19/05/2024

«Κόκκινη Μαδρίτη» της Carmen Mola! Βιβλιοκριτική από τον Γιάννη Καφάτο


Η «Κόκκινη Μαδρίτη» (Εκδόσεις Κλειδάριθμός) είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που θυμίζει CSI και Criminal Minds στα καλύτερα τους επεισόδια.

Η αινιγματική συγγραφέας, Carmen Mola, έχει φτιάξει ένα άγριο περιβάλλον σε μια πολύχρωμη και πολύβουη Μαδρίτη με καταιγιστική δράση και αληθινούς χαρακτήρες που σε κερδίζουν.
Πυκνογραμμένο και συγχρόνως λιτό. Είναι από τα βιβλία που δεν συναντάς περιττές περιγραφές απλώς για να αυξηθούν οι σελίδες.

Αστυνομική πλοκή με ένταση και αναπάντεχες ανατροπές, κοινωνική ματιά χωρίς ίχνη διδακτισμού, και οι έντονες εικόνες που δημιουργούνται κατά την ανάγνωση κάνουν το βιβλίο της Mola ένα αξιοζήλευτο αστυνομικό. Η βιαιότητα και η ωμή δράση και γλώσσα το απομακρύνουν από το κλασικό νουάρ, όμως η συγγραφέας καταφέρνει να χρησιμοποιήσει τις αρετές της κλασικής αυτής φόρμας για να τις αποδομήσει φτιάχνοντας ένα πολύ προσωπικό, και για τα δικά μου γούστα, εξαιρετικό στιλ αστυνομικού θρίλερ!
Η μετάφραση της Αγγελικής Βασιλάκου βοηθάει σε μια απολαυστική ροή και στην απόδοσης της σωστής ατμόσφαιρας σε κάθε γραμμή και σε κάθε σελίδα του βιβλίου.

Η αποτρόπαια δολοφονία της Σουζάνας, της όμορφης τσιγγάνας, που γίνεται με τον ίδιο φριχτό τρόπο που είχε δολοφονηθεί πριν από χρόνια και η αδελφή της λίγες μέρες πριν από το γάμο τους είναι η αρχή μιας περιπέτειας που θα φέρει αντιμέτωπους με τους δαίμονές τους τόσο την Έλενα, την επικεφαλής ντετέκτιβ, όσο και τους άλλους χαρακτήρες του βιβλίου, που δεν είναι και λίγοι.
Η Mola όμως, παράλληλα με την κυρία ιστορία μας δίνει ψηφίδες και από ένα άλλο «έργο» που όσο παίζεται «σκοτώνει» καθημερινά κάποιον από τους ήρωες του βιβλίου.
Και φυσικά η αινιγματική συγγραφέας καταφέρνει στην τελευταία σελίδα της «Κόκκινης Μαδρίτης» να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η θα επιστρέψει. Και προφανώς δεν έχω σκοπό να πω τίποτα περισσότερο για την υπόθεση!

Δύο φορές χαρακτήρισα τη συγγραφέα «αινιγματική». Κι αυτό δεν έγινε τυχαία, αφού στην Ισπανία πολύς λόγος γίνεται και πολλές σελίδες γράφονται για την ταυτότητα της. Είναι γυναίκα, είναι άντρας, είναι μία / ένας ή δύο οι συγγραφείς που έστησαν όλο αυτό το τρομακτικό σύμπαν στο οποίο δρουν οι ήρωες του βιβλίου;
Τελικά δεν έχει καμία σημασία για τον αναγνώστη, ούτε και για την αστυνομική λογοτεχνία αφού το βιβλίο όποιου ανθρώπου βρίσκεται πίσω από το όνομα Carmen Mola έχει βάλει την Ισπανία για τα καλά στην κορυφή των χωρών που βγάζουν αστυνομικά μπεστ σέλερ. (αν υποθέσουμε ότι ο όρος ευπώλητα επηρεάζει αναγνώστες!)
Το βιβλίο μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες πριν καν κυκλοφορήσει στην Ισπανία ενώ τα τηλεοπτικά του δικαιώματα έχουν αγοραστεί από το κανάλι Diagonal TV. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ιταλία.

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμός με ενημέρωσαν ότι σύντομα έρχεται η δεύτερη ιστορία της Carmen Mola και της Έλενας, της αστυνομικού που όταν φρικάρει τη βρίσκει πίνοντας σφηνάκια γκράπας, τραγουδώντας καραόκε και κάνοντας καμάκι για one night stand με ωραίους άντρες που διαθέτουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2274 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*