13/04/2021

Κουμκουάτ, εκεί όπου ρίζωσε η αγάπη της Πηνελόπης Κουρτζή- Βιβλιοπαρουσίαση

Κουμκουάτ

Μία γυναίκα γεννημένη το 1902 στην Άρτα αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ζωή της. Περιγράφει έτσι χρονικά, από τη στιγμή που της είναι δυνατό να θυμάται τις εικόνες και τις εντυπώσεις που αυτές τις δημιουργούν. Μαζί τους θα ανασύρει και τη ζωή που ξεδιπλώνεται γύρω της, στο οικογενειακό της περιβάλλον πρώτα και ύστερα ευρύτερα στην πόλη της. Εν τέλει όμως εξιστορεί σχετικά με τα δρώμενα και τα πρόσωπα μιας ολόκληρης εποχής που οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν με την δική της πορεία.

Στην παιδική της ηλικία η ηρωίδα δέχεται την ευεργετική επίδραση κάποιων τοπικών θρύλων που ακούει και συνδέονται μάλιστα με το κουμκουάτ, το δέντρο που υπάρχει στον κήπο του σπιτιού τους. Από νωρίς στο βίο της θα αγαπήσει τα φύλλα την σκιά και τους καρπούς του, θα γίνουν όλα το σταθερό σημείο αναφοράς της μαζί με την αγαθή καρδιά που διαθέτει και την ορίζει ως οδηγό των αποφάσεων και των πράξεων της.

Παρακολουθούμε όσα φυσικά θα ορίσουν τη διάπλαση του χαρακτήρα της καθώς θα υιοθετεί μια θετική και πρόσχαρη στάση απέναντι στα δρώμενα. Τα στοιχεία αυτά συνυπάρχουν, με ένα ρομαντισμό που διανθίζει το μυθιστόρημα και προσθέτει οξύτητα στο ύφος που εμποτίζει τις σκηνές του. Σκηνές στις οποίες, έχει χαριστεί με τον τρόπο αυτό, ένα λογοτεχνικό εύρος άξιο να κάνει τον αναγνώστη να θέλει να επανέλθει, σε αυτές.

“Καθόμουν και τον κοίταζα και παρόλο που θα τον παντρευόμουν την επόμενη ημέρα, δε με έβγαζαν τα πόδια μου να τον πλησιάσω, σαν να ήμουν παρείσακτη σε μια δική του στιγμή. Ο Χαρίλαος, που όλα τα καταλάβαινε, με πλησίασε κοιτάζοντάς με στα μάτια. Έσκυψε στα πόδια μου πατώντας με τα γόνατα στα χώματα των τάφων και στα λουλούδια, γύρισε το κεφάλι του προς τα πάνω και κάρφωσε τα μάτια του στο πρόσωπο μου”. (Σελίδα 86)

Οι χαρακτήρες του έργου, σηματοδοτούν έννοιες όπως ο έρωτας( σε αρκετές και σημαντικές εκφάνσεις του) η φιλία που εκφράζεται κυρίως στο πρόσωπο της Παρέσας ( που αποτελεί ένα κεντρικό και ιδιαίτερο θέμα της ιστορίας) και που φτάνει ως πρόσφυγας από την Σμύρνη, με πρώτο της μέλημα να θάψει τα οστά του άνδρα της, που φέρει μαζί της.
Όλα τα γεγονότα θα προχωρήσουν μαζί τους. Οι οικογενειακές σχέσεις διαμορφώνονται συνεχώς μέσα από νέα δεδομένα καθώς η αφηγήτρια από κόρη γίνεται σύζυγος και μητέρα η κοινωνία της πόλης αλλάζει ή εξελίσσεται, ο πόλεμος έρχεται να χαράξει την φρίκη στις ζωές τους μέχρι και αυτός να περάσει χωρίς όμως να τους αλλοιώσει ψυχικά.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα πάντα είναι τοποθετημένα με μια ακρίβεια αναπαράστασης. Αντικείμενα, έπιπλα, κτίσματα,συνταγές μαγειρικής, μουσικά ακούσματα, ήθη και έθιμα, αλλά κυρίως ατμόσφαιρες και τρόποι της εποχής του τόπου και των ανθρώπων. Αυτή η τάξη των πραγμάτων δεν αφαιρεί τίποτα από την ουσία των γεγονότων, αντιθέτως κάνει την ανάγνωση τους πιο ρεαλιστική και αφήνει κάτι από την σπίθα των πεπραγμένων, πραγματικά να μας αγγίξει ώστε να νοιώσουμε μια εγγύτητα σχετικά με τις αφηγούμενες στιγμές και καταστάσεις.

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι αναγνώστες μπορεί να βρουν δικά τους σημεία αναφοράς που θα τους ενθαρρύνουν στην πορία του βιβλίου. Με την καλλιέπεια του λόγου να καλύπτει την γραφή και με τον τρόπο δομής των χαρακτήρων, προσωπικά, πολλά σημεία του, με ταξίδεψαν σε αγαπημένα μονοπάτια της νεοελληνικής λογοτεχνίας, μέχρι τους συγγραφείς Αθηναϊκών μυθιστορημάτων των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Στα έργα τους και στην εποχή τους αλλά κυρίως στο αίσθημα που αποπνέουν τα κείμενα τους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ, 2016, σελίδες 348

Ανδρέας Χατζηνικολάου

Ο Ανδρέας Χατζηνικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι συγγραφέας. Έχει πίστη στην αγνότητα του Αττικού ουρανού και είναι λάτρης του πάλαι ποτέ Αθηναϊκού ρομαντισμού. Γράφει και για κάποια από τα βιβλία που διάβασε, του άρεσαν και θέλει να μιλάει σε σχέση με αυτά.

(Συνολικές Επισκέψεις 103, 1 επισκέψεις σήμερα)
Suzanne Vega: Στη ζωή σου πρέπει να ψάχνεις το επόμενο κεφάλαιο
Ο Ακορντεονίστας, ένα μωρό και μια διαδρομή

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*