
της Νόρας Μολυβιάτη
Μια διαφορετική προσέγγιση του Οιδίποδα, επιχειρεί η γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης, Μαρία Πρωτόπαππα, στην τελευταία παραγωγή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου για την φετινή θεατρική περίοδο, η οποία θα παρουσιάζεται από τις 12 Μαίου έως και τις 5 Ιουνίου, στο θέατρο της Πανεπιστημίου 48.
«Η γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα», είναι ένα έργο βασισμένο στη γνωστή τραγωδία του Σοφοκλή, που διασκευάστηκε από ολόκληρο τον θίασο, με οδηγό την μετάφραση του Ι. Ν. Γρυπάρη και εστιάζει στην αφύσικη ιστορία ενός ανθρώπου, ο οποίος έζησε έξω από τα κοινώς αποδεκτά και τα «πρέπει». Επικεντρώνεται στον άνθρωπο που αγνόησε τα ήθη και ακολούθησε μόνο την επιθυμία για ηδονή, πλούτο, εξουσία και δημοφιλία. Το ερώτημα που τίθεται στην παράσταση: «πόσο έτοιμος ήταν για μια τέτοια ελευθερία;»
Η Μαρία Πρωτόπαππα, γνωστή πρωταγωνίστρια του Θεάτρου Τέχνης και όχι μόνο, έχοντας διαγράψει σημαντική πορεία στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, το τελευταίο διάστημα πειραματίζεται και στην σκηνοθεσία, με ανάλογη επιτυχία, αν κάποιος κρίνει από τη θερμή υποδοχή που επεφύλασσαν οι κριτικοί, στην πρώτη της σκηνοθετική δουλειά, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», που είδαμε πέρυσι στο φεστιβάλ Επιδαύρου.
Βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή του Οιδίποδα, σημειώνει για την παράσταση: «Ο μύθος είναι πάντα ένας ασφαλής τρόπος για να συστηθούμε, σαν μια αρχή για να μας εμπιστευθούν, για να εμπιστευθούμε. Όμως, για να τον νιώσεις, αντικαθιστάς τα αλλότρια με τα οικεία, παρομοιάζεις, μεγαλύνεις τις αντιθέσεις ανάμεσα σε απόκοσμα επεισόδια και απολύτως γειωμένες, εγκόσμιες ατμόσφαιρες και χειρονομίες, χρησιμοποιείς ακραίες κλίμακες. Έτσι, είτε κοντοζυγώνεις σε κρυμμένα νοήματα, είτε απομακρύνεσαι αυθαιρετώντας. Ο Σοφοκλής, με «επίσημο» τέχνασμά του την αμφιλογία, μιλάει για την όραση, την προσωπική οπτική.»
Στην γλυκιά τυραννία του Οιδίποδα, ο πρωταγωνιστής τρέμει στην ιδέα της προδοσίας και της ταπεινής καταγωγής του, ωστόσο ο φόβος του δεν βγαίνει αληθινός. Η καταστροφή του, είναι η κοσμική ταυτότητά του. Ο «νόμος των άλλων» και η αγωνία του για αποδοχή, τον διώχνουν κακήν κακώς από τον ασφαλή παράδεισο της άγνοιάς του και της ηδονικής μητρικής αγκαλιάς. Τον αναγκάζουν να σηκώσει το βάρος της ευθύνης του πραγματικού του εαυτού, έστω κι αν είναι ασήκωτο για τις πλάτες του. Τελικά ο θεατής θα αναρωτηθεί, αν ο Οιδίποδας αυτοτυφλώνεται για να τιμωρηθεί ή για να μη βλέπει πια τον κόσμο στον οποίο τον υποχρεώνουν να ζήσει. Μήπως όφειλε να ακολουθήσει τη μητρική συμβουλή ζήσε, όπως μπορείς, χωρίς να ψάχνεις, χωρίς να φοβάσαι;
Για τον καθένα η απάντηση διαφορετική. Σύμφωνα με την σκηνοθέτη: «…Όπως και να διαβάσεις μια ιστορία, το μόνο που προκύπτει είναι μια ιδιωτική ερμηνεία, τόσο θνητή όσο και η στιγμή.»
Ταυτότητα παράστασης
Διασκευή: όλος ο θίασος, με οδηγό τη μετάφραση του Ι.Ν. Γρυπάρη
Σκηνοθεσία-Σκηνικός Χώρος: Μαρία Πρωτόπαππα
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Χορογραφία: Rhythm Hoppers (Αυγουστίνος Τραν & Βάσια Παναγιώτου)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου
Διανομή
Οιδίπους: Γιώργος Παπανδρέου
Ιερέας/Χορός: Θοδωρής Σκυφτούλης
Κρέων/Χορός: Μιχάλης Τιτόπουλος
Τειρεσίας/Χορός: Γιάννης Κλίνης
Ιοκάστη: Μαρία Αποστολακέα
Άγγελος/Χορός: Μάνος Στεφανάκης
Φωτογράφος παράστασης: Kάρολ Τζάρεκ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210 3305074
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21.30
Γενική είσοδος 10 ευρώ
Leave a Reply