Η Λογοτεχνία στο σανίδι - Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων

Η Λογοτεχνία στο σανίδι – Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων

Η λογοτεχνία ανέκαθεν λειτουργούσε  για το θέατρο ως πεδίο άντλησης δραματουργικού υλικού, καταφέρνοντας να μεταφέρει ιστορίες από το λευκό χαρτί στο μαύρο σανίδι. Τα πλούσια σε υλικό, λέξεις, συναισθήματα και εμβάθυνση χαρακτήρων λογοτεχνικά δημιουργήματα ιντρίγκαραν συχνά  τόσο το κοινό όσο και τους σκηνοθέτες και ηθοποιούς,   με αποτέλεσμα κάθε μεταφορά να είναι και μια επιτυχία.

Έτσι, την φετινή σεζόν πολλές θεατρικές παραγωγές έχουν στηριχθεί ή εμπνευστεί από λογοτεχνικά βιβλία, και το Texnes- Plus ξεχώρισε μερικές από αυτές και σας τις παραθέτει παρακάτω:

 
"Ο ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗ
21 Ιανουαρίου- 09 Απριλίου 2017 | Skrow Theater
Το διήγημα «Ο Ντετέκτιβ» είναι μέρος της συλλογής διηγημάτων "Το τέλος της μικρής μας πόλης" του Δημήτρη Χατζή και εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1962 στο περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης".  Η συλλογή έχει επτά διηγήματα με ενιαίους θεματικούς άξονες και σύμφωνα με τον Λίνο Πολίτη, τα διηγήματα της συλλογής «δίνουν κυρίως έναν κόσμο που φθίνει, επειδή έχουν αλλάξει οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνθήκες».
Μέσα στην τετριμμένη ηρεμία μιας μικρής ελληνικής κωμόπολης, ο Θοδωράκης, ένας αριστούχος γυμνασίου, περιμένει τον διορισμό του σε θέση γραφέως. Τελικά ο διορισμός ματαιώνεται και ο Θοδωράκης χάνεται όλο και περισσότερο σε μια κατάσταση απραξίας. Ξαφνικά ένα μυστηριώδης θάνατος γίνεται, και ο ήρωας, ως λάτρης των αστυνομικών μυθιστορημάτων, συγκλονίζεται. Η διαλεύκανση του μυστήριου νοηματοδοτεί πια την ζωή του και τον βγάζει από την ανυπαρξία του. Καθώς, αν τα καταφέρει, η κατά άλλα ασήμαντη γνώμη που έχει για τον εαυτό του, θα κερδίσει αναγνώριση και μοναδικότητα.
Σκηνοθεσία: Μάνος Στεφανάκης Ερμηνεία: Γιούλη Καρναχωρίτη, Ιφιγένεια Μακρή
 
"Η ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ 
Από Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 | Θέατρο Κιβωτός
Το βιβλίο «Η κύρια της Νύχτας», είναι ένα από τα πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα του Έλληνα Συγγραφέα Γιάννη Μαρή, με έντονο το μελοδραματικό στοιχείο και το τραγικό τέλος.  Δημιουργήθηκε την εποχή του απόηχου των Αμερικάνων Film Noir και των B- Movies, ενώ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1955 στην εφημερίδα "Ακρόπολις" σε 82 συνέχειες και γρήγορα πήρε το τίτλο του αισθηματικού θρίλερ. Ο ρόλος του ντετέκτιβ ανήκει στον γνωστό Αστυνόμο Μπέκα, λογοτεχνική δημιουργία του Μάρη,  που για πρώτη φορά στην λογοτεχνική του ιστορία μένει σε ένα έντονα παρασκηνιακό ρόλο.
Η βασική ηρωίδα είναι μια όμορφη ώριμη Ελληνίδα, που ζει την δεκαετία του ’50 στην Αθήνα, με το όνομα Λιάνα Περέζ. Εμφανίζεται ξαφνικά στα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας, ως η χήρα ενός πάμπλουτου Αργεντίνου εκατομμυριούχου. Η μεθυστική ομορφιά της ξυπνά πόθους και παλιές αναμνήσεις, που αναζητούν την δικιά τους εκδίκηση. Η Λίνα Σακκά μεταφορτώνεται σε έναν σκοτεινό άγγελος από την κόλαση (αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος του μυθιστορήματος), που στο πέρασμά του σκορπά ταυτόχρονα την ηδονή και τον θάνατο.
Από την ομάδα “naan” και τις Θεατρικές Σκηνές.
Σκηνοθεσία.: Φρ. Λύτρα
Ερμηνεύουν: Λ. Σακκά, Δ. Καραμπέτσης, Δ. Γεωργαλάς, Μ. Γεωργιάδης.
 

Ανακαλύψτε όλες τις παραστάσεις που στηριχθεί ή εμπνευστεί από λογοτεχνικά βιβλία, στο Texnes- Plus

Σχόλια

1 thought on “Η Λογοτεχνία στο σανίδι – Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων”

  1. Pingback: Η Λογοτεχνία στο σανίδι - Παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων - QuoterLand

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top