24/10/2021

Κλονίστηκε ο Μητσοτάκης

Γράφει ο Χάρης Φιλιππάκης

Κλονίστηκε

Βλέποντας τις ιαχές νίκης, μετά το επεισόδιο Μπογδάνου-Δένδια στην βουλή, όσων έχουν βάλει σκοπό της ζωή τους να ρίξουν τον «τύραννο», μου γίνεται ακόμα πιο ευδιάκριτο το γιατί ο «τύραννος» θα αργήσει πολύ να πέσει. Στην ΝΔ κατανοούν καλά, πολύ καλά πως χωρίς Μητσοτάκη στην προεδρία δεν υπάρχει ακλόνητο κυβερνητικό μέλλον. Το ξέρουν από ακροδεξιοί μέχρι κεντρώοι δικαιωματιστές.

Για να αποδείξει ο Δένδιας ότι έχει την ικανότητα να φέρει 40%, πρέπει να γράψει πολλά χιλιόμετρα ακόμα στο κέντρο, πέρα από τις παροδικές εξάρσεις δημοκρατισμού και ενότητας που δεν πείθουν και τους πάντες. Η ΝΔ δεν είναι ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ευρύτερη αριστερά, πλην ΚΚΕ. Αυτό που θέλει είναι η εξουσία, όποιος την φέρνει στα ταμεία καλοδεχούμενος ακόμα κι αν δεν είναι της «αντρίκιας σχολής» αλλά πιο κολεγιόπαιδο.

Η δεξιά δεν αντιπολιτεύεται τον εαυτό της όσο έχει την εξουσία, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έκανε ο Μπογδάνος δεν ήταν εσωτερική αντιπολίτευση, ήταν απλώς άλλη μια ακροδεξιά «υπενθύμιση» ή μια έξαρση εθνικοφροσύνης της στιγμής. Άλλωστε δεν φημίζεται για την εγκράτεια του. Γνωρίζει πως αν θέλει να είναι και μελλοντικά βουλευτής, θα πρέπει να επιστρέψει στο μεγάλο «μαντρί» κι αν δεν το κατανοεί κακό δικό του.

Τα μικρά μαντριά δεν στάθηκαν για πολύ όρθια. Όλοι κάποια στιγμή επέστρεψαν αφού πρώτα προσπάθησαν να στήσουν «θυγατρικές». Όλες πτώχευσαν. Η μόνη επιτυχημένη σε διάρκεια ήταν αυτή που ιδρύθηκε από τον Καρατζαφέρη κι αυτή πτώχευσε όταν έπαψε να έχει λόγο ύπαρξης μετά τα σαρωτικά μνημόνια που κλείσανε σπίτια.

Μέχρι στιγμής ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως ξέρει να διατηρεί τις βασικές ισορροπίες μέσα στο πολυσύνθετο και απαιτητικό κόμμα του. Μέχρι στιγμής τους έχει όλους ευχαριστημένους. Από κεντρώους που αγαπούν την μετριασμένη «ισότητα» και την αδιαπραγμάτευτη «πρόοδο» μέχρι δεξιούς και ακροδεξιούς που βλέπουν το κράτος αποκλειστικά σαν εργαλείο προσωπικής ανέλιξης ή εργαλείο σύγχρονου Μακαρθισμού. Όσο συνεχίζει να το κάνει σε συνδυασμό με 40αρια, όσο συνεχίζει να φέρνει το βαρυσήμαντο κέντρο στην δεξιά παράταξη, οι της «αντρίκιας σχολής» θα είναι γαλήνιοι και χορτάτοι κυρίως.

Μια καλή ερώτηση είναι: «Τι θέλει το κέντρο»

Το κέντρο και δη οι νέοι θέλουν ευκαιρίες κατ’ εμέ. Ευκαιρίες ανέλιξης που να ανταμείβουν τα πλούσια βιογραφικά, που μας έχουν κατακλίσει. Δεν θέλει μια θέση στο δημόσιο απλά. Θέλει αριστεία. Τα περί ισότητας, αλληλεγγύης κλπ, τα ικανοποιεί μια γυναίκα πρόεδρος της δημοκρατίας σε θεσμική θέση συμβολικού χαρακτήρα, ένας υφυπουργός από την ΛΟΑΚΤΙ κοινότητα και ένα πρώην αδέσποτο στο μέγαρο Μαξίμου. Ως εκεί. Για να κοιμόμαστε ήσυχοι το βραδύ με την συνείδηση μας, ότι τα χούμε καλά καμωμένα όλα και είμαστε και προοδευτικοί, μέχρι φυσικά να θιχτούν ευαίσθητα προσωπικά συμφέροντα. Παρά τα πτυχία και την εξειδίκευση ο μικροαστισμός δεν φεύγει εύκολα. Πώς να φύγει αν δεν έρθεις σε επαφή με κλασικά πολιτικά κείμενα.  

Για ένα αδέσποτο, μια γυναίκα σε θεσμική θέση που ουσιαστικά δεν παίρνει αποφάσεις και ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ, κομμάτια να γίνει αν είναι να διαχειριζόμαστε το κράτος και να μην πέσει στα χέρια των «κατσαπλιάδων», που πήγανε να ανατρέψουνε ισορροπίες δεκαετιών και θέλανε να μας κάνουνε Κούβα. Σ’ αυτά συμφωνούν πλείστοι όσοι κεντρώοι «προοδευτικοί».  

Αν ο Δένδιας θέλει το στέμμα, πρέπει να αποδείξει πως όλα αυτά μπορεί να τα ισορροπήσει καλύτερα απ’ τον Μητσοτάκη και να φέρει και 40αρια. Καλή του τύχη. Εφόσον φυσικά το έχει σκοπό ο άνθρωπος. Το ότι βρίσκεται ακόμα στην θέση του λέει πολλά και για τις προθέσεις του ίδιου αλλά και του πρωθυπουργού. Θα μου πείτε, γίνεται να τον αποπέμψει με τέτοια δημοφιλία που έχει. Όλα γίνονται θα πω εγώ. Και ο Κοτζιάς ήταν δημοφιλής αλλά όταν έπρεπε…           

Χάρης Φιλιππάκης

(Συνολικές Επισκέψεις 74, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Χάρης Φιλιππάκης 73 Articles
Ο Χάρης Φιλιππάκης συχνά αυτοαποκαλείται ιστορικός. Έχει αποφοιτήσει από κάποιο τμήμα ιστορίας και αρχαιολογίας. Συνήθως μιλάει για ιστορία και πιο συγκεκριμένα για το Βυζάντιο και την αρχαία Ρώμη. Προσπαθεί βέβαια να μην κάνει διακρίσεις.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*