νεοναζιστικά μορφώματα. Αν θέλαμε να βρούμε τις αναλογίες, η γερμανική «Χρυσή Αυγή» είναι το νεοναζιστικό NPD. Το AfD είναι κάτι σαν ΛΑΟΣ, χωρίς τη γραφικότητα του Καρατζαφέρη.

Δυστυχώς η ελληνική περίπτωση είναι μάλλον η χειρότερη στην Ευρώπη. Όχι γιατί οι ανά την Ευρώπη δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά γιατί εδώ οι φασίστες κέρδισαν την τρίτη θέση στις εκλογές αμακιγιάριστοι. Οι Χρυσαυγίτες είναι δηλωμένοι ναζιστές, επί χρόνια τα εξώφυλλα των περιοδικών τους υμνούσαν τον Χίτλερ, προέβαλαν την αισθητική του μπράβου, είχαν και έχουν εν δράσει τάγματα θανάτου, έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα

Η περίπτωση Βορίδη είναι επίσης μία από τις χειρότερες που θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει στη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς. Πολύ δύσκολα κάποιος στα ευρωπαϊκά ακροδεξιά μορφώματα θα έκανε μέλος του, που αναλαμβάνει σημαντικές θέσεις, έναν πρώην τραμπούκο της ακροδεξιάς, έναν εκλεκτό του πρώην δικτάτορα. Έστω για επικοινωνιακούς λόγους.

Η εξωφρενική ελληνική περίπτωση δεν κάνει βέβαια λιγότερο επικίνδυνους τους Γερμανούς ή τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ακροδεξιούς. Απλώς θα ήταν καλό να μην αναλύουμε το φαινόμενο μόνο με όρους Μεσοπολέμου. Ναι, έχουμε φαινόμενα Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, αλλά δεν έχουμε μόνο αυτά.

Το μακιγιάζ της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς είναι επιτυχές ως προς τους στόχους του. Αλλά μάλλον δεν φτάνει να καταγγείλλουμε τα …καλλυντικά που πετυχαίνουν αυτό το αποτέλεσμα.

(Συνολικές Επισκέψεις 1,230, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Δημήτρης Σούλτας 575 Articles
Ο Δημήτρης Σούλτας εγεννήθη στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την άφιξη του ηλεκτρισμού και μετά από 19 χρόνια κατέβηκε στην Αθήνα, με το τρένο το οποίο δεν είχε ανακαλύψει τον ηλεκτρισμό ακόμα και σήμερα. Είναι ιδρυτής του κινήματος του υπαρκτού σουλταφερτισμού και δημοσιογράφος που πιστεύει ότι ο κόσμος θα αλλάξει, απλώς δεν έχει βρει ακόμα το κατάλληλο δοκιμαστήριο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*