28/03/2024

Το Live aid που έγινε G8- Αναμνήσεις από τα 80’s


Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε δύο τεράστια στάδια γεμάτα κόσμο που παραληρεί.

Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 80 και το ροκ αποδεικνύει παντού πως εκτός απο διασκεδαστικό ρόλο έχει και κοινωνικούς στόχους.

Με πρωτοβουλία του Bob Geldof, αρχηγού των Boomtown rats, που έγιναν πασίγνωστοι με το κομμάτι I don’t like Mondays, πραγματοποιείται το Live aid στις 13 Ιουλίου 1985 στο Wembley και στην Philadelphia. Ένα μεθύσι απο σωστή μουσική.

Εβδομήντα πέντε χιλιάδες φανατικοί φίλοι της μουσικής βρίσκονται μέσα στο στάδιο Wembley. Μαζί τους είναι η πριγκήπισα Νταϊάνα και ο πρίγκηπας Κάρολος.

Το πάλαι ποτέ κραταιό κάστρο της ποδοσφαιρικής Βρετανίας φιλοξενεί την απόλυτη εκδήλωση μιας αλλιώτικης μουσικής διαμαρτυρίας της Ευρώπης.

Εννενήντα χιλιάδες άνθρωποι δίνουν το παρών στο στάδιο της Philadelphia δίνοντας το στίγμα της Αμερικής.

Μια παγκόσμια απόπειρα ενεργοποίησης του πλανήτη απέναντι στο φάσμα της πείνας που απειλούσε το λαό της Αιθιοπίας του Σουδάν και του Τσάντ αποδεικνύει τι μπορεί να πετύχει η μουσική αλληλεγγύη.

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του ρόκ δείχνουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της μουσικής μέσα απο μια πανδαισία ήχου εικόνας κίνησης και ρυθμού.

Το χτές κοντά στο σήμερα με τα χέρια ενωμένα όλοι και όλα να κινούνται στο ρυθμό του ρόκ σε δύο γήπεδα που εκτός απο τις κραυγές επευφημίας για το προσφερόμενο θέαμα ακούγεται ο περίεργος ήχος που κάνει το ηχηρό χαστούκι στα πρόσωπα των βολεμένων συνειδήσεων που επαναπαύονται.

Ο Mick Jagger ο Bob Dylan, η Tina Turner, ο Keith Richard, o Jack Nicholson και ο David Bowie κλέβουν την παράσταση με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις αλλά και με τα καμώματα τους επι σκηνής.

Στο κομμάτι Dancing in the streets όταν Bowie και Jagger ακουμπούν στα πλαίσια του χορευτικού μέρους τα οπίσθια τους δημιουργούν πανικό!

Ο Bob Geldof οργανώνει προϊσταται και μέσω του BBC απαιτεί: «Just give us your fuckin money!»

Η διαμαρτυρία δεν είχε μέχρι τότε προηγούμενο.

52 καλλιτέχνες δίνουν τα ρέστα τους επι σκηνής και πάνω απο 100 δορυφόροι μεταφέρουν το αποτέλεσμα σε 100 και πλέον χώρες.

Το κοινο που παρακολουθεί τον μαραθώνιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Ζωντανή βοήθεια» ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους ενώ το ποσό που συγκεντρώνεται υπολογίζεται αρχικά σε 50 και πλέον εκατομμύρια λίρες.

Εννοείται πως την στιγμή που το ρόκ πρόσφερε την ψυχή του η επίσημη Ελλάδα αδιαφόρησε στο κάλεσμα όλου του κόσμου και έτσι δεν απολαύσαμε το κορυφαίο αυτό γεγονός.

Να σκεφτείτε μάλιστα οτι τότε ειδικά η αλληλεγγύη προς τις χώρες του τρίτου κόσμου έμοιαζε με κάτι σαν καραμέλα σε αρμόδια και αναρμόδια χείλη.

Σημειωτέον επίσης οτι μόνο εμείς κάποιες χώρες της τότε Ανατολικής Ευρώπης και η Νότια Αφρική δεν είδαμε live το απόλυτο γεγονός!

Κλείνει η παρένθεση για να τονίσω οτι ουδείς εκ των καλλιτεχνών είχε υπογράψει κάποιο προσύμφωνο. Το γεγονός αυτό έκανε τον διοργανωτή να έχει εφιάλτες πρίν απο την πραγματοποιήση του.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε αργότερα δεν ήσαν λίγες οι φορές που επιστράτευε την τότε σύζυγό του Paula Yates(παντρεύτηκαν το 1986) να του βάζει πετσέτες γιατί απο την αγωνία του τον έλουζε συχνά κρύος ιδρώτας!

https://www.youtube.com/watch?v=kR9CiWyzcKw

Πάμε στην ιστορία τώρα.

Ο Robert Frederick Xenon Geldof γεννημένος στο Δουβλίνο χάνει τη μητέρα του στα 7 του χρόνια και δηλώνει ευαίσθητος απο πιτσιρικάς. Στα πρώτα σόου του εμφανίζεται με πλάτη στο κοινό γιατί ντρεπόταν και δεν είχε πάρει τον αέρα!

Το 1982 συμμετέχει στην παράσταση The Wall των Pink Floyd που αποσπά διθυραμβικές κριτικές.

Διοργανώνει ένα απο τα κορυφαία γεγονότα στην ιστορία του πλανήτη και «αναγκάζει» τη βασίλισσα της Βρετανίας να τον ανακηρύξει Ιππότη στις 24 Ιουλίου 1986 στο παλάτι του Buckingham για τον αγώνα του κατά του Aids και της φτώχειας!

