Είμαι πιτογυράς, τι να κάνουμε!

Σε κάθε γωνιά κάθε πόλης υπάρχουν τη σήμερον ημέρα τουλάχιστον δύο πιτογυράδικα για να μη σας πω και περισσότερα!

Ειδικά δε από την έναρξη της κρίσης το πιτόγυρο έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις του σε επίπεδα ιδιαίτερα υψηλά! Φθηνό και πλήρες γεύμα γαρ!

Όμως γιατί δεν έχουν όλα τα γυράδικα την ίδια κίνηση;

Μήπως δεν φτάνει ένας ολόκληρος Ελληνικός λαός να συντηρήσει μερικές εκατοντάδες γυράδικα; Μήπως δεν φτάνουν μερικά εκατομμύρια στόματα να κατασπαράξουν την υπερπαραγωγή των πιτόγυρων; Νομίζω πως αλλού βρίσκεται η λύση και όχι στα νούμερα!

Ένα καλό πιτόγυρο για να έχει αξιοπρέπεια δεν είναι ανάγκη να μιλά Γαλλικά και να παίζει πιάνο! Μπορεί να κερδίσει τον ουρανίσκο μας αλλά και την αισθητική μας με την εμφάνιση και την ποιότητα των υλικών του!

Όταν λοιπόν παίρνουμε ένα πιτόγυρο που θελουμε να ικανοποιήσει τις κτηνώδεις ορέξεις μας προσέχουμε τα εξής:
 

Η πίτα πρέπει να μην έχει πλημμυρίσει από λάδια ή λοιπές βαλβολίνες που χρησιμοποιούν πολλοί μαστόροι! Πρέπει να είναι ελαφρά ψημένη ούτως ώστε να διατηρεί την ευλυγισία της για να μπορεί να αγκαλιάζει το περιεχόμενο! Μακριά λοιπόν από λάδια και πίτες που έχουν γίνει σόλες!


Το περιεχόμενο παίζει τεράστιο ρόλο διότι πίτα άνευ περιεχομένου ισούται με μηδένισμα της κόλλας και λουκέτο στο κατάστημα! Με δεδομένο ότι το κρέας θα είναι καλής ποιότητας και όχι για τα τσακάλια της Πάρνηθος, προσέχουμε όλα τα κομμάτια κρέατος να είναι κομμένα σε μικρά τεμάχια και όχι ολόκληρες γκουμούτσες που μπορεί να σε πνίξουν στα ρηχά!

Οι ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες δεν πρέπει να είναι ένα στάδιο πριν σαπίσουν και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα δύο τεμάχια. Το κρεμμυδάκι πρέπει να μην καίει σαν ταμπάσκο καθώς οφείλει να δίνει μια ελαφριά αψάδα μεν αλλά να μην κάνει το στόμα μας προέκταση της βρύσης δε! Το τζατζίκι επίσης, θέλει διακριτικό σκόρδο και διακριτική δοσολογία στην πίτα. Αρκεί να μας δίνει το άρωμά του και όχι να σκορπά τον θάνατο ολούθε!
 

Τέλος να επισημάνω το κυριότερο! Σταματήστε να βάζετε μια ολόκληρη τηγανιά προτηγανισμένων πατατών αμφιλεγόμενης ποιότητας σε μια δύστυχη μικρή πίτα για να δείχνει μεγάλη! Τεράστιο αντιαισθητικό σφάλμα διότι το πιτόγυρο τρώγεται κάθετα και όχι ξαπλωτά!

Προσωπικά πλέον ζητώ τις πατάτες αριθμητικά! Λέω 4 πατάτες εντός! Κι ας με κοιτούν περίεργα!


Επίσης φροντίστε οι πίτες σας να είναι κλειστές! Να έχουν αγκαλιάσει πλήρως το περιεχόμενό τους για να αποφύγετε το σκόρπισμα των υλικών! Να μην παραλείψω ότι πολλοί πρέπει να μάθουν να τυλίγουν σωστά το χαρτί γύρω από την πίτα διότι είναι απαράδεκτο στην πρώτη μπουκιά να αρχίζουν να στάζουν λαδοντοματοτζατζικοζούμια στο δρόμο ή στα ρούχα σας!

Κλείνοντας να επισημάνω ότι οι τιμές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2 ευρώ και κάτι ψιλά! Έχω συναντήσει τιμές εξωφρενικές που ουσιαστικά πηγαίνουν το πιτόγυρο στην κατηγορία γκουρμέ!

Ας είμαστε ρεαλισταί, που λέει κι ο Τόλης! Το πιτόγυρο είναι ένα φαγάκι φτωχό αλλά με πλούσιο περιεχόμενο που έχει γίνει εδώ και χρόνια το εθνικό μας πιάτο! Η εποχή της φασολάδας φοβάμαι ότι περνά διακριτικά στην ιστορία! Παρ' όλα αυτά, όταν αγοράζουμε απ' έξω το πιτόγυρό μας ας είμαστε απαιτητικοί για να μπορούμε να τρώμε φθηνά μεν καλά δε! Καλή μας όρεξη!

Βασίλης Κριμπάς

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top