In-Formation: Το γκράφιτι του ΙΝΟ σε σχολείο της Καλλιθέας (Photos)

Το πρώτο γκράφιτι που έγινε σε σχολείο της Καλλιθέας έχει τον τίτλο: In-Formation και το υπογράφει ο INO

«Το είδα τη δεύτερη μέρα που γύρισα από τις διακοπές και μ’ άρεσε» μου λέει μετά τον αγιασμό στο σχολείο η Αλεξάνδρα, η μικρή μου μαθήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης» και μαθήτρια της πέμπτης τάξης στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.

Οι φίλες της συμφωνούν. «Είναι πολύ ωραίο» μου είπε η Δήμητρα. «Μου φαίνεται εντυπωσιακό», λέει η Θεοφανώ. Αφού έτσι πιστεύουν τα παιδιά και μας το λένε με ένα τεράστιο χαμόγελο, έτσι είναι…

Το 26ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, είναι λοιπόν το πρώτο σχολείο που φιλοξενεί μια τεράστια σε μέγεθος τοιχογραφία (γκράφιτι), ενός φημισμένου και σπουδαίου καλλιτέχνη, του INO. Εμείς, η ομάδα του viewtag.gr, ήμασταν εκεί για να σας μεταφέρουμε αυτή την εικόνα που θα βλέπουν από αύριο το πρωί τα μάτια των παιδιών σε κάθε διάλειμμα.

Ο τοίχος του κυρίου Αντώνη

Ο τοίχος του σπιτιού που φιλοτέχνησε ο INO το έργο του ανήκει στον κύριο Αντώνη. Είναι προφανές ότι ο ευγενής αυτός άνθρωπος δεν είναι απ’ αυτούς που ενοχλείται από τις παιδικές φωνές: συμφώνησε αμέσως στη δημιουργία του έργου και μάλιστα ήταν πάνω στην ταράτσα του από τη μια μεριά, με τον πρώην πρόεδρο και μέλος του συλλόγου γονέων κ. Νίκο Νικολόπουλο του σχολείου από την άλλη, λύνοντας το κορδόνι για τα αποκαλυπτήρια του έργου. Ένα έργο όμορφο, επίκαιρο, με πυκνό νόημα για την υπερπληροφόρηση των νεαρών χρηστών του διαδικτύου και των μαθητών.

In-Formation

«Ξεκίνησε σαν μία ιδέα του Νίκου μία ημέρα του καλοκαιριού που καθόμασταν σε εκείνο το παγκάκι. Ενισχύθηκε και υποστηρίχθηκε από ολόκληρο το Σύλλογο Γονέων», λέει η κυρία Στελλίνα Κιοσσέ, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 26ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας και εξιστορεί την προσπάθεια από τη σύλληψη της ιδέας ως την ολοκλήρωση του έργου.

Η ιδέα

In-Formation

«Ψάχναμε όλοι για κάποιον καλλιτέχνη ή έργο που θα κοσμεί τον προαύλιο χώρο του σχολείου μας. Έπεφταν ιδέες η μία μετά την άλλη. Άλλος θάλασσα, άλλος δάσος, άλλος λουλούδια. Η Βάσω, η Μαρίνα, η Λίλιαν, η Νεκταρία, όλοι μας ψάχναμε κάτι το διαφορετικό που θα κοσμεί το πρωτοποριακό σχολείο μας. Έτσι, σε μία βόλτα της η Ελένη, στη Λεωφόρο Πειραιώς, πρόσεξε τα τεράστια και υπέροχα έργα του καλλιτέχνη ΙΝΟ. Ενθουσιαστήκαμε όλοι με τις τοιχογραφίες και ιδιαίτερα με τα μηνύματα που απέπνεε η κάθε του τοιχογραφία ξεχωριστά. Σε έβαζε σε σκέψεις, σε αφύπνιζε… Ψάξαμε στο διαδίκτυο να βρούμε πληροφορίες για αυτόν τον εικαστικό καλλιτέχνη… Εκπλαγήκαμε από τα έργα που αντικρίσαμε… Ο άνθρωπος έχει ζωγραφίσει όλον τον κόσμο!

«Αποφασίσαμε να κάνουμε την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε μαζί του. Γνωρίζαμε ότι η προσδοκία μας ήταν υψηλή. Θέλαμε όμως πλέον ένα έργο που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, όπως παιδάκια που τρέχουν ή κάτι άλλο απλώς χαρούμενο. Θέλαμε να αφήσουμε μία κληρονομιά στο σχολείο, στα παιδιά μας, στην κοινωνία ολόκληρη. Ένα μήνυμα… Το έργο εκπέμπει μηνύματα για την οικογένεια, την κοινωνία, την μαθητική μας κοινότητα, τον καθένα μας χωριστά.

