29/09/2023

Η Λένα Παπαληγούρα είναι και πάλι η “Κατερίνα” στο θέατρο Βασιλάκου – Κριτική

Παπαληγούρα είναι και πάλι

“Το βιβλίο της Κατερίνας”, το βιβλίο που έγραψε για την μητέρα του, που αυτοκτόνησε, ο Αύγουστος Κορτώ είναι ένας σπαραγμός. Είναι και μια βαριά αλυσίδα που σπάει. Έτσι το αντιλαμβάνομαι ως αναγνώστης.

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που η “Κατερίνα” βγαίνει από τις σελίδες του βιβλίου και αποκαλύπτεται στον θεατή, στο Θέατρο Βασιλάκου.

Η Λένα Παπαληγούρα ενσαρκώνει την τραγική ηρωίδα και κάθε που βγαίνει στη σκηνή καθηλώνει τους θεατές με την ερμηνεία της.
Εβδομήντα λεπτά μόνη της. Με την ιδιοφυή καθοδήγηση του Γιώργου Νανούρη, που έχει διασκευάσει το έργο, η ηθοποιός πάλλεται σαν μια τεντωμένη χορδή και μεταδίδει μέχρι την τελευταία σειρά του θεάτρου την σαθρή προσωπικότητα της “Κατερίνας”.

Μιλάει, φωνάζει, ουρλιάζει, σιωπά, συσπάται, κλαίει, γελάει, φοβάται, χαίρεται, αγαπά, λιώνει. Άλλοτε λουσμένη στο λευκό φως κι άλλοτε φωτισμένη με έναν φακό.
Συνοδοιπόρος της Λένας Παπαληγούρα, ο Γιώργος Νανούρης, παίζει με τον φακό που χαρακώνει το μαύρο όπως η αρρώστεια χαρακώνει την ψυχή της ηρωίδας.

Παπαληγούρα είναι και πάλι

Η Παπαληγούρα, σίγουρα είναι από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της. Την είδα την Δευτέρα (9/10) στην πρεμιέρα της τέταρτης χρονιάς της Κατερίνας και πριν από δέκα μέρες στον Μικρό Πρίγκιπα (Δημοτικό θέατρο Πειραιά).
Δουλεύει τους ρόλους της και στον καθένα βγάζει την αλήθεια του χαρακτήρα που υποδύεται. Δεν ακολουθεί μανιέρα και ευκολίες.

(Και) Στην Κατερίνα, ζει τον ρόλο της και μεταδίδει στον θεατή ακόμη και τον πιο ανεπαίσθητο παλμό της τραγικής mater dolorosa που δεν αντέχει και αυτοκτονεί – αντιλαμβανόμενη έτσι την απέραντη αγάπη προς τον γιο της.

Τέσερις σεζόν μετά, δεν “κομίζω γλαύκα εις Αθήνας”. Οι 45 χιλιάδες θεατές που είδαν αυτά τα χρόνια την παράσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι μάλλον ο αδιάψευστος μάρτυρας της επιτυχίας.

Υπάρχει όμως και κάτι πέρα  από την (δεδομένη) επιτυχία.

Η παράσταση, όπως και το βιβλίο, μιλάει στον καθένα. Όχι προφανώς γιατί όλοι είναι εξοικειωμένοι με την σχιζοφρένεια  ή την κατάθλιψη. Μιλάει για την αγάπη. Κι αυτή τη δικαιούμαστε όλοι! Μιλάει για την κατανόηση, την αποδοχή, την αφοσιώση. Και η Παπαληγούρα ξυπόλητη, εύθραυστη, σκληρή, απεγνωσμένη, χαρούμενη, ερωτευμένη, φοβισμένη, οδηγείται στον όλεθρο – λύτρωση για την ηρωίδα. Και μας συμπαρασύρει σε μια ξεχωριστή εμπειρία θέασης. 

Γιάννης Καφάτος

Info:

Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε  «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο .

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία,, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν την χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.

 Κατερίνα

βασισμένο στο “Βιβλίο της Κατερίνας”

 Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ 

Ιδέα -Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα, 

Μαζί της στην σκηνή και ο Γιώργος Νανούρης

Διάρκεια Παράστασης : 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηανδρέου


mm
About Γιάννης Καφάτος 2124 Articles
Γιάννης Καφάτος, Μπαμπάς, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, tattoer, T-shirt maker, dj, και ποιος ξέρει τι άλλο (ακόμη). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες πήρε όμως πτυχίο από το ΡΟΔΟΝ και άλλα συναυλιακά "ιδρύματα". Ταξιδεύει λιγότερο από όσο θα ήθελε.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*