Λίγο ακόμα

«Λίγο ακόμα μαζί» της Κυριακής Μπεϊόγλου. Δημοσιογραφική οξυδέρκεια σε λογοτεχνική φόρμα!

Το βιβλίο της δημοσιογράφου Κυριακής Μπεϊόγλου, «Λίγο ακόμα μαζί» (Εκδόσεις Εύμαρος) είναι μια συλλογή χρονογραφημάτων σε διηγηματική φόρμα, γεμάτα δημοσιογραφική οξυδέρκεια, ευαισθησία και ευγένεια.

Η κυρία Μπεϊόγλου στο βιβλίο αυτό συγκέντρωσε κείμενα που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών τη διετία 2016 – 2018.

Τα κείμενα αυτά έχουν πολλές αρετές με βασικότερη ότι το καθένα τους είναι μια αφορμή για να σκεφτείς την καθημερινότητα σου, τις εικόνες που σε προσπερνάνε και τους ανθρώπους που αποτελούν την μικροκοινωνία που ζεις, ακόμη κι αν δεν τους δίνεις, όπως κάνουμε οι περισσότεροι, τη σημασία που τους αξίζει.

Μίλησα για χρονογραφήματα με διηγηματική φόρμα παραπάνω αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι δεν προδίδω το είδος που διακονεί η συγγραφέας. Αλλά μια και δεν είμαι φιλόλογος, αυτό που τελικά μετράει όταν διαβάζεις κάτι όμορφο είναι το ίδιο το κείμενο, οι ιστορίες που λέει, οι εικόνες και η αίσθηση που σου αφήνει όταν κλείνεις το βιβλίο.

Η Κυριακή Μπεϊόγλου μέσα από τις 54 ιστορίες της αποδεικνύει ότι η δημοσιογραφία είναι κάτι περισσότερο από αυτό που έχει καταντήσει. Τα κείμενα της είναι, κατά έναν τρόπο, δημοσιογραφική έρευνα αλλά επιλέγει να μας τη δώσει μέσα από τη φόρμα της λογοτεχνίας. Δεν έχει άγχος να πει τη γνώμη της, να νουθετήσει ή να περάσει «γραμμή». Ο λόγος της διαπνέεται από έναν ανθρωπισμό και δίνει την εντύπωση μιας κουβέντας που έκανες με ένα φιλικό σου πρόσωπο μιλώντας για το ένα και το άλλο σε μια τυχαία συνάντηση.

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η σειρά των κειμένων στο βιβλίο ακολουθεί λίγο-πολύ την αλλαγή των εποχών. Μου άρεσε αυτό το στοιχείο γιατί τα έκανε ακόμη πιο προσωπικά την ώρα που μιλάνε για τόσα πολλά θέματα.

Διάβασα το «Λίγο ακόμα μαζί» μετά τη δουλειά σε ένα καφέ. Λίγες μέρες πριν τα καφέ μας αφήσουν στην ασφάλεια των νέων μέτρων. Με συνεπήραν οι ιστορίες της. Με γέμισαν εικόνες και φτάνοντας στο τέλος τελικά το βιβλίο, της Κυριακής Μπεϊόγλου, με γέμισε με μια αισιοδοξία. Αυτή την αίσθηση ότι επικοινωνείς με κάποιον της φυλής σου, έστω κι αν είστε άγνωστοι.

Γιάννης Καφάτος

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top