Η μεγάλη μέρα μέσα στη νύχτα

Η μεγάλη μέρα μέσα στη νύχτα, Θεατρικός μονόλογος βασισμένος σε επιστολές του Αντωνέν Αρτώ

Ο κεντρικός άξονας του μονόλογου, είναι οι ερωτικές επιστολές του Αντονέν Αρτώ προς την ηθοποιό Genica Athanasiou και τον διαπερνούν ψήγματα και θραύσματα από τις απόψεις ενός ιδιοφυούς τρελού, περί έρωτα, θανάτου, θεατρικής τέχνης και πολιτικής. Μέσα από τις δραματοποιημένες επιστολές, η ερωμένη –ηθοποιός, υποδύεται (σωματοποιεί) τον εραστή της, σε μια ακραία συνθήκη, ίσως του θανάτου του, προσπαθώντας να εισχωρήσει στα άδυτα του μυαλού, της ψυχής και του σώματός του, για να τον αντιληφθεί βαθύτερα.

Το έργο αποτελεί μια δημιουργική συρραφή αυτών των επιστολών που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει επί σκηνής η Ιφιγένεια Αστεριάδη. 
Ο Γιάννης Αγγελάκας έχει γράψει πρωτότυπη μουσική για την παράσταση που παίζεται στο Bios κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τις 16 Δεκεμβρίου

Η μεγάλη μέρα μέσα στη νύχτα

Ο Αντονέν Αρτώ (Antoine Marie Joseph Paul Artaud 4 Σεπτεμβρίου 1896- 4 Μαρτίου 1948), Γάλλος Μικρασιατικής καταγωγής, ποιητής, ηθοποιός, σκηνοθέτης, ζωγράφος, θεωρητικός του θεάτρου και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του σουρεαλιστικού κινήματος. Συνέγραψε πλήθος δοκιμίων, επιστολών (με ή χωρίς παραλήπτη) και μελετών για το θέατρο. Επινόησε το «Θέατρο της σκληρότητας» (Teatre de la cruaute) και, αναδρομικά, θεωρήθηκε προφήτης του σύγχρονου θεάτρου.

Για μεγάλες χρονικές περιόδους ο Αρτώ έμεινε έγκλειστος σε ψυχιατρικές κλινικές, γεγονός που, σε συνδυασμό με τον εθισμό του στο όπιο, του στέρησε τη φήμη που δικαιούτο ενόσω ζούσε.

Η μεγάλη μέρα μέσα στη νύχτα

Μονόλογος -συναρμογή κειμένων :
Ιφιγένεια Αστεριάδη

Πρωτότυπη Μουσική :
Γιάννης Αγγελάκας

Σκηνογραφία :
Γιώργος Λυντζέρης

Επιμέλεια Κίνησης :
Σοφία Καραγιάννη

Φωτισμοί :
Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες: Σάκης Μπιρμπίλης

Σχεδιασμός αφίσας: Στράτος Τρογκάνης

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top