30/09/2023

Η «Βιολέτ στη γη» ανεβαίνει στο Studio Μαυρομιχάλη από τις 6 Μαΐου

Η «Βιολέτ στη γη»

Ωραία,Τραγουδήσατε. Κi ύστερα; Τι άλλαξε;

Τίποτα Ετιέν. Τίποτα δεν άλλαξε. Τραγουδήσαμε όμως.”

Η «Βιολέτ στη γη», με τον πρωτότυπο τίτλο «Violette sur la Terre»(2002), αποτελεί το έβδομο θεατρικό έργο της βραβευμένης Γαλλόφωνης Καναδής συγγραφέως Carole Fréchett, σε μετάφραση Δημήτρη Φίλια και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Περίληψη:

“Ξαφνικά έστριψα. Έτσι απλά μου ‘ρθε. Ακριβώς τη στιγμή που άφηνα τον κεντρικό δρόμο, κατάλαβα προς τα πού κατευθυνόμουν. Είχα καιρό να πάω εκεί…

ΠΩΛ

“Θα πρέπει να ήταν πέντε και είκοσι. Συνήθως, μου παίρνει εικοσιπέντε με εικοσιέξι λεπτά για να φτάσω, όμως έπεσα πάνω στον Αλμπέρ Μπριζίνσκι που περπατούσε πάνω κάτω μπροστά στο σπίτι του… ““

ΕΤΙΕΝ

“όταν φτάσαμε εκεί πέρα, τον είδα να βγάζει μερικά πράγματα από ένα είδος τρύπας. Δεν πολυξεχώριζα τι ήταν. Ύστερα σταμάτησε να κινείται για μερικά δευτερόλεπτα.Γύρισε. Πλησίασα όσο περισσότερο μπορούσα τον άκουσα είπε φύγετε φύγετε από εδώ….”

ΜΑΡΙ-ΖΑΝ

“ Θα πρέπει να ήταν…δεν ξέρω…μιάμιση το πρωί… Ίσως και πιο αργά. Που πάμε; ρώτησα. Στην έρημο baby, απάντησε. Συνεχίσαμε, συνεχίσαμε ώσπου στο τέλος σταμάτησε στην άκρη του δρόμου…”

ΖΟΥΝΤΙΤ

“Πήρα λάθος δρόμο,έκανα λάθος σχέδια, ξαστόχησα στην αγάπη, στη ζωή”

ΒΙΟΛΕΤ

Η «Βιολέτ στη γη»

Τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες μονολογούν σχεδόν ακατανόητα, μέχρι που  η αινιγματική Βιολέτ , κάνει δειλά την εμφάνιση της και σαν παλιό κασετόφωνο, επαναλαμβάνει φράσεις των ηρώων που έχουν ήδη ειπωθεί. Οι τέσσερις τους, θα προσπαθήσουν να την προσεγγίσουν, να την «δαμάσουν» και τελικά θα βρουν στο πρόσωπο της Βιολέτ τον άνθρωπο στον οποίο θα καταθέσουν τα μύχια της ψυχής τους και θα εκμυστηρευτούν τους φόβους, τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους.  Η Βιολέτ με λίγες λέξεις απελευθερωτικής δύναμης, θα υφάνει τις σχέσεις μιας κοινότητας που έχει απωλέσει κάθε έννοια επικοινωνίας.  Όλοι τους προσπαθούν να απελευθερωθούν από τον αποδομημένο ενδοσκοπικό μονόλογο τους και να «ξαναβρούν τις λέξεις» όπως ξαναβρίσκει κάποιος το νόημα στη ζωή δίπλα σε μια Βιολέτ που θα μετατραπεί σε κινητήριο μοχλό της εξέλιξης του έργου.

Carol Frechette:

Γεννημένη το 1949 στο Μόντρεαλ του Καναδά, η Kαρόλ Φρεσέτ σπούδασε θέατρο «Στην Εθνική Σχολή Θεάτρου» του Καναδά και αμέσως μετά ενσωματώθηκε στο δυναμικό του φεμινιστικού- μαρξιστικού θεατρικού οργανισμού «Theatre des cuisines” (1974), όπου κατέθεσε τη συμβολή της σε θέματα θεατρικής γραφής όσο και σκηνοθεσίας. 

