16/05/2022

Με λουκούμι, με βανίλια, με γλυκό του κουταλιού!

Με λουκούμι, με βανίλια

Αυτά τα γλυκά είναι άλλη ιστορία! Θαρρείς και βγήκαν από ασπρόμαυρο κινηματογραφικό φιλμ! Και μήπως δεν είναι κάπως έτσι η πραγματικότητα; Τα γλυκά του κουταλιού, τα λουκούμια, τη βανίλια υποβρύχιο, δεν τα βρίσκεις στα υπερσύγχρονα ζαχαροπλαστεία με τις φανταχτερές όλο πολυτέλεια βιτρίνες!

Τα βρίσκεις σε μικρά μαγαζάκια στις παλιές αγορές των επαρχιακών πόλεων που μυρίζουν καφέ, μπαχαρικά και σιρόπι! Τα βρίσκεις στα καφενεία των μικρών ορεινών χωριών και τα απολαμβάνεις κάτω απ' τα πλατάνια με έναν καφέ φρεσκοκαβουρδισμένο και με τσιγάρο γλυκοσέρτικο πλακέ!
 
Αυτά τα τόσο νοσταλγικά γλυκά που δεν έχουν τους προβολείς στραμμένους πάνω τους είναι τα γλυκά των παιδικών μας χρόνων! Το γλυκό σταφύλι, το κεράσι, το κυδώνι, το συκαλάκι, το μελιτζανάκι, το καρπούζι, το κάστανο! Τα λουκουμάκια μπουκίτσες τριαντάφυλλο, τα ροζ, τα πράσινα, τα κίτρινα, τα ραχάτ αμυγδάλου! Οι βανίλιες και οι μαστίχες υποβρύχιο σε ένα ολόδροσο ποτήρι νερό από την πλησιέστερη πηγή!
 
Η τέχνη γιαγιάδων και μανάδων που τους κλέβαμε τα βάζα και τα εξαφανίζαμε εν ριπή οφθαλμού, ήταν θεόρατη και μεγάλης ζαχαροπλαστικής και συναισθηματικής αξίας! Το σπίτι δεν ξέμενε σχεδόν ποτέ από τέτοιου είδους γλυκά που φτιάχνονταν στο χέρι και επί τόπου! Τα αρώματα ξεχύνονταν σε ολόκληρο το σπίτι! Ακόμα κι έξω απ' αυτό προξενώντας μέθη σε περαστικούς και γείτονες! Φυσικά ακολουθούσαν και οι άγριες φωνές όταν οι μανάδες έπαιρναν χαμπάρι ότι όλα τα βάζα έφτασαν στον πάτο και δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα στους μουσαφίρηδες! Όμως η λύση ερχόταν από τας Αθήνας ή το κοσμοπολίτικο Λουτράκι!
 
Όταν τα βάζα με τα γλυκά του κουταλιού τελείωναν και τελείωναν και οι φωνές, ως εκ θαύματος ερχόντουσαν οι πρωτευουσιάνοι συγγενείς με δώρο τα ραχάτ αμυγδάλου Λουτρακίου και το πάρτι των γλυκών συνεχιζόταν για μέρες, για μήνες, για χρόνια…για πάντα!
Με λουκούμι, με βανίλια
Να, τώρα που τα γλυκοκουβεντιάζουμε ξέρω πως πολλοί από εσάς θα αρχίσουν την αναζήτηση ενός γλυκού του κουταλιού! Θα ψάξουν ένα λουκούμι ή ένα υποβρύχιο! Κι επειδή ξέρω πως δεν θα το βρουν στο ντουλάπι με τις σοκολάτες και τα σοκολατάκια πολυτελείας, έχω να τους πω πως ο Χειμώνας είναι παρών κι είναι ευκαιρία για μια εκδρομή στα παιδικά μας χρόνια.

Το έγραψα και στην αρχή! Ορεινό χωριό, ένας καφές, ένα γλυκό χειροποίητο, μια παλιά ιστορία εκ των θαμώνων του καφενείου κι ένα σιγαρέτο εις μνήμην όσων θα θέλαμε να ήταν ακόμα εδώ.

 

Βασίλης Κριμπάς

(Συνολικές Επισκέψεις 735, 1 επισκέψεις σήμερα)

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Με λουκούμι, με βανίλια, με γλυκό του κουταλιού! - QuoterLand

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*