29/03/2024

«Κοχύλι στην άμμο» του Ηλία Κωνσταντίνου

Κοχύλι στην Άμμο
Το Κοχύλι στην Άμμο, βιβλίο και cd κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άπαρσις

Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω για το «Κοχύλι στην Άμμο» αφορά στη φόρμα της ανάγνωσης.

Το διάβασα στον υπολογιστή μου τις προηγούμενες εβδομάδες κι αυτό από μόνο του είναι ένα επίτευγμα για έναν 50αρη αναγνώστη, φανατικό αναγνώστη.
Μου στέρησε τη δυνατότητα να σας μιλήσω για την αίσθηση που σου δίνει το βιβλίο όταν το ξεφυλλίζεις.
Ωστόσο η δεύτερη και η τρίτη ανάγνωση του κάνοντας browsing στην οθόνη του υπολογιστή μου έγινε πολύ εύκολα και ναι, το Κοχύλι του Ηλία με μύησε στο νέο τρόπο ανάγνωσης. Διάβαζα τα κείμενα, έβλεπα τις ζωγραφιές, και σε ένα άλλο tab του υπολογιστή άκουσα τα τραγούδια.
Το έργο του Ηλία Κωνσταντίνου είναι κάτι πέρα από τον υλικό φορέα που φτάνει στον αναγνώστη – ακροατή.

Τώρα που το κρατάω στα χέρια μου βλέπω αυτή την ολότητα. Τρεις μορφές τέχνης μαζί. Μια συνεργασία τριών καλλιτεχνών (Ηλίας Κωνσταντίνου, Πέτρος Συνοδινός, Ευγενία Συνοδινού) με κοινό στόχο, σε μια εποχή που η αυτοαναφορικότητα είναι κυρίαρχη σε όλες τις μορφές της καθημερινής μας ζωής.

Επειδή όμως «εν αρχή ην ο λόγος» επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για το κείμενο. Και θα μιλήσω όχι ως ειδικός – που δεν είμαι – αλλά ως παθιασμένος αναγνώστης και δημοσιογράφος που αφουγκράζομαι και γράφω για ό,τι διαβάζω, βλέπω, αισθάνομαι.

Το βιβλίο «Κοχύλι στην άμμο» είναι ένας σπαραγμός του ποιητή για τον έρωτα, την απώλεια, την μετάνοια.
Ο Ηλίας Κωνσταντίνου έχει επιλέξει μια φόρμα που γνωρίζει, την ποιητική. Ακόμη και στα πεζογραφικά κομμάτια του βιβλίου γράφει ως ποιητής. Αυτό κάνει την ανάγνωση των μονολόγων/ημερολογίων  του ήρωα απολαυστική.
Καταφέρνει να μας βάλει στον κόσμο του ήρωά του και να δημιουργήσει οικείες εικόνες και γνώριμη ατμόσφαιρα.

Είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα τα τερτίπια του έρωτα, του πάθους, της ακμής και της παρακμής μιας σχέσης, τα λάθη, όλα, είναι γνωστά και μπροστά σου. Μπορείς να ταυτιστείς είτε με τον ήρωα είτε με τον έρωτά του.
Το κοχύλι στην άμμο είναι σαν μια κουβέντα που πιάνεις σε μια μπάρα της πόλης. Εκεί, όσοι δεν ασχολούνται με το κινητό τους, συνοδεία μουσικής και αλκοόλ μπορούν να μιλήσουν, αν βρουν ακροατή. Και μιλώντας ανοίγονται και λένε πολλά. Ακόμη και στις περιπτώσεις που θέλουν να πουν τον πόνο τους εξιδανικεύοντας λίγο την δική τους πλευρά της ιστορίας έχουν κάνει μια μεγάλη υπέρβαση. Μιλάνε. Στην πραγματικότητα ζητάνε βοήθεια.

Αυτή είναι η ουσία του βιβλίου που κρατάω στα χέρια μου.

Στο διήγημα Touch Screen ο Νίκος μας περιγράφει τι του είπε η αγαπημένη του μετά από έναν καυγά που ξεκίνησε από νουθεσίες του:

Μην νευριάζεις … σε ακούω, να το ξέρεις
Συγγνώμη που σου φώναξα, λέει ο Νίκος και ακολουθεί μια απάντηση που είναι συνταρακτική για κάθε σχέση που επιλέγουμε να έχουμε. Είτε φιλική είτε ως εραστές.

Σ’ αγαπάω, να μου μιλάς
(Δε μιλάμε πια, επικοινωνούμε με διάφορες μορφές και τρόπους αλλά αυτό το «να τα πούμε» κάπου χάνεται)

 Ο ήρωας του Ηλία Κωνσταντίνου παραμένει ρομαντικός σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Λέει με προσωπικό σπαραγμό: «Δεν ξέρω πότε γεννήθηκα, πότε αναγεννήθηκα, πότε με έθαψα, πότε με ανέστησα. Τι σημασία έχουν οι ημερομηνίες»

Το ηλικιακό χάσμα μεταξύ δύο εραστών είναι κάτι περισσότερο από τις «ημερομηνίες». Είναι η διάθεση των εραστών να γεμίσουν το κενό των αριθμών με την ουσία του εαυτού τους. Ο ένας για τον άλλον.

Ο Κωνσταντίνου αγαπάει πολύ τον Νίκο, τον ήρωά του και γι’ αυτό του επιφυλάσσει μια κάθαρση στο τέλος του έργου του. Δε θα πω happy end και δε θα κάνω σπόιλερ!
Ας πούμε ότι του δίνει μια ευκαιρία.
Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου είναι, κατά τη γνώμη μου, μια ωδή στη σιωπή.

Γιατί ναι μεν οι εραστές, οι φίλοι, όλοι πρέπει να μάθουμε να μιλάμε σε όποιον επιλέγουμε να είμαστε μαζί αλλά η αγάπη, ο έρωτας, έχει κι έναν ακόμη ήχο εκτός από το γέλιο, το λαχάνιασμα, τα δάκρυα. Ο ήχος του έρωτα και της αγάπης μπορεί κάποτε να είναι και η σιωπή.
Άλλωστε και τα μουσικά αριστουργήματα από τις παύσεις τους λαμπρύνονται.

Αξίζει λοιπόν να πάρετε στα χέρια σας αυτό το σύνθετο εκδοτικό δημιούργημα. Διήγημα, ποίημα, τραγούδι, ζωγραφική Μαζί.
Το «Κοχύλι στην άμμο» είναι προφανές ότι μιλάει σε όλους. Απλώς όπως συμβαίνει με τα κοχύλια που βάζεις στ’ αυτί σου, ακούς την ιστορία που θες!

Το κείμενο, που διαβάσατε, είχα τη χαρά να απευθύνω στο κοινό της παρουσίασης του βιβλίου του Ηλία Κωνσταντίνου, μετά από πρόσκληση των Εκδόσεων Άπαρσις.

Κοχύλι στην άμμο
Μια ωραία βραδιά παρέα με τον Ηλία Κωνσταντίνου και το «Κοχύλι στην Άμμο»

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2242 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*