Η «Βιολέτ στη γη»

Έχει γράψει σημαντικό αριθμό θεατρικών έργων όπως το “Baby blues”(1989),”La peau d’ Elisa”(1998), ”Violette sur la terre”(2002). Τη χρονιά αυτή (2002) η Καναδή δημιουργός θα τιμηθεί με δυο σημαντικές διακρίσεις: το βραβείο “Elinore et Lou Siminovitch” για τη συμβολή της στο καναδικό θέατρο και το “Βραβείο Γαλλοφωνίας” του φεστιβάλ της γαλλικής πόλης Αβινιόν από την SACD(Societe des auteurs et compositeurs dramatiques,- Εταιρία δραματικών συγγραφέων και συνθετών). Οι υψηλές αυτές διακρίσεις θα συμβάλλουν στο να γίνει γνωστότερο το έργο της στην Ευρώπη (και όχι μόνο) με αποτέλεσμα να κερδίσει διεθνή αναγνώριση.  Το 2018 έγινε μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων του Κεμπέκ.

Trivia:

Το 1999 τρείς θεατρικοί οργανισμοί το “Theatre du Tandem” και το Theatre en scene” από περιοχές του Καναδικού Κεμπέκ και της Βόρειας Γαλλίας με ανθρακωρυχεία, πρότειναν στην Καρόλ Φρεσέτ να γράψει ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον κόσμο των ανθρακωρύχων. Λίγους μήνες αργότερα η συγγραφέας έζησε για σύντομα χρονικά διαστήματα στις περιοχές Loosen-Gohelle, Rough-Noranda Και Sudbury για να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που είχαν ζήσει ή ζουν από τα ανθρακωρυχεία. Είδε και άκουσε περίπου τριάντα άτομα που της μίλησαν για τη ζωή τους. Η Φρεσέτ κράτησε τη ζωντάνια, το κουράγιο, το σωτηριώδες χιούμορ και την ανθρωπιά των ανθρακωρύχων για να πλάσει τη μαγεία των σελίδων του έργου της στο οποίο θα σκιαγραφήσει με τον προσωπικό της τρόπο, την πραγματικότητα μιας κοινότητας που στερείται τα πάντα όταν τα ανθρακωρυχεία κλείνουν βυθίζοντας τους εργαζόμενους στη μιζέρια της ανεργίας, την περιθωριοποίηση και την υπαρξιακή μοναξιά.  

Η «Βιολέτ στη γη»

Σημείωμα Μεταφραστή:

Επαναστατική ματιά, ύμνος στην αγάπη ή και τα δύο; Όποια ερμηνεία και να δώσεις στο τέλος της ανάγνωσης της «Η Βιολέτ στη γη» νιώθεις την πληρότητα ενός έργου βαθιά ανθρώπινου, συγκινητικού αλλά και κωμικού μαζί, ενός θεατρικού μικρόκοσμου που κινείται ανάμεσα σε σκοτάδι και φως. Μέσα από μία απλή ιστορία η Καρόλ Φρεσέτ μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων να ζούμε μαζί ξεφεύγοντας από την μοναξιά.

ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ:

Οι ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ δημιουργήθηκαν το 2018. Την νεοσύστατη ομάδα αποτελούν πέντε (5) βασικά μέλη, όλοι απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γ.Αρμένη. Η «Βιολέτ στη γη» αποτελεί το πρώτο τους θεατρικό ανέβασμα. Στο έργο συμμετέχουν 5 ηθοποιοί επί σκηνής και 1 Σκηνοθέτης.

Συντελεστές

Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Φαναριώτης

Σκηνικά-Κοστούμια: Σπύρος Μποφίλιος

Σχεδιασμός Φωτισμών:Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου

Trailer: Γιάννης Ψαλτάκης

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου

Ερμηνεύουν: Κατερίνα Καλέντζη, Σοφία Μελισσηνού, Τάσος Πετρίτσης, Κώστας Πλιάτσιος, Έλενα Τσέλιου

Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γρηγόρη

Πληροφορίες Παράστασης:

Παραστάσεις: Από 6 Μαΐου έως 11 Ιουνίου 2019

Ημέρες : Κάθε Δευτέρα & Τρίτη

Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10€ | Μειωμένο: 7€ | Ατέλειες: 5€

Studio Μαυρομιχάλη: Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα 114 72 Τηλέφωνο: 21 0645 3330


mm
About Γιάννης Καφάτος 2124 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*