Λεπτομέρειες με νόημα. Αφού συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την Αιθιοπία ο Bob έπρεπε και σ’ αυτη τη φάση να είναι πρωταγωνιστής.

Φόρεσε λοιπόν στολή εκστρατείας και ταξίδεψε στην Αφρική όπου φωτογραφήθηκε με παιδάκια αλλά και πάνω σε ακριβά τζίπ πάντα όμως επιλέγοντας την οργισμένη φάτσα του ήρωα την οποία ξαναπρόβαρε αρκετά χρόνια αργότερα.

Το 1986 ξεκίνησε σόλο καριέρα καθώς οι Boomtown rats ανήκαν στο παρελθόν.

Την ιδια χρονιά αποκτά τον τίτλο του Sir αλλά δεν προσφωνείται έτσι καθώς είναι Ιρλανδός και μόνο οι Βρετανοί έχουν αυτό το προνόμιο.

Σήμερα ο Geldof είναι ένας απο τους δέκα πιο πλούσιους κατοίκους του μεγάλου νησιού. Η ειρωνεία είναι πως ο ίδιος θεωρεί ως μοναδικό του φόβο τη φτώχεια!

Κάτι αντίστοιχο πάντως με ότι φώναζε στο BBC θα ζητήσει και αρκετά χρόνια μετά όταν παρέα με άλλους διεθνείς αστέρες της μουσικής όπως ο Bono πήραν μέρος στο "Live 8".

20 χρόνια μετά από το θρυλικό LIVE AID, τη μεγαλύτερη συναυλία – έρανο που έγινε ποτέ πραγματοποιήθηκαν μια σειρά απο live με κοινωνικό σκοπό.

Οι διοργανωτές δεν ζητούσαν χρήματα, αλλά τη φωνή του κόσμου για να πειστεί ο πρόεδρος των ΗΠA και οι άλλοι μεγάλοι ηγέτες και να κάνουν παρελθόν την πείνα παντού( Make Poverty History) στη συνάντηση της G8.

Η One Campaign με διάφορα δρώμενα και μια σειρά από συναυλίες με ελεύθερη είσοδο που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως επιχείρησε να υποστηρίξει τις θέσεις της.

Το ONE rally ήταν μια απο αυτές και έγινε στην Washington, DC των ΗΠΑ την 1η Ιουλίου 2005 με οικοδεσπότη τον George Clooney.

Στις 2 Ιουλίου 2005 ακολούθησαν συναυλίες "Live 8" σε πολλά μέρη του κόσμου όπως στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, στο Λονδίνο, στη Ρώμη, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, αλλά και στο Long Walk to Justice που έγινε στη σύνοδο της G8 στο Gleneagles της Σκοτίας.

Οι συναυλίες αυτές αποτελούσαν μέρος των ενεργειών της ONE Campaign μέχρι τη σύνοδο της G8 , πρόκειται για τις 8 πλέον ανεπτυγμένες χωρες του κόσμου, που έγινε στη Σκοτία από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου 2005 και αποσκοπούσαν στο να πείσουν τους ισχυρούς ηγέτες να σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Εντυπωσιακή ήταν η βραδιά στο στο Hyde Park του Λονδίνου όπου κορυφαία ονόματα της μουσικής έδωσαν το παρών.

Mariah Carey Dido Sir Elton John Annie Lennox Madonna Muse Scissor Sisters Sir Paul McCartney Joss Stone Stereophonics Sting Robbie Williams U2 REM Velvet Revolver Bob Geldof και πολλοί άλλοι έκλεψαν την παράσταση!

150 κανάλια και 400 ραδιοφωνικοί σταθμοί έκαναν ταυτόχρονη μετάδοση.

Στόχος των καλλιτεχνών ήταν και είναι ένας και μοναδικός.

Να δώσουν μαζί με το κοινό ένα μήνυμα στον πρόεδρο Bush και στους υπόλοιπους 7 ηγέτες του κόσμου.

Να τους κάνουν να καταλάβουν ότι όλοι οι άνθρωποι του κόσμου βασίζονται σ’ εκείνους για να πάρουν τις απλές αλλά πολύ δραστικές αποφάσεις και να σώσουν εκατομμύρια ζωές από τη πείνα και την υπερβολική δυστυχία σε όλο το κόσμο!

Πολλοί ακτιβιστές έδωσαν το παρών ακολουθώντας τις προτροπές των ροκ σταρ και συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν στο Εδιμβούργο κοντά στο ξενοδοχείο Gleneagles όπου συνεδρίαζαν οι μεγάλοι της γης. Από τότε μέχρι σήμερα η ιστορία συνεχίζεται…


mm
About Βασίλης Λούκας 137 Articles
Πτυχίο Νομικής, Αγγλικά, Γαλλικά, συντάκτης – αρχισυντάκτης (ΕΝΑ, Τηλέραμα, Exclusive, Επίκαιρα κ.α.), διευθυντής προγράμματος – υπεύθυνος ξένου ρεπερτορίου – παραγωγός – παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (Sky, Flash, ΕΡΑ,Seven X), d.j, celebrities p.r, ανταποκριτής περιοδικών (Music & Media, Billboard), παρουσίαση – παραγωγή – σκηνοθετική επιμέλεια τηλεοπτικών εκπομπών (Starclub, ΕΡΤ, Αντ1, Κανάλι 5, Seven), συγγραφέας (Eightila, H Χρυσή Πλατίνα)
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*