Last Christmas…και δεν έχω λόγια

Με τον George Michael μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Αδιαμφισβήτητο και δεδομένο. Και θα εξακολουθήσουν να το κάνουν για πολλά χρόνια ακόμη. Σχετικοί και άσχετοι με την ποπ κουλτούρα και τη μουσική γενικότερα άπαντες εντός και εκτός μουσικών συνόρων δεν μπορούν να αγνοήσουν την κορυφαία αυτή προσωπικότητα.

Δεν θα σταθώ σήμερα εδώ στα γελοία τετριμμένα του στυλ όταν γνώρισα τον George ή όταν μου χαμογέλασε ο George ή όταν πήρα στα χέρια μου το αποκλειστικό χαμόγελο του σταρ…και πάει λέγοντας.

Η ουσία είναι πως ένας ακόμη μεγάλος της σοουμπιζ έφυγε γρήγορα.

Οπαδός και εκείνος του κανόνα Live fast die young την έκανε για τον παράδεισο όπου υπάρχει εδώ και χρόνια απίθανη και τεράστια παρέα.

Το ζήτημα της υπόθεσης αυτής δεν είναι ότι δεν τον θυμηθήκαμε ή ότι δεν κάναμε σχετικές αναφορές σε social media.

Οι περισσότεροι σχετικοί και άσχετοι με το άθλημα το έκαναν και λίγο ή πολύ αναφέρθηκαν στον Γιώργο Κυριάκο Παναγιώτου.

Ορισμένοι έκαναν viral και την Ελληνική σημαία που κρατούσε σε ένα σόου του. Κανένας όμως, και εδώ είναι το ενοχλητικό και ανησυχητικό της υπόθεσης, κανένας , το τονίζω αυτό, κανένας δεν βρέθηκε να κάνει ένα υποτυπώδες τηλεοπτικό αφιέρωμα στον ξεχωριστό σταρ που έφυγε ξαφνικά αφήνοντας πίσω του μεταξύ άλλων και ένα τεράστιο από εμπορικής πλευράς αλλά και αξεπέραστο παράλληλα μουσικό δώρο σε μυημένους αλλά και ανυποψίαστους με την ποπ μουσική.

Το κομμάτι Last Christmas εδώ και δεκαετίες αποτελεί κάτι σαν εθνικό ύμνο των Χριστουγέννων.  Είναι μέρος του ετήσιου soundtrack όλων των σπιτιών όλων των πάρτι όλων των κλαμπ όλων των καφέ αλλά και των περισσότερων ραδιοφωνικών εκπομπών.

Για να μη μιλήσω για γελοίες και μη τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν κατά καιρούς δανειστεί τους στίχους του και τους έχουν κάνει μουσική υπόκρουση σε θέματα που δεν έχουν σχέση με τη μουσική … 

Ο νοών νοείτω.

Κι όμως.

Κανένας τεμπέλης κανένας βολεμένος κανένας υποψήφιος αστερίσκος σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι μικρής ή μεγάλης εμβέλειας δεν τόλμησε να αφιερώσει λίγο χρόνο και να φτιάξει ένα ημίωρο για τον άνθρωπο τον καλλιτέχνη τον παγκόσμιο σταρ που εκτός των άλλων είχε πάντα την Ελλάδα στη καρδιά του.

Η ατάραχη ΕΡΤ την ημέρα που έγινε γνωστός ο θάνατος του παντού έπαιζε κάποιο αρχαίο αφιέρωμα στον επίσης τεράστιο Frank Sinatra. Κάποιοι αήττητοι για να μη τους ονομάσω αλλιώς κυνηγοί σκανδάλων μιλούσαν για …ιδιαιτερότητες του εκλιπόντος.

Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μιλήσει για την ποιότητα του ή για τις μάχες που έδινε ο George Michael με τα ναρκωτικά ή για το κρυφτούλι με την υπέρμετρη δημοσιότητα…

Κανείς δεν τόνισε την τεράστια πορεία των Wham. Ουδείς αναφέρθηκε στην υπεροχή της δεκαετίας του 80, μέρος της οποίας ήταν ο εκλιπών, σε σχέση με την πληθώρα σκουπιδιών που μας κατακλύζουν καθημερινά.

Ο George Michael δεν έχει ανάγκη από επικήδειους. Δεν περίμενε την μετά θάνατον αναγνώριση. Ήταν είναι και θα είναι για πάντα ο σταρ με τα κεφαλαία γράμματα.

Ωραίος λαμπρός και άφθαρτος όπως όλοι οι μύθοι. Όπως είναι σε μια ανεπανάληπτη φωτογραφία του με ένα αυτόγραφο που κοσμεί τη συλλογή μου από την σόλο καριέρα του εκεί στα τέλη των 90’s.

Η απουσία του με κάνει να νιώθω ότι δεν έχω λόγια. Η για να ακριβολογώ έχω αλλά κωλύομαι να τα αναπαράγω δημοσίως ειδικά όταν πρέπει να σταθώ στην ανυπαρξία του αυτονόητου δηλαδή στην απουσία αντανακλαστικών ευαισθησίας επαγγελματισμού προγραμματισμού και θάρρους από πλευράς ορισμένων ανεύθυνων – υπεύθυνων.

Περιορίζομαι πολύ απλά να τονίσω ότι μάλλον ζούμε σε λάθος εποχή και ονειρευόμαστε ότι είμαστε ευρωπαίοι και προχωρημένοι και ότι κινούμαστε σε μήκη και πλάτη πολιτισμού.

Αυτά που για όσους ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό για παράδειγμα και θεωρούνται δεδομένα για κάποιους συμπατριώτες μας μοιάζουν με πολυτέλεια. Μικρό παράδειγμα; Το να δεις ένα έξτρα αφιέρωμα σε έναν αδικοχαμένο καλλιτέχνη από την τηλεόραση. Ή το να κάτσει να φτιάξει κάποιος χαραμοφάης ένα αξιοπρεπές τηλεοπτικό πρόγραμμα που να περιγράφει τον άνθρωπο που χαρακτήρισε με τα τραγούδια του ποικίλες ηλικίες ακροατών και έκανε εκατομμύρια ανθρώπους σε ανυποψίαστες στιγμές να κινηθούν στο ρυθμό του ή και να νιώσουν ερωτευμένοι συγκινημένοι χαρούμενοι…

Όπως ακριβώς συνέβη και θα συμβαίνει για πάντα με το Last Christmas.

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top