03/10/2022

Είμαι ο Οδυσσέας – Je suis Ulysse της Φένιας Παπαδόδημα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λέξεις επί σκηνής», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Είμαι ο Οδυσσέας | Je suis Ulysse» με το Grace Flowers Quintet, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.

Η νέα Γαλλίδα ηθοποιός Anne Cantineau και η Φένια Παπαδόδημα ερμηνεύουν σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα στα ελληνικά και γαλλικά, με θέμα τον νόστο, καθώς και αποσπάσματα της Οδύσσειας.

Σε μία σύμπραξη με το ELAIONAS FESTIVAL, ο Νίκος Ξυπολυτάς, Δρ. Κοινωνιολογίας με ειδίκευση σε θέματα εργασίας και μετανάστευσης, ο Άρης Ασπρούλης, ΥΔ. Κοινωνιολογίας και Διευθυντής Επικοινωνίας και Προβολής του Θεάτρου Τέχνης και οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του ELAIONAS FESTIVAL, Γιώργος Παλαμιώτης και Φένια Παπαδόδημα, θα πραγματοποιήσουν μία ανοιχτή συζήτηση με το κοινό πάνω στις θεματικές Ψυχή και πόλις – Νόστος και Οδύσσειες.

Ψυχή και πόλις – Νόστος και Οδύσσειες

Ο νόστος είναι το ακαταμάχητο πλοίο του Οδυσσέα. Αυτό με το οποίο διασχίζει τον ωκεανό με τις βαθιές ροές για να φτάσει στη Νέκυια, το νησί των νεκρών. Είναι το μαύρο σκαρί που τον φέρνει πίσω ζωντανό, στο φως, για να ιστορήσει όλα αυτά που έμαθε και είδε γύρω του. Ο νόστος είναι η κινητήρια δύναμη που διέπει όλη την Οδύσσεια. Είναι η επιθυμία κάθε "ξεριζωμένου" να συνδεθεί με τις ρίζες του.

Είναι η ίδια δύναμη της μνήμης που εμφυσά η θεά Αθηνά στον Τηλέμαχο, η μνήμη του πατέρα του, για να τον έχει συνεχώς στο νου του. Η Μνημοσύνη, η μητέρα των μουσών, αυτή που συγκρατεί το νου με τις ψυχές όλων των ανθρώπων, που αυξάνει τον στέρεο, πανίσχυρο λογισμό των θνητών. Αυτή, είναι η μητέρα του νόστου.

Ο καθένας μας είναι ένας Οδυσσέας που ταξιδεύει στο χρόνο, νοσταλγός της επιστροφής, με ή χωρίς συντρόφους. Ο ανθρώπινος νους όμως, έχει την δυνατότητα ν' ανασκευάζει διαρκώς το σενάριο της επιστροφής. Επιστροφή που και σε τι;

Από τον ξεριζωμό εκατομμυρίων προσφύγων που συνεπάγεται απώλεια της μητρικής τους γλώσσας της μοναδικής αληθινής πατρίδας κατά την φιλόσοδο Χάνα Άρεντ – μέχρι τους απλούς μετανάστες που αυτοεξορίζονται ή ακομά και το υπαρξιακό κενό που βιώνουν οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων, κι αυτοί ξεριζωμένοι ουσιαστικά από κάποια άλλη πατρίδα, η αναζήτηση του σπιτιού, του τόπου όπου νιώθειο κανείς ότι ανήκει, μπορεί να χαραχθεί με εκατοντάδες διαφορετικές διαδρομές.

Στις 8 Νοεμβρίου, θ' αφήσουμε τη μουσική και τις λέξεις να μας οδηγήσουν στο μυστήριο του νόστου, αγγίζοντας τις διαφορετικές πτυχές του, μέσα από κείμενα της αρχαίας και σύγχρονης ελληνικής και γαλλικής λογοτεχνίας. Από τον Όμηρο και τους ορφικούς ύμνους μέχρι την Χάνα Άρεντ, τον Ζακ Λακαριέρ, την Μπάρμπαρα Κασσέν, τον Χρήστο Αγγελάκο και τον Ζαφείρη Νικήτα. Αυτό το ταξίδι το οδηγεί η μουσική, το αληθινό μας σπίτι, το υγρό στοιχείο, το ίδιο το κύτταρο του νόστου που συνδέει νοητά τους νοσταλγούς όλου του κόσμου ανά τους αιώνες.

Σύλληψη – Επιλογή κειμένων – Μουσική – Ερμηνεία: Φένια Παπαδόδημα

Ανάγνωση κειμένων: Anne Cantineau & Φένια Παπαδόδημα

Συμμετέχουν φιλικά οι νέοι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Αχτάρ και Ευαγγελή Φίλη

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Auditorium Theo Angelopoulos – IFG (Σίνα 31, Αθήνα).

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016 | Ώρα έναρξης: 19:00 | Είσοδος ελεύθερη.

(Συνολικές Επισκέψεις 108, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Φώτης Βουδούρης 106 Articles
Γεννήθηκε Μάρτιο του 1993 και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία μετά το 2013. Είναι λάτρης των ταινιών, σειρών, anime και του σαρκασμού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*