09/06/2023

Ήταν όλοι τους παιδιά μου – κριτική για την παράσταση


«Είμαστε όλοι βαμμένοι με αίμα».

Μπορούν τα συγκαλυμμένα μυστικά και τα ψέματα μιας οικογένειας να απειλήσουν το μέλλον της και να αποβούν καταστροφικά; Αρκεί η αγάπη για να επέλθει η συγχώρεση; Στο αντιπολεμικό αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» ένα τραγικό λάθος ενός βιομήχανου πατέρα, του Τζο Κέλλερ, οδηγεί στο θάνατο 21 ανθρώπους και διαλύει τις ζωές των αγαπημένων του για πάντα. 

Η σκηνοθετική πρόταση του Γιάννη Μόσχου, που υπογράφει και τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, είναι σαφέστατη: μια καθαρή ανάγνωση του εκπληκτικού κειμένου, την οποία στηρίζει   ένα σπουδαίο καστ ηθοποιών. Χωρίς πρόθεση εντυπωσιασμού και άστοχα φτιασιδώματα. Με εξαίρεση το σκηνοθετικό εύρημα με τους γείτονες που κάθονται ανάμεσα στους θεατές, στο πλαίσιο της τεχνικής του interactive theatre, διότι νομίζω πως δεν ταιριάζει με το κόνσεπτ του όλου εγχειρήματος και μάλλον αποσπά την προσοχή του κοινού και το αποπροσανατολίζει. 
Σύγχρονη και ουσιαστική η μετάφραση της Δάφνης Οικονόμου.
Η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε άμεσο διάλογο με τη σκηνική δράση και χωρίς καθόλου «διακοσμητικά» μοτίβα, επενδύει τις σιωπές, αναδεικνύει τους φόβους και αποδίδει ξεκάθαρα το αίσθημα κενότητας, ενοχής, απουσίας και αμηχανίας που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ηρώων.
Υψηλής αισθητικής και γούστου τα κοστούμια της Τίνας Τζόκα. Δεν μπορώ ωστόσο να πω το ίδιο για το άψυχο, βιομηχανικού τύπου σκηνικό της.
Η παράσταση όμως πάνω από όλα σε κερδίζει χάρη στους σπουδαίους ηθοποιούς της, μεγαλύτερης γενιάς αλλά και νεότερους, που συναντιούνται και αλληλεπιδρούν υπέροχα στη σκηνή του Θεάτρου Εμπορικόν και παίζουν πραγματικά μαζί, ακόμα και με τις σιωπές τους. Είναι ουσιαστικά παρόντες και με όλα τους τα μέσα σε συνεχή εγρήγορση. 
Πρωτεργάτης ο Δημήτρης Καταλειφός, ο οποίος υποδύεται υπέροχα τον Τζο Κέλλερ, με απίστευτη εσωτερική ροή, που όχι μόνο απογειώνει το συγκλονιστικό μονόλογο του ήρωα, αλλά κάνει ακόμα και τις καθημερινές στιγμές του να φαντάζουν απαράμιλλα γοητευτικές. Το δόσιμό του στον ήρωα του Μίλλερ ψυχή τε και σώματι καθιστά το συγκεκριμένο χαρακτήρα απίστευτα ρεαλιστικό και σου θυμίζει γιατί αγαπάς το θέατρο. 

Επίσης εξαιρετική στο ρόλο της συζύγου η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Αφοπλιστική στη λιτότητά της, μετατρέπεται σε μια…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*