Η μάχη

Η μάχη με τον νεοναζισμό

Η καταδίκη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής αυγής κλείνει μια μαύρη και ζοφερή περίοδο για τη χώρα. Μια περίοδο που απέδειξε πως η Ελληνική κοινωνία μπορεί να διαθέτει «καλά κρυμμένα» από μερίδα της, τα χαρακτηριστικά της ακραίας εθνικοφροσύνης που επιμένω ζει και βασιλεύει και της ακροδεξιάς, τα οποία όταν βρήκαν την ευκαιρία αναδύθηκαν στην πολιτική επιφάνεια. Αυτό που έφεραν μαζί τους ήταν αυτό που έφερναν ιστορικά και διαχρονικά… Βρώμα πολιτική, δυσωδία κοινωνική. Μίσος, επίπλαστο εθνοκεντρισμό, κάλπικο πατριωτισμό, διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα, βία. Μεγάλη μερίδα της Ελληνικής κοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια έδειξε τα αντανακλαστικά της απέναντι στο τέρας και τα παράγωγα του και σήμερα βγαίνει νικήτρια σε αυτή τη μάχη. Στη μάχη με το νέο-ναζισμό που έβγαλε ρίζες στη χώρα μας μετά το «ξέσπασμα» της οικονομικής κρίσης, όπως συμβαίνει ιστορικά άλλωστε.

Σε αυτό τον πόλεμο η θυσία του Παύλου Φύσσα υπήρξε η μάχη με την καθοριστικότερη σημασία για την έκβαση του πολέμου. Χωρίς αυτόν αμφιβάλλω εάν θα φτάναμε στη μέρα όπου η Ελληνική κοινωνία θα «συνειδητοποιούσε» με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ποια είναι η ακροδεξιά στην Ελλάδα και που μπορεί να φτάσει όταν της δίνεις οξυγόνο και χώρο για να αναπτυχθεί. Όταν δεν υπάρχουν τα πολιτικά αναχώματα για να μένει στο περιθώριο, στην αφάνεια. Τουλάχιστον η φανερή, η ολοφάνερη ακροδεξιά. Γιατί αυτή που ενδύεται το πέπλο της σοβαρότητας, της επιστημονικότητας, του μεγαλοαστισμού είναι εκεί έξω και θα παραμείνει.

Αν η χρυσή αυγή ήταν πιο «σοβαρή» ίσως και να συνεργάζονταν μαζί της. Η Ελληνική κοινωνία όμως δεν το επέτρεψε, τουλάχιστον ένα μέρος της. Έδειξε τις δημοκρατικές τις αντοχές, το πάθος της, την μανία για ελευθερία και ισότητα. Χωρίς αυτούς τους παθιασμένους που έβγαιναν στους δρόμους όλα αυτά τα χρόνια της δίκης, δεν θα φτάναμε εδώ. Απέδειξαν πως η δύναμη του λαού, η δύναμη των πολλών που ξέρουν που βρίσκονται και δεν αιθεροβατούν, μπορεί να δημιουργήσει και συνθλίψει τα πάντα.

Πάντα μέσα στα μαζικά κινήματα υπάρχουν και εκείνοι που τα βλέπουν σαν μια ευκαιρία για προσωπική εκτίναξη και αυτοπροβολή. Δεν είναι η μέρα να καταναλώσουμε λέξεις γι αυτούς. Η σημερινή νίκη αποτελεί παράσημο γι αυτούς που ανιδιοτελώς και αφανώς έδωσαν τις πιο σκληρές μάχες με το τέρας. Κατά κανόνα δεν γνωρίζουμε τα ονόματα τους. Σ αυτούς ανήκει αυτή η νίκη. Σ αυτούς που ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του, έπνιξαν το φόβο και του πέτυχαν τα πιο καίρια χτυπήματα. Ο Παύλος Φύσσας ήταν ένας απ αυτούς. Έπεσε στη μάχη αλλά πρόσφερε τόσα πολλά με το θάνατο του που η μνήμη του θα αργήσει πολύ να σβήσει. Αν είμαστε αυτοί που πρέπει δεν θα σβήσει ποτέ.

Εύχομαι αυτή η άρρωστη και τοξική περίοδος των μνημονίων με ότι αυτά έβγαλαν στην επιφάνεια να αργήσει να ξανάρθει. Εύχομαι την επόμενη φορά που θα ‘ρθει, οι έλληνες να θυμούνται τι πρέπει να κάνουν όταν το τέρας αρχίζει να μεγαλώνει.

Χάρης Φιλιππάκης                  

Σχόλια

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Διαβάστε ακόμα

Scroll to Top