30/11/2022

Ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο είναι πάντα δείγμα ελπίδας – Καλορίζικο το νέο «στέκι» της «Διόπτρας»

Ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο

Ένα βιβλιοπωλείο μπορεί να έχει σώσει τη ζωή κάποιου. (πού βρήκε εκεί το βιβλίο που έψαχνε με αγωνία, που γέμισε το μυαλό του, που γνώρισε κάποιον με τα ίδια γουστα…)

Ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο στη Σόλωνος, που τα τελευταία χρόνια μόνο απώλειες μετράει, είναι ακόμη πιο αισιοδόξο μήνυμα: Υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να κρατάνε ζωντανή την καρδιά της πόλης.

Καλορίζικο λοιπόν το νέο στέκι των εκδόσεων «Διόπτρα», στην οδό Σόλωνος 93-95.

Το νέο βιβλιοπωλείο ήταν αφορμή για να ανταλλάξουμε μια κουβέντα με τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο, Γενικό Διευθυντή των εκδόσεων, και το «Διόπτρα books and life», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του χώρου.

Η σκέψη που γυρόφερνε στο μυαλό μας εδώ και κάμποσο καιρό ήταν να φτιάχναμε κάτι λίγο ξεχωριστό από ένα βιβλιοπωλείο της ΔΙΟΠΤΡΑ. Κάτι που να μπορούσε ο αναγνώστης να αισθανθεί σαν το σπίτι του, να μπει μέσα και να νιώσει τη ζεστασιά του χώρου και των ανθρώπων του.

Η Σόλωνος είναι η γειτονιά των παιδικών μας εκδοτικών ονείρων: στους κάθετούς της, από κάτι μικρά στενάκια, ημιορόφους και ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη ξεπήδησε αυτός ο εκδοτικός που τώρα πια έχει πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα κι αγγίζει πολλούς αναγνώστες με τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει. Κι έτσι αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω και να επενδύσουμε παράλογα σε ένα μεγάλο χώρο για να τον κάνουμε το δικό μας σπίτι. Η Σόλωνος μας υποδέχτηκε σαν να ήξερε ότι θα γυρίσουμε μια μέρα σαν νικητές και εμείς φτιάξαμε κάτι που το χαιρόμαστε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι. Αλλά θα είμαστε εκεί για να φιλοξενήσουμε αρκετές εκδηλώσεις για το βιβλίο, λέσχες ανάγνωσης, σεμινάρια αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων σε έναν όμορφο χώρο στο πρώτο επίπεδο.

Κι έτσι το είπαμε  Διόπτρα Books & Life και ονειρευόμαστε να είναι ακριβώς αυτό: γεμάτο ζωή για το βιβλίο και γεμάτο βιβλία για τη ζωή.
Ψάχναμε πολλά χρόνια να βρούμε το κατάλληλο σημείο και εδώ και 6μήνες σχεδιάζουμε και υλοποιούμε κάτι το οποίο μας ενθουσιάζει και πιστεύω ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην εκδοτική δραστηριότητα. Δεν θα είναι απλά ένα βιβλιοπωλείο, θα είναι ένας χώρος όπου εμείς κι εσείς θα ζούμε αυτό το ταξίδι του βιβλίου που τόσο μας γοητεύει. Τα δρώμενα θα είναι πολλά εκεί, οι οδηγίες που είχαν οι αρχιτέκτονες ήταν ξεκάθαρες: θέλουμε να είναι σαν να πηγαίνει ο αναγνώστης σπίτι του να διαβάσει το αγαπημένο του βιβλίο.

Ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο

Info:

Οι εκδόσεις Διόπτρα ιδρύθηκαν το 1978 από τον Γιώργο και την Καλλισθένη Παπαδοπούλου με ένα όραμα: να βοηθήσουν τους αναγνώστες να ζήσουν πιο υγιείς, πιο χαρούμενες, πιο γεμάτες ζωές.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το εκδοτικό πρόγραμμα εμπλουτίστηκε και διαμορφώθηκε ώστε να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων και να απευθύνεται σε ακόμα περισσότερους αναγνώστες. Το αρχικό όραμα όμως δεν άλλαξε. Το 2005, τη διοίκηση της Διόπτρας ανέλαβε ο γιος τους Κωνσταντίνος και μαζί ανέλαβε την ευθύνη της εξέλιξής της χωρίς να χάσει τίποτε από τις βάσεις και τις πρωταρχικές αξίες της.
Σαράντα ένα χρόνια μετά, οι εκδόσεις Διόπτρα συνεχίζουν την πορεία τους με βιβλία που αφηγούνται και από μία μοναδική ιστορία, διεκδικώντας καθημερινά μια θέση στη ζωή μας.

Ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο

Πέρα από τους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, η Διόπτρα επενδύει τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό της όσο και στην τεχνολογία, παρέχοντας τα καλύτερα δυνατά εργαλεία για την αρμονική λειτουργία όλων των τμημάτων της και ένα πρόσφορο έδαφος για δημιουργικότητα και ανέλιξη. Από το 2010 η έδρα της βρίσκεται στο Περιστέρι, σε ένα ιδιόκτητο κτίριο, ενώ μέχρι πρότινος διατηρούσε βιβλιοπωλείο εντός της Στοάς του Βιβλίου.
Στις 13 Μαΐου 2019, οι εκδόσεις Διόπτρα πρόσθεσαν ακόμα ένα ορόσημο στην ιστορία τους με τη λειτουργία του νέου καταστήματος – ενός χώρου που θα φιλοξενεί τόσο τα βιβλία όσο και δράσεις που σχετίζονται με αυτά και όχι μόνο. Ο νέος χώρος ονομάζεται Διόπτρα Books & Life και βρίσκεται στην οδό Σόλωνος 93-95, στο κέντρο της Αθήνας (μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Ζωοδόχου Πηγής).
Η Διόπτρα επιστρέφει στην παλιά της γειτονιά, εκεί όπου πρωτοξεκίνησε –η πρώτη έδρα της εταιρείας ήταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 13, σε ένα γραφείο 15 τ.μ. που μοιράζονταν με τις εκδόσεις Ταμασός– και όπου είναι παραδοσιακά η γειτονιά των εκδοτών. Συμμετέχοντας στην τάση για την αναβίωση ενός συμβολικού σημείου της πόλης, η Διόπτρα επιδιώκει να αποτελέσει πόλο έλξης για ακόμα περισσότερους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

Ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο

Ο χώρος έχει σχεδιαστεί με βασικό γνώμονα να παρέχει πρόσβαση σε όλους και να αντικατοπτρίζει όλο το όραμα των εκδόσεων Διόπτρα: βιβλία που μας κάνουν καλύτερους και βελτιώνουν τη ζωή μας, δράσεις που προσφέρουν γνώση και ψυχαγωγία, εκδηλώσεις που μας φέρνουν πιο κοντά σε αγαπημένους συγγραφείς, προγράμματα που αποσκοπούν στην αγωγή και τη φαντασία των παιδιών. Ο καλαίσθητος χώρος του έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο που και οι δύο όροφοι μοιράζονται ισάξια ανάμεσα στα βιβλία και στις γωνιές ανάγνωσης, δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση της φιλοξενίας.

Ένα καινούργιο βιβλιοπωλείο


Το ισόγειο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να υπάρχει χώρος για πολλά βιβλία αλλά και καθιστικά που θα κάνουν ευχάριστη την παραμονή των αναγνωστών.
Στο δεύτερο επίπεδο έχει δημιουργηθεί ένας χώρος εκδηλώσεων που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 160 άτομα, αλλά υπάρχει η πρόβλεψη να πραγματοποιούνται και σεμινάρια, λέσχες ανάγνωσης, ακόμα και τάξεις διαλογισμού για να μην ξεχνάμε από πού ξεκίνησε και προς τα πού βαδίζει πάντοτε η Διόπτρα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο νέος χώρος ονομάζεται Books & Life.


mm
About Γιάννης Καφάτος 2029 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*