In-Formation

Το «ναι» του καλλιτέχνη ΙΝΟ

«Ο Γιώργος που ανέλαβε την επικοινωνία, μας ενθουσίασε με την απάντηση του καλλιτέχνη να έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί του Το ραντεβού κλείστηκε και η ημέρα εκείνη ήταν πολύ ιδιαίτερη για εμάς. Ο ΙΝΟ ήρθε στο σχολείο μας. Αντικρίσαμε έναν άνθρωπο πολύ ταπεινό και πολύ απλό. Έναν άνθρωπο που δεν επιθυμεί να τον γνωρίζει ο κόσμος προσωπικά, θέλει μόνο να τον θαυμάζει μέσα από τα έργα του. Ένας εικαστικός καλλιτέχνης με παγκόσμια εμβέλεια και φήμη.

In-Formation

«Αυτός ο άνθρωπος, δέχθηκε να δημιουργήσει κάτι τόσο διαφορετικό στο σχολείο μας. Το πρώτο του δημιούργημα σε σχολείο και αυτό μας γέμισε με πολλή χαρά! Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τη στήριξη που είχαμε από το Σύλλογο Διδασκόντων που από την αρχή αγκάλιασε αυτή την δημιουργία και τον Πρόεδρο ΣΕΠΕ κ. Κώστα Καλογερόπουλο, ο οποίος ήταν πάντα αρωγός σε κάθε δημιουργική προσπάθεια του σχολείου μας και γνώρισε τον ΙΝΟ από κοντά. Οι εργασίες ξεκίνησαν. Ο γερανός έφτασε. Ο ΙΝΟ δημιουργούσε για μία ολόκληρη εβδομάδα επάνω σε ένα γερανό μόνος του κάθε βράδυ με υψηλές θερμοκρασίες και ντυμένος με ολόσωμη φόρμα προκειμένου να αποφύγει τα ενοχλητικά τσιμπήματα των κουνουπιών.  Κάθε πρωί είχαμε αγωνία, να δούμε τι έχει ολοκληρωθεί.

 Τα αποκαλυπτήρια

In-Formation

«Δεν θα παραλείψω να αναφέρω για την αγάπη που μας είπε ότι αισθάνθηκε σε αυτό το χώρο, από τον λίγο χρόνο που του μιλούσαμε. Κατάλαβε ότι το σχολείο μας είναι μία οικογένεια. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα δείτε μόλις τώρα! Δεν θα πω απολαύστε το, θα πω… Σκεφτείτε το… Ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση….

In-Formation

Δείτε το βίντεο: https://drive.google.com/open?id=1-7ZF28xrzaXFpXZuGehHh3fzrvA1sGom

In-Formation

Αυτά ήταν τα λόγια της προέδρου του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας κυρίας Στελλίνας Κιοσσέ πριν δώσει το λόγο στη διευθύντρια του σχολείου κυρία Βασιλεία Δηλαβέρη η οποία ήταν παρούσα όλες τις ημέρες δημιουργίας του έργου, αλλά και κάποιες νύχτες ως αργά τα μεσάνυχτα. Στα αποκαλυπτήρια, έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και ο Αντιδήμαρχος Λάζαρος Λασκαρίδης.

Σχετικά με τον καλλιτέχνη

In-Formation

Ο ΙΝΟ, την ώρα των αποκαλυπτηρίων του έργου του στο σχολείο της Καλλιθέας, βρισκόταν στη Φινλανδία. Είναι ένας καλλιτέχνης, που έχει δημιουργήσει τοιχογραφίες σε όλο τον κόσμο (Βραζιλία, Φλόριντα, Μαϊάµι, Κύπρο, Πολωνία, Ισπανία, Ουκρανία), αλλά και τις τοιχογραφίες στην λεωφόρο Πειραιώς για την έκθεση Da Vinci καθώς επίσης το πρόσωπο στην πρόσοψη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Περισσότερα για τον καλλιτέχνη INO στην προσωπική του σελίδα: http://www.ino.net/

Μιχάλης Βουτσαδάκης

Σχόλια

1 thought on “In-Formation: Το γκράφιτι του ΙΝΟ σε σχολείο της Καλλιθέας (Photos)”

  1. Στελλινα Κιοσέ

    Συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστούμε κ. Βουτσαδάκη. Τα μηνύματα της τοιχογραφίας πολλά και ο καθένας μας ας τα αναζητήσει και ας τα αναδείξει. Αυτό είναι τέχνη… Υπέροχο άρθρο και ολοκληρωμένο…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top