20/05/2022

Το καλό και το κακό – Μπορεί το θέατρο να μάθει στα παιδιά να το διαχωρίζουν;

Το καλό και το κακό

Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου συντελείται με διάφορους τρόπους, με διάφορα μέσα, ένα εκ των οποίων είναι αναμφίβολα και το θέατρο.

Ένας από τους βασικούς στόχους της κοινωνικοποίησης είναι η καλλιέργεια της ηθικότητας, δηλαδή της ικανότητας του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, το ηθικό από το ανήθικο, τόσο στη δική του συμπεριφορά όσο και στη συμπεριφορά των άλλων.
Πρακτικά το άτομο επιλέγει ποιους από τους κανόνες συμπεριφοράς που έχουν καθιερωθεί θα ενστερνιστεί και θα εφαρμόσει στην καθημερινότητά του, ακόμα και όταν δεν επίκειται τιμωρία, επειδή τους θεωρεί σωστούς και πιστεύει στη σπουδαιότητά τους και στην αναγκαιότητα της ύπαρξής τους για την εύρυθμη λειτουργία τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας. 
Μια θεατρική παράσταση δίνει το ερέθισμα για σκέψη και προβληματισμό και συνήθως προβάλλει τα χρηστά ήθη. Οι θεατές, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει το χαρακτήρα τους, μαθαίνουν την αξία της ηθικότητας και τις αρνητικές επιπτώσεις της φαυλότητας. Η θεατρική πράξη καθαυτή, όλα όσα διαδραματίζονται επί σκηνής, καθώς και η αλληλεπίδραση των ηρώων, σχετίζονται άμεσα με τις διαπροσωπικές σχέσεις …
 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της ψυχολόγου Χριστίνας Καγγέλη στο Τέχνες-Plus

(Συνολικές Επισκέψεις 387, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Texnes Plus 214 Articles
Το Texnes-plus προέκυψε από τη μεγάλη μας αγάπη, που αγγίζει τα όρια της μανίας, για το θέατρο. Είναι ένας ιστότοπος στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ιδωθούν όλες οι texnes μέσα από την οπτική του θεάτρου. Στόχος η πολύπλευρη και σφαιρική ενημέρωση του κοινού για όλα τα θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα και όχι μόνο…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*