κατάσταση

Η κατάσταση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας

Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου, με ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω και εντός μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η παραμονή μιας ακόμη επετείου που δυστυχώς δεν έχει την αίγλη που της αξίζει. Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας εξαντλείται σε δηλώσεις, μια σεμνή μάζωξη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στο Προεδρικό μέγαρο, που καλώς γίνεται, και τέλος. Εμείς, ο λαός που ζει σ αυτή τη Δημοκρατία δεν συμμετέχουμε στη γιορτή.

Το γεγονός ότι η μέρα αυτή δεν «γιορτάζεται» πιο πανηγυρικά μπορεί να είναι απότοκο της εποχής των παχέων αγελάδων που όλοι τιμούσαν εκτός των πόλεων τα μπάνια του λαού. Μπορεί και όχι, και απλώς «έτυχε».

Η μέρα που η Δημοκρατία επέστρεψε στην Ελλάδα, που τη γέννησε, είναι μια καλή αφορμή για σκέψεις.

Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας έγινε, και από το 1974 μέχρι σήμερα η κατάσταση της Δημοκρατίας μας έχει περάσει πολλά κύματα με πιο ζοφερή στιγμή την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Η κατάσταση της Δημοκρατίας μας δεν είναι τόσο χάλια όσο συνηθίζουν κάποιοι να φωνάζουν.

Τουλάχιστον κάποια προσχήματα τηρούνται, όλα τα χρόνια που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά την …αποκατάστασή της.

Γι’ αυτό διαφωνώ με δηλώσεις και συνθήματα τύπου «χούντα» ο ένας, «χούντα» ο άλλος κλπ.

Η Δημοκρατία είναι ένα ακριβό πολίτευμα και για να υπάρχει οφείλουμε εμείς πρώτοι, οι πολίτες, να τη διαφυλάττουμε, να τη σεβόμαστε – ακόμη και με τις διαφωνίες που μπορεί να έχει ο καθένας για επιμέρους ζητήματα.

Η Δημοκρατία μπορεί για κάποιους να είναι σαν ξεχειλωμένο πανωφόρι όμως ως «πανωφόρι» μπορεί να προσφέρει μια ασφάλεια στον πολίτη, στον κάθε πολίτη και να εγγυάται ότι υπάρχουν τα ελάχιστα που συντελούν σε μια ισότητα.

Οκ, μάθαμε καλά στα χρόνια της κρίσης ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» όμως η Δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο ελάχιστο που μπορεί να προφυλάξει τον καθένα μας από τους εχθρούς της.

Πολύ γκρίνια θα μπορούσα να αρθρώσω μαζί με τους περισσότερους αναγνώστες για «λεπτομέρειες» που κάνουν να χωλαίνει η Δημοκρατία. Το θέμα όμως δεν είναι πάντα να γκρινιάζουμε αλλά να μπορούμε να ευχαριστηθούμε αυτό που έχουμε, να το τιμούμε και να το βελτιώνουμε.

Πρέπει να μείνουν λίγο πίσω πια εκείνα που μας διχάζουν και να βρούμε ένα τρόπο να δουλεύουμε με κέφι και πείσμα για όσα μας ενώνουν. Θα ήταν μια σπουδαία αλλαγή, θα «άφηνε» χωρίς «δουλειά» πολλούς φωνασκούντες – κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –  αλλά θα ήταν μια καλύτερη στιγμή που θα κρατούσε πολύ για όλους μας.

Η ηγεσία της χώρας θα βρεθεί το βράδυ της Παρασκευής, 24 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο για να τιμήσουν αυτή τη Δημοκρατία που τους καθιστά ηγεσία και εμάς που τους επιλέγουμε.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια, ειδικά τώρα που υπάρχει και μια πραγματική εχθρική απειλή, να σταθούμε όλοι μαζί στην ίδια πλευρά του δρόμου. Σίγουρα η κατάσταση της αποκατεστημένης Δημοκρατίας μας θα γίνει καλύτερη. Από όλους μας για όλους μας.

Ναι, θα το πω: Ζήτω η Ελληνική Δημοκρατία! Χρόνια της πολλά! Χρόνια της καλύτερα. Την έχουμε ανάγκη και μας έχει ανάγκη!

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top