04/12/2023

«Κβάντι», μια περιπέτεια που ανεβάζει τον πήχη στην αστυνομική λογοτεχνία

Κβάντι

Το «Κβάντι» του Μίνου Ευσταθιάδη (Εκδόσεις Ίκαρος) είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα ύφους και αισθητικής. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κάθε σελίδα του είναι ένα ιδιόμορφο ταξίδι.

Ο Αιγιώτης ιδιωτικός ντετέκτιβ Κρις Πάπας βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ιστορία εκδίκησης που εκτυλίσσεται στη Μονμάρτη αλλά έχεις τις ρίζες της στην έρημο Καλαχάρι. Ο καμβάς στήνεται γύρω από το παράνομο εμπόριο πινάκων ζωγραφικής, έναν πατέρα, έναν γιο  και μια μυστηριώδη γυναίκα.

Ο συγγραφέας αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του ότι στα τρία του ταξίδια στην Αφρική από το 2003 κατέγραφε ένα ημερολόγιο που τελικά ήταν το προσχέδιο του βιβλίου του. «Ιστορία αίματος» λέει για το βιβλίο του ο Μίνως Ευσταθιάδης και πραγματικά το αίμα και οι διαδρομές του χαρακτηρίζουν το βιβλίο του.
Η ατμόσφαιρά του είναι απολύτως κινηματογραφική, υψηλών προδιαγραφών και μιας έντασης που θυμίζει τη μουσική ενός μπαλέτου με σόλο, βήματα για δύο, κορυφώσεις και ιντερμέδια πριν την κάθαρση.

Στο «Κβάντι» ο συγγραφέας έχει καταφέρει να σκιαγραφήσει τους ήρωές του κυρίως με τους δαίμονες και τις ατέλειες που τους κατατρώνε. Νομίζω ότι τους αγαπά, αλλά μας τους παραδίδει μέσα από το πρίσμα παθών και ατελειών που τους κάνουν πιο ανθρώπινους.

Το χτίσιμο της υπόθεσης, από τα μηδενικά στοιχεία του φόνου της πρώτης σελίδας μέχρι την κάθαρση του τέλους του βιβλίου είναι σαν μια χορογραφία μιας απελπισμένης αλλά αποφασισμένης ύπαρξης. Ένα λευκό τελάρο που πινελιά- πινελιά ο ζωγράφος, σελίδες λέξεις και συγγραφέας στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργεί έναν κόσμο που προκαλεί τις αισθήσεις

Οι περιγραφές ενός ταξιδιού στον ωκεανό και η πορεία στην επικίνδυνη έρημο  διαπνέονται από μια λιτότητα αλλά και μια ένταση που κυριεύει τις αισθήσεις. Πραγματικά με ταξίδεψε κάθε σελίδα του βιβλίου.

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και χαίρομαι γιατί χωρίς τίποτα περιττό ο Μίνως Ευσταθιάδης, που με είχε εντυπωσιάσει με τη γραφή και την συνταρακτική ιστορία του προηγούμενου βιβλίου του «Ο Δύτης», κατάφερε με το «Κβάντι» να ανεβάσει τον πήχη για ό,τι θεωρούμε καλή (αστυνομική) λογοτεχνία.

Και ένα μεγάλο μπράβο στον Ηλία Μασούρη για τον σχεδιασμό του έξοχου εξωφύλλου!!!

Γιάννης Καφάτος


mm
About Γιάννης Καφάτος 2165 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*