31/07/2021

«Ιστορίες από τη μουσική πλευρά της ζωής», του Τάσου Βαφειάδη. Ένα βιβλίο που οι μουσικόφιλοι θα βρουν κάπου, μέσα, ένα κομμάτι τους και οι υπόλοιποι πολύ καλές πληροφορίες

μουσική πλευρά

Ο Τάσος Βαφειάδης επανήλθε, λίγο πριν τελειώσει η σημαδιακή χρονιά 2020, με το νέο του βιβλίο «Ιστορίες από τη μουσική πλευρά της ζωής» (Εκδόσεις Ζήτη) και αποδεικνύει ότι πρόκειται για έναν ακούραστο τύπο που λατρεύει τη μουσική, τους μουσικούς, τους μουσικόφιλους και την ιστορία.

Μέσα στις 104, ο ίδιος τις γράφει 102 και 2, ιστορίες του βιβλίου, ο Τάσος Βαφειάδης περιδιαβαίνει την ιστορία και τις κοινωνικές αλλαγές με γνώμονα τη μουσική, τους μουσικούς και τα κινήματα.

Με το ίδιο μεράκι που μας είχε εντυπωσιάσει στο πρώτο του βιβλίο «Οι κρυμμένες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια», ο συγγραφέας έχει καταφέρει να μας μεταφέρει πολύ πληροφορία που καμία ευκολία του κλικ στον υπολογιστή δεν μπορεί να αποδώσει.

Οι ιστορίες που με μαεστρία μας αφηγείται μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας, ξεκινούν από το 1893 και την πιο γνωστή μελωδία που έχουμε τραγουδήσει στα γενέθλια φίλων, παιδιών και τα δικά μας. Η περιπέτεια του «happy birthday to you», τα δικαιώματα και οι μηνύσεις  είναι το πρώτο καλωσόρισμα σε ένα βιβλίο που σε εκπλήσσει σε κάθε σελίδα του από τις πληροφορίες που παρέχει. Οι ιστορίες που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας ξεκινούν από εκείνο το μακρινό 1893 και μέσα από τις αφηγήσεις του για μουσικούς, άλμπουμ, μουσικά γεγονότα και κινήματα φτάνει έως τις μέρες μας.

Το βιβλίο καταφέρνει να μην είναι ένα σίκουελ του προηγούμενου αλλά μια αυτόνομη «εγκυκλοπαίδεια» που μας πάει σε πιο βαθιά μουσικά νερά μιλώντας για ένα σωρό πράγματα όπως τα πειρατικά ραδιόφωνα και γιατί ονομάστηκαν έτσι, μέχρι τον napster, συναυλίες «μαϊμού» και τον πρώτο σόουμαν.
(Ειδικά αυτό το κεφάλαιο με συγκίνησε ιδιαίτερα αφού είχα την ευκαιρία να τον δω για μια φορά στη ζωή μου σε μια συναυλία, όχι από τις μεγάλες αλλά τις μικρές, στο Ηράκλειο της Κρήτης ένα καλοκαίρι. Φυσικά δεν αποκαλύπτω ποιος είναι, να το ανακαλύψτε διαβάζοντας!!!)

Διαβάζοντας το βιβλίο του Τάσου Βαφειάδη, είναι σαν συμμετέχεις σε μια κουβέντα που στο τέλος της , τριακόσιες-τόσες σελίδες μετά, αισθάνεσαι καλά! Έχεις μοιραστεί πράγματα κι ας διαβάζεις απλώς. Ιδιαίτερα οι αρρωστάκηδες με τη μουσική και κάθε τρόπο κατανάλωσης και αφομοίωσής της νομίζω θα είναι ακόμη πιο ευχαριστημένοι και σίγουρα πιο γεμάτοι.

Για τη μουσικόφιλη κοινότητα το βιβλίο του Τάσου Βαφειάδη, «Ιστορίες από τη μουσική πλευρά της ζωής», είναι ένας χάρτης της ζωής μας και για το λόγο αυτό του αξίζουν πολλά «ευχαριστώ».

Παρά το γεγονός ότι ένιωσα και τα 52 μου χρόνια προσπαθώντας να διαβάσω χωρίς γυαλί πρεσβυωπίας τα μικρά στοιχεία του βιβλίου (και τα κατάφερνα στο δυνατό φως), η απόλαυση είναι μοναδική και μετά την πρώτη ανάγνωση πολύ συχνά ανοίγω μια τυχαία σελίδα, αναζητώ τη μουσική, τον καλλιτέχνη, ή την εποχή που περιγράφει, παίζω τη μουσική και παρασύρομαι σε αυτό που λόγω της καραντίνας μου έχει λείψει περισσότερο από κάθε τι: δυνατή μουσική και συναυλίες (μικρές, μεγάλες και πολύ μεγάλες).

Γιάννης Καφάτος

(Συνολικές Επισκέψεις 347, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 1929 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

2 Comments on «Ιστορίες από τη μουσική πλευρά της ζωής», του Τάσου Βαφειάδη. Ένα βιβλίο που οι μουσικόφιλοι θα βρουν κάπου, μέσα, ένα κομμάτι τους και οι υπόλοιποι πολύ καλές πληροφορίες

  1. Γιάννη, γράψε μας σε ποια έκδοση θα βρούμε το βιβλίο του Βαφειάδη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*