16/05/2022

Το κρυφτούλι των drugs στα 80’s

κρυφτούλι των drugs

Αρκετοί μιλώντας για μουσική υποστηρίζουν πως τα drugs δεν έφυγαν σχεδόν καμία στιγμή απ’ το προσκήνιο. 

Επηρεασμένοι ίσως από το γνωστό τρίπτυχο sex drugs rock n roll διάφοροι υποστήριξαν κατά καιρούς πως τα ναρκωτικά εξελίχτηκαν σε απαραίτητο «συμπλήρωμα» και για τη δεκαετία του 80. 

Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να εμφανιστούν πολλοί αδαείς ή απλά  ανυποψίαστοι και να συνδυάσουν αποκλειστικά το rock με τα ναρκωτικά…
Εν πάση περιπτώσει η διαφορά του χτες με τη δεκαετία του 80 όσον αφορά τη σχέση μουσικής και εξαρτησιογόνων ουσιών βρισκόταν τόσο στην ποικιλία όσο και στα είδη.
Παλαιότερα ήταν το lsd η ηρωίνη οι αμφεταμίνες και η κάνναβη. 
Στα πλαίσια της εξέλιξης των 80’ς όμως είδαμε πολλές νέες ουσίες να κάνουν την εμφάνιση τους. 
Νέες μορφές χαπιών αμφεταμίνης, speed, βενζινόκολα, χημικά προϊόντα, ήσαν μερικά μόνο από τα ναρκωτικά που έκαναν θραύση σε πολλά κλαμπ και σε συναυλιακούς χώρους. 
Κοκαίνη, ηρωίνη, crack, και ecstasy που έμοιαζε με μια πιο ήπια έκδοση του γνωστού lsd ήταν μερικά από τα καινούρια στοιχεία που άρχισαν να εξελίσσονται σε αρνητικούς πρωταγωνιστές της δεκαετίας εκείνης.
«Σίγουρα το μόνο που διαφέρει είναι η ερμηνεία που δίνουν οι άνθρωποι. Πολλές κουλτούρες στηρίζονται σε ιστορίες γύρω από τα ναρκωτικά όπως εκείνη που ήθελε το punk να είναι συνδεδεμένο με το Speed, μετά με το Dope τώρα που μιλούν για σχέση της μουσικής με το Ecstasy…» μου είχε πει ο Peter Hook στη διάρκεια της δεκαετίας του 90.
Αξίζει να τονίζω όμως ότι πέρα από κάποιους παλαιούς δηλωμένους χρήστες, όπως ο Bob Marley και ο Peter Tosh, (αργότερα βέβαια ήρθαν στην επιφάνεια ονόματα όπως οι Νirvana  οι Black Crowes και άλλοι που είχαν υποστηρίξει ακόμη και δημόσια τη νομιμοποίηση ουσιών όπως η κάνναβη) είχαμε και δηλωμένους πρωταγωνιστές που κινήθηκαν στα πλαίσια του αγώνα κατά των εξαρτήσεων. 
Κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν το 1985 να συνυπογράψουν έναν αγώνα κατά των ναρκωτικών. 
Ένα χρόνο μετά η Whitney Houston, ο Herb Albert, οι New Edition, ο Steve Arrington, η Toni Basil και η Latoya Jackson πρωτοστατούν στην κυκλοφορία του single Stop the Madness. 
Οι Thompson Twins υπογράφουν το κομμάτι Don’t mess with Doctor Dream του οποίου κύριο θέμα είναι η καταπολέμηση της χρήσης ηρωίνης.
Οι Spandau Ballet στις τουρνέ τους φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα κατά της χρήσης και του εθισμού γενικότερα ακολουθώντας το παράδειγμα του Lou Reed στα 70’ς που με συνθήματα σε t shirts χτυπούσε την ηρωίνη.
Στη Βρετανία το 1986 οι Cliff Richard, Howard Jones και Νick Kershaw πρωτοστάτησαν σε μια καμπάνια που είχε στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο πρόβλημα.
Στο χώρο της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής έτρεχε επί μακρόν μάλιστα και μια εκστρατεία με τίτλο the anti-heroin project που είχε στόχο την καταπολέμηση της συνήθειας χρήσης της σκόνης που μεταφράζεται και ως λευκός θάνατος. 

Όσο για τον ποιητή Leonard Cohen οι στίχοι του το 1988 φάνηκαν αρκετά προφητικοί σε σχέση με κάποια πρωτοσέλιδα της Kate Moss αλλά και με το όργιο φημών περί σχέσης μόδας και κόκας: «Δεν μου αρέσουν οι μπίζνες της μόδας και δεν μου αρέσουν εκείνα τα ναρκωτικά που σε κρατάνε λεπτό…»

Βασίλης Λούκας
(Συνολικές Επισκέψεις 548, 1 επισκέψεις σήμερα)

mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Το κρυφτούλι των drugs στα 80’s - Starclub - Βασίλης Λούκας

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*