03/10/2022

«Κατίνα Μπέλο», το μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου για κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται στα «θηρία»

Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο

Κατίνα Μπέλο

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος είναι από τους συγγραφείς που κάθε βιβλίο του καταφέρνει να μεταφέρει στους αναγνώστες μια τρεμούλα. Συνταράσσει με τις ιστορίες που στήνει γύρω από «ιστορικά» πρόσωπα και τον τρόπο που οδηγεί τους ήρωές του μέσα από δαιδαλώδη ιστορικά μονοπάτια.

Έτσι και στην «Κατίνα Μπέλο» (Εκδόσεις Τόπος) ο Θανάσης Σκρουμπέλος βρίσκει έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να παρουσιάσει την ιστορία της Σιμόνης, της εβραιοπούλας που έφυγε από τον Κόλωνο και βρέθηκε στη Βαρκελώνει να πολεμάει φασίστες στον Ισπανικό Εμφύλιο και μετά στο Άουσβιτς και μετά πάλι στον Κολωνό και τις χουντικές διώξεις ως «μαρκαρισμένη», ως αριστερή.

Μακάρι να υπάρξουν καθηγητές, δάσκαλοι, που θα βρουν τον τρόπο να διαβάσουν οι νεότεροι και αυτό και τα άλλα βιβλία του Θανάση Σκρουμπέλου. Περιγράφει στιγμές, θραύσματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας που διαφορετικά δεν θα έφταναν σε όποια ή όποιον δεν είναι φανατικός αναγνώστης και ερευνητής της ιστορίας μας.

Ο Σκρουμπέλος έχει το χάρισμα να αφηγείται με ρυθμό, με ένταση, με ποιητική διάθεση, και με ρεαλιστική γλώσσα. Γράφει χωρίς ενοχές ύφους και έτσι κάθε χαρακτήρας στα βιβλία του ζει μπροστά σου καθώς ρουφάς κάθε σελίδα του βιβλίου του.

Οι περιγραφές του Ισπανικού Εμφυλίου, των πειραμάτων ευγονικής των ναζί , η ζωή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης – ειδικά εκεί οι περιγραφές αγγίζουν την αρτιότητα του Καμπανέλλη στο Μαουτχάουζεν, πάντα με το προσωπικό στιλ του Θανάση Σκρουμπέλου – ο εμφύλιος, ο αντιδικτατορικός αγώνας, μεταφέρονται στους αναγνώστες με σεβασμό, με αναφορές σε πηγές, και με το βλέμμα του παρατηρητή που βλέπει την ήττα, δεν την αντέχει και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να μην ξεχάσει τις αρχές του.

Ο αγαπημένος του Κολωνός και οι γειτονιές που ίσως κάποιοι, τις  λένε «λούμπεν» κέντρο της Αθήνας είναι «χαρακτήρες»  και σ’ αυτό το βιβλίο του.

Κι ενώ παίρνεις στα χέρια σου ένα βιβλίο που έχει για τίτλο ένα γυναικείο όνομα, ένα νοητό πρώτο μέρος είναι η προσωπική κινηματογραφική αφήγηση του γιου της Κατίνας Μπέλο, του Ζάκο που μεγαλώνει χωρίς πατέρα και παρατηρεί τις ψυχολογικές μεταπτώσεις μιας φαινομενικά σκληρής γυναίκας που κρύβει πολλά μυστικά. Μέχρι τη στιγμή που η Κατίνα, η Σιμόνη – που άλλαξε το όνομά της γιατί ήταν καταζητούμενη λόγω της δράσης της – ανοίγει τα χαρτιά της.
Ο γιος γνωρίζει ποια είναι η μάνα του. Ο γιος βιώνει τις συνεχιζόμενες διώξεις της αριστερής μάνας του Ο γιος με έναν δικό του τρόπο, όταν περνώντας τα χρόνια και η Χούντα συνεχίζει να βασανίζει τους μονίμως βασανισμένους στην κερκίδα των χαμένων της ιστορίας κάνει τα δικά του στιβαρά βήματα.

Υπάρχει φυσικά και η αγάπη, αυτή που ανθίζει στη γειτονιά και περνάει τις δοκιμασίες της άγριας ενηλικίωσης σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που μεταλλάσσεται και μάλιστα άγρια. Κι εδώ ο συγγραφέας καταφέρνει να φτιάξει τους δευτερεύοντες ρόλους/χαρακτήρες με μαεστρία.

Χαίρομαι όταν διαβάζω ένα βιβλίο που μου προκαλεί πολλές και έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Η «Κατίνα Μπέλο» του Θανάση Σκρουμπέλου είναι σίγουρα ένα από αυτά.  

Γιάννης Καφάτος

(Συνολικές Επισκέψεις 185, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Γιάννης Καφάτος 2001 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*