31/01/2023

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς τους;

kouramiedes-melomakarona-viewtag
kouramiedes-melomakarona-viewtag


Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;

Όπως λέμε Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός; Πίτσα ή πιτόγυρα; Πατάτες ή μακαρόνια; Χατζιδάκις ή Θεοδωράκης; Mega ή ΑΝΤ1; Mercedes ή BMW; Marlboro ή Camel;

Αιώνιοι αντίπαλοι ή απλά τα αντίθετα που δεν θα εξηγήσουμε ποτέ! Διότι είναι σίγουρο, για παράδειγμα, ότι το αντίθετο από το λεμόνι είναι το πορτοκάλι; Γιατί να μην είναι το μανταρίνι;

 

Κάπως έτσι, παραδοσιακά, ο κουραμπιές είναι το αντίθετο από το μελομακάρονο! Και τούμπαλιν!

Πάντως, για να μην είμαστε άδικοι και τα δυο έχουν τη γοητεία τους και το σπαρταριστό τους άρωμα! Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και το εορταστικό κλίμα στο οποίο μπαίνεις με το που αντικρίζεις τούτα τα θαύματα της ζαχαροπλαστικής!

 

Φυσικά ο καθένας ζει το εορταστικό κλίμα όπως γουστάρει και για όσο γουστάρει. Όμως, και να με σχωρνάτε που ομιλώ την επιστημονικήν, αν δεν φας μια λαμαρίνα τουρλού τουρλού από δαύτα πώς θα ισιώσεις από την παρακμή που μας δέρνει ολούθε; Είναι κατά κάποιο τρόπο η απαγορευμένη ουσία που ευτυχώς πωλείται ελεύθερα και σε ισχυρές δόσεις!

 

Κι όσο για εμάς που διαθέτουμε έναν φούρνο και ένα ζαχαροπλαστείο έξω από το μπαλκόνι μας; Εκεί να δείτε κάθε πρωί κωμωδία!

Εγώ κρέμομαι στα κάγκελα και ο κόσμος νομίζει ότι είμαι έτοιμος να πέσω από τον τέταρτο όροφο! Ο σκιουράκος μου αρχίζει και δαγκώνει τα κάγκελα του κλουβιού του! Μέχρι που κάποια στιγμή κατεβαίνω τρέχοντας στον ναό της γεύσης για να προλάβω την υπογλυκαιμία!

Αρπάζω τη λαμαρίνα με το γνωστό χαρμάνι κουραμπιέ και μελομακάρονου, οριακά πληρώνω και φεύγω σαν κυνηγημένος για τα άνω διαμερίσματα! Απιθώνω την πραμάτεια μου στο τραπέζι, τραβάω μια βαθιά ανάσα πάνω από τα πολυπόθητα και αρχίζει η μάχη!

 

Ποιος θα κερδίσει; Εγώ, τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες; Α! Ξέχασα το σκιουράκι μου! Να φάει κι αυτό λίγο κουραμπιεδάκι να γλυκαθεί το δόντι του!

 

Τελικά σας είπα; Δε σας είπα! Νικητής του αγώνα ήταν ένα μεγάλο μπουκάλι σόδα! Όχι μαγειρική σόδα βρε! Την άλλη λέω! Μπας και χωνέψω από την κτηνωδία μου!

 

Άιντε και καλές γιορτές να 'χουμε βρε!

Βασίλης Κριμπάς

